Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Julskinka, julmust och traditioner – det tycker svenskarna är viktigt vid jul

Julskinka, julmust och traditioner – det tycker svenskarna är viktigt vid jul

av Livets Goda

Julskinka, julmust och traditioner: 7 av 10 svenskar tycker att det är viktigt med traditioner runt jul, julmust är den dryck flest vill ha på julbordet, fler äldre än yngre vill ha bubbelvatten till julmaten och den bästa stunden på julen är julaftonskvällen. Det är några av resultaten från en färsk Sifoundersökning genomförd av SodaStream som tittat närmare på vad svenskarna tycker är viktigt runt jul.

Julskinka, julmust och traditioner

Julskinka, julmust och traditioner

Julbord, julpynt och nedräkning inför dopparedagen och lugnet i mellandagarna – julen är i antågande med allt som hör därtill. Vad tycker svenskarna själva är det bästa med julen? Vad för mat och dryck vill man ska finnas på julbordet? Och hur viktigt är det med traditioner runt jul egentligen? Allt det har SodaStream kikat närmare på i en ny Sifo-undersökning.

Viktigt med alkoholfria alternativ på julbordet, och köttbullar mer poppis hos unga Julmust, julöl, glögg och bubbelvatten är de drycker flest svenskar vill ha på julbordet. För männen är julölen lite viktigare än för kvinnor, medan julmusten är viktigast för åldersgruppen 30–49 år. Bubbelvatten är i sin tur önskat av fler äldre än yngre. Fyra av fem anser dessutom att det är viktigt med alkoholfria alternativ på julbordet.

När det kommer till den viktigaste maten på julbordet är julskinkan den ohotade favoriten enligt en majoritet av  svenskarna. Efter det följer sill, köttbullar och Janssons frestelse. Laxen är extra populär hos kvinnor, medan prinskorvar är extra uppskattade hos männen. För unga i åldersgruppen 18–29 år det i stort sett jämnt lopp om prispallen, 55% tycker att julskinkan är viktigast på julbordet och 54% röstar på köttbullarna.

Kvinnor tycker att det är viktigare med traditioner än män
Julen är en traditionsfylld högtid och hela 7 av 10 svenskar tycker att det är viktigt med traditioner runt jul. Vad är då det bästa med julen? En tredjedel av svenskarna menar att det är uppladdningen och förväntningarna inför julafton (advent, lucia, julklappshandling, pynt), medan en tredjedel anser att det är lugnet i mellandagarna efter julaftonsfirandet. En av fyra
röstar på själva firandet på julafton. Även här är det tydliga könsskillnader, då nästan hälften av kvinnorna föredrar uppladdningen inför jul, medan endast en av fem män tycker detsamma. Männen föredrar istället lugnet i mellandagarna.

Det lugna temat går även igen i svaren på frågan om vilken som är den bästa stunden på julafton. Tre av tio menar att det är på julaftonskvällen när julstöket har lagt sig och lugnet infinner sig, och det är framförallt männen som tycker det. Två av tio tycker att den bästa stunden är när det är dags för julbordet, och även här tycker fler män än kvinnor så. En av tio tycker att julaftonsmorgonen och julfrukosten är favoritstunden, och här anser dubbelt så många kvinnor som män att det är den bästa stunden.

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av SodaStream. Den bygger på 1 038 intervjuer
med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade
Sifopanelen mellan 20 – 23 oktober 2023.

RELATERAD LÄSNING