Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Julskinka och köttbullar viktigast på julbordet (och vi lagar det mesta av julmaten själva)

Julskinka och köttbullar viktigast på julbordet (och vi lagar det mesta av julmaten själva)

av Livets Goda

När svenska julfirare rankar vilken julmat som de vanligtvis brukar äta på julen så hamnar julskinkan och köttbullarna i topp. Det visar en ny undersökning från matkasseföretaget HelloFresh. Sju av tio svenskar lagar dessutom det mesta av julmaten själv, bara 15 procent köper det mesta färdigt.

Tissel och tassel, pyssel och prassel. En av årets mest traditionsfyllda högtider närmar sig med stormsteg, och med det både glädje, varma förhoppningar och stress. Inte minst när det kommer till vad som ska handlas, lagas och dukas fram på julbordet. Maten ska helst vara ungefär samma varje år, även om många av oss gärna twistar till några av recepten, eller vågar oss på en helt ny maträtt eller dessert. De mest välkända maträtterna står sig dock fortsatt starkast enligt HelloFresh nya undersökning som har kikat närmare på svenska julfirares mattraditioner.

Klassikerna julskinka och köttbullar är fortfarande populärast att äta på julbordet, det äter fyra av fem respondenter, tätt följda av pepparkakor, julgodis och julmust (76%). Potatis och ägg kniper bronsplatsen (72%) på frågan om vad vi vanligtvis äter under julen, medan sill, lax och prinskorv seglar in därefter.

Vi planerar för julmaten i god tid och lagar det mesta själva
Fyra av tio svenskar svarar att de börjar planera för julmaten i början på december, det vill säga i god tid inför högtiden. Nästan lika många, 36 procent, uppger dock att de inte börjar förrän några dagar före julafton. Sju av tio respondenter lagar dessutom det mesta av julmaten själv, bara 15 procent köper det mesta färdigt. Enbart 16 procent uppger att de inte lagar någon julmat alls.

Oftast skinka och sill kvar efter julen
Under julen lagar många ofta mer mat än under en vanlig vecka, vilket ofta resulterar i en del rester. En fjärdedel av de intervjuade svarar att de kastar mer mat än vanligt julen än resten av året. Samtidigt uppger motsägelsefullt en stor majoritet på nästan nio av tio (87%) att de äter upp all julmat. Och sju av tio (68%) menar att de tar vara på resterna genom att frysa in och äta senare eller laga nya rätter av dem. Bara sju procent svarar att de inte äter upp julmaten. Då beror det oftast på att man har tröttnat och längtar efter något annat eller har lagat eller köpt för mycket mat och inte orkar äta upp allt.

Hela tre av fem svarar att man har kvar av julskinkan efter julen, medan en av tre har kvar sill och en av fyra har kvar köttbullar. En av fem kan äta pepparkakor och julgodis hela januari ut, och lika många har kvar ost så att det räcker och blir över. Endast fyra procent har kvar Ris á la Malta, som verkar gå åt i ett nafs på julbordet.

Nya recept på julbordets rester
Nyfiken på en grönare jul med HelloFresh, med mer fakta och siffror om svenskars traditioner och vanor kring julmat? Kika då gärna in på: https://www.hellofresh.se/matkasse/en-gronare-jul
Där finns även tips på recept som grundar sig på de rester som oftast blir över från julbordet. Vad sägs om en krämig skinkcarbonara med apelsinsallad, där rester från julskinkan blandats ner, eller italiensk frittata med mozzarella och basilika baserad på överbliven potatis, eller varför inte asiatiska köttbullar med mangosallad, där köttbullarna som blivit kvar blir till ett nytt spännande recept?

Topp 10 mat svenskarna vanligtvis äter under julen

  1. Julskinka, köttbullar (83%)
  2. Pepparkakor & julgodis, julmust (76%)
  3. Potatis, ägg (73%)
  4. Sill, lax (72%)
  5. Prinskorv (71%)
  6. Bröd (70%)
  7. Julost/ost (67%)
  8. Risgrynsgröt (59%)
  9. Rödbetssallad (56%)

Kål (grön-, röd-, brun-, bryssel-) (47%)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING