Julskinkan. Och brunkålen...

Livets Goda 19 Dec, 2018
Mat och Restaurang Julen närmar sig med stormsteg och det provlagas och smakas i förväg för vår del. Nedan följer vår favorit bland de färdigpreparerade skinkorna men brunkålen lagar vi själv och ger den god tid att bli sådär smakrik som endast hemlagad kan bli.

Jul är för många synonymt med en måltidens högtid men för den som ska laga allt kanske det istället blir till att spendera mer tid i köket än bland släkten och vännerna. Den färdigkokta julskinkan ska således inte föraktas men det gäller att välja rätt i utbudet. Vi har fallit för Scans gourmetskinka.

Snyggt tillagad, lagom sälta vs sötma och så är den dessutom tacksamt finputsad. Inte heller en massa seniga detaljer som får en att tappa skinklusten. Och köttsmaken, ja den är efter griljering läckert saftig. Griljering, det vill säga blanda ett ägg med föredragen senap till en smet för att sedan toppa med ströbröd är en uppgift som inte tar kökspersonalen en halv evighet i köket. Då kan man istället lägga krutet på att laga sin egen brunkål för där är köpvarianterna desto mer intetsägande.

Livets Godas recept på en lyckad brunkål har du med andra ord här:
Brunkål
Ett vitkålshuvud om ca 2 kg
Sirap, 5 msk
Soja 2 msk
En mild buljong, gärna hemkokt men annars hönsbuljong av bättre kvalitet
smör
ättikssprit, 1 msk 24%
portvin, ruby
peppar, salt

Så gör du:

Ta bort roten på vitkålshuvudet och grovstrimla kålen. Fräs upp i en generös klick smör i kastrull men låt inte vitkålen brännas, blott svettas sådär lagom att smaken lockas fram. Salta, peppra och häll på ett par deciliter buljong och låt puttra, inte stormkoka, runt en 20-25 minuter. Sätt på ugnen redan nu på 200 C.

Sprid ut kålen i en långpanna, smaka av så du har ett grepp om sältan innan du blandar samman soja och sirap som du ringlar över kålen. Reducera eventuellt sirapsmängden något och häll över 5-10 cl portvin av rubystil istället. En liten mängd buljong extra säkrar också att den inte torkar. Baka i ugnen i drygt 30-40 minuter. Smaka av och om syran ska justeras så dutta över lite Perstorpsättika, du vill nämligen ha den sköna kontrasten mellan syra, sötma och sälta i brunkålen.

Dessutom, köper du en färdig gourmetskinka så ta spadet från paketet och rör ner i kålet innan du serverar den. Brunkål blir som bäst om du gör den ett dygn i förväg. Och för att bryta anrättningens tyngd så är råstekta brysselkål som gärna får vara lite tuggiga ett strålande komplement.

Vinet till:
Beaujolais Royal
(Nr 5408, 79 kr, 750 ml) 86 LGP


Intagande rödmörk fruktcharm med sina inslag av hallon, vinbär, körsbär och jordgubbar spetsat med viss krydda, ceder och ört. Syran ger luft åt sötman och tanninerna är lyhört följsamma och fördunklande och drar in istället för att stöta emot. Sträck på ryggen Beaujolais Royal - du har inget att skämmas då du är ett gott vin i din okomplicerade, sorglösa och uppenbarligen matvänliga stil! 

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp
En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

 

 


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet