Hem Mat & Restaurang Julskinkan har fortfarande en huvudroll på det svenska julbordet

Julskinkan har fortfarande en huvudroll på det svenska julbordet

av Christoffer Enquist

Med en huvudroll på det svenska julbordet är julskinkan en av våra största mattraditioner – en tradition som står sig stark. Hela 85 % uppger att de kommer att köpa och/eller äta julskinka i år. Och något annat än julskinka från svenska gårdar duger inte om du frågar den genomsnittliga konsumenten.

Julskinka från Scan

Julbordet är utan tvekan en av våra äldsta svenska mattraditioner. Vissa hävdar att det började så tidigt som under vikingatiden, men så som vi känner till julbordet idag har det snarare sitt ursprung i det tidiga 1900-talet. Det var då som klassiska rätter som julskinka, prinskorv och gravlax fick sin plats på det traditionsenliga julbordet. Än idag är detta tre av de vanligaste rätterna på julbordet, trots förändringar i både traditioner och matpreferenser.

Under början av december genomfördes en undersökning* bland drygt 1 000 personer med frågor om vad man föredrar på det svenska julbordet. Julskinkan hamnar i toppen över vilken rätt som är den viktigaste på julbordet. Hela 85 % säger att de kommer att köpa och/eller äta julskinka i år. Även de som dragit ner på sin köttkonsumtion uppger att skinkan är ett av de viktigaste inslagen på julbordet och bland de som ser sig som flexitarianer är det hela 76 % som säger att de kommer att köpa och/eller äta julskinka i år.

Svenska konsumenter anser i allt större utsträckning att det är viktigt att kunna välja en julskinka med omsorg och ha kunskap om såväl ursprung, djuromsorg och tillagning. Att det är skinka med 100 % svenskt kött, att den är närproducerad och kommer från en produktion med god djuromsorg är faktorer som majoriteten av konsumenterna väger in i sitt val av julskinka. Nästan en tredjedel av alla konsumenter hävdar också att de väljer julskinka efter varumärke och under julen är Scan det starkaste livsmedelsvarumärket. Flera av våra julskinkor representerar några av de mest sålda i Sverige och i år utsåg Aftonbladet vår Gourmetskinka till bäst i test. Att Scans produkter alltid innehåller 100 % svenskt kött från svenska gårdar är onekligen en bidragande orsak till att julbordet smakar bra både i munnen och i hjärtat.

*YouGov Omnibus, 1000 intervjuer, november 2019

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING