Julskinkan. Och brunkålen...

Livets Goda 19 Dec, 2018
Mat och Restaurang Julen närmar sig med stormsteg och det provlagas och smakas i förväg för vår del. Nedan följer vår favorit bland de färdigpreparerade skinkorna men brunkålen lagar vi själv och ger den god tid att bli sådär smakrik som endast hemlagad kan bli.

Jul är för många synonymt med en måltidens högtid men för den som ska laga allt kanske det istället blir till att spendera mer tid i köket än bland släkten och vännerna. Den färdigkokta julskinkan ska således inte föraktas men det gäller att välja rätt i utbudet. Vi har fallit för Scans gourmetskinka.

Snyggt tillagad, lagom sälta vs sötma och så är den dessutom tacksamt finputsad. Inte heller en massa seniga detaljer som får en att tappa skinklusten. Och köttsmaken, ja den är efter griljering läckert saftig. Griljering, det vill säga blanda ett ägg med föredragen senap till en smet för att sedan toppa med ströbröd är en uppgift som inte tar kökspersonalen en halv evighet i köket. Då kan man istället lägga krutet på att laga sin egen brunkål för där är köpvarianterna desto mer intetsägande.

Livets Godas recept på en lyckad brunkål har du med andra ord här:
Brunkål
Ett vitkålshuvud om ca 2 kg
Sirap, 5 msk
Soja 2 msk
En mild buljong, gärna hemkokt men annars hönsbuljong av bättre kvalitet
smör
ättikssprit, 1 msk 24%
portvin, ruby
peppar, salt

Så gör du:

Ta bort roten på vitkålshuvudet och grovstrimla kålen. Fräs upp i en generös klick smör i kastrull men låt inte vitkålen brännas, blott svettas sådär lagom att smaken lockas fram. Salta, peppra och häll på ett par deciliter buljong och låt puttra, inte stormkoka, runt en 20-25 minuter. Sätt på ugnen redan nu på 200 C.

Sprid ut kålen i en långpanna, smaka av så du har ett grepp om sältan innan du blandar samman soja och sirap som du ringlar över kålen. Reducera eventuellt sirapsmängden något och häll över 5-10 cl portvin av rubystil istället. En liten mängd buljong extra säkrar också att den inte torkar. Baka i ugnen i drygt 30-40 minuter. Smaka av och om syran ska justeras så dutta över lite Perstorpsättika, du vill nämligen ha den sköna kontrasten mellan syra, sötma och sälta i brunkålen.

Dessutom, köper du en färdig gourmetskinka så ta spadet från paketet och rör ner i kålet innan du serverar den. Brunkål blir som bäst om du gör den ett dygn i förväg. Och för att bryta anrättningens tyngd så är råstekta brysselkål som gärna får vara lite tuggiga ett strålande komplement.

Vinet till:
Beaujolais Royal
(Nr 5408, 79 kr, 750 ml) 86 LGP


Intagande rödmörk fruktcharm med sina inslag av hallon, vinbär, körsbär och jordgubbar spetsat med viss krydda, ceder och ört. Syran ger luft åt sötman och tanninerna är lyhört följsamma och fördunklande och drar in istället för att stöta emot. Sträck på ryggen Beaujolais Royal - du har inget att skämmas då du är ett gott vin i din okomplicerade, sorglösa och uppenbarligen matvänliga stil! 

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp
En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

 

 


Korv första uppgiften i finalen av Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock…
18 Jun, 2019

Chimay - Anrik trappistöl sedan 1862

Whisky och Bourbon Strax utanför den lilla byn Chimay i södra Belgien hittar…
17 Jun, 2019

Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019
Artikelarkivet