Hem Vinvärlden Juninyheterna med bäst betyg

Juninyheterna med bäst betyg

av Livets Goda

 

Vill du läsa recensioner på alla provade juninyheter så finner ni dessa i artikeln här >>

 

CHAMPAGNE

Diebolt-Vallois Prestige Brut
Champagne / Frankrike / Diebolt-Vallois / 750 / 7723 / 389 / 90 LGP
Chardonnaysmörig ton inleder, tillsammans med sötsyrliga citrusfrukter, blomster, gröna/gula äpplen och en briochehint i den unga, rena frukten. En god inledning som i smak bibehåller det första goda intrycket: florala hintar av vita blommor, äpple, citrus och grapefrukt. Det finns överlag en krämig och ursprungstydlig struktur med stor fräschör, fin skärpa och bra balans och vi landar i facket ”högklassig smash´n´grab champagne”. Det tacksamma prisläget gör ju inte heller ont så det är liksom bara att handla på sig lite extra buteljer.
Prime Wine Sweden AB

Guldkula Premier Cru
Champagne / Frankrike / Chanoine Frères / 750 / 73077 / 299 / 90 LGP
Trots att chardonnayn inte spelar förstafiol här så gör den sig tydligt och snabbt tillkänna i doften med nougatnötiga och brödiga toner, skolkrita samt ett fint lime- och citrussyrligt instick. Med temperering så tar däremot de blommiga nyanserna vid och ett stänk röda äpplen indikerar att det här nog är en matvänlig champagne, något som smaken bekräftar. För här bjuds det skalstram stenfrukt, fin fyllighet och en torr känsla med limesyrligt fäste i en pigg och fräsch stil som klingar av rent i eftersmaken. En försiktig rostad ton kompletterar. Kanske man kunde önskat mer längd men det kompenseras å andra sidan av det i övrigt så positiva intrycket.
Vinoliv Import AB

ROSÉVIN

2018 Sancerre Rosé
Sancerre / Frankrike / SCEV Michel Thomas et Fils / 750 / 4668 / 149 / 87 LGP
Klassisk sancerre med större arom i glas. Geléhallon, persika och vinbär på en mineralisk matta med yppighet i struktur. Torr med hög fruktsyra från stenfrukter, med juicy fäste. En bra salladsrosé.
Vinia Sweden AB

VITT VIN

2018 Wiener Gemischter Satz
Österrike / Weingut Zahel / 750 / 2515 / 119 / 89 LGP
Ren och elegant struktur med smak av örter, krydda och grapefrukt i en stram stil. Bra fäste i gom och fint efterspel. Matvänlig.
Quaffable Wines Sweden AB

RÖTT VIN

2017 Gérard Bertrand Cigalus Rouge 
VdP d’Oc / Frankrike / Gérard Bertrand / 750 / 72914 / 315 / 92 LGP

2017 är en årgång som bjuder på generös frukt vilket är ett resultat av en varmare växtsäsong; något som Cigalus hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de solmogna, färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av svarta körsbär, blåbär och vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och nymalda kaffebönor kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett oerhört inbjudande doftspektrum i glaset. Likaså smakmässigt så märks ungdomen men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan tät frukt, syra och tydliga men inlindade tanniner. Och vi gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som djupet är där och ursprunget i vinet får säga sitt. För finalen andas torrt mineraliskt bygge där kryddan kliver fram fint och det hela blir mycket harmoniskt, balanserat och inte minst urläckert. Kraft och finess förenat helt enkelt!
Ward Wines AB

2017 Gevrey-Chambertin La Justice
Bourgogne / Frankrike / Domaine René Bouvier / 750 / 5395 / 479 / 90 LGP
Modernt anslag med ekkryddighet, en hint av stjälkar och mörkare skogsbär från en varmare årgång. Generös, lätt solvarm smak med tydlig ek och lite mindre av ursprung. Likväl gott men söker du Gevrey-Chambertin så kanske detta inte är din kopp.
We & Wine AB

SAKE

Ile Four Yuzu
Japan / Umenoyado Brewery / 500 / 191 / 189 / 91 LGP
Fräsch, aromatisk och god citrussmak med hela spektrat ur yuzuns innehåll. Trögflytande på bästa vis med balanserad sötma, som snörper ihop fint i efterspelet. Fenomenal att dricka som den är med isbitar, men också en god partner i olika drinkblandningar med diverse sprit och/eller mousserande drycker. Riktigt gott!
Mission Wine & Spirit AB

ÖL

How to Tear Down This Wall Raspberry
Sverige / This is HOW Brewery / 330 / 1620 / 19,8 / 92 LGP
Jodå, här finns det hallon, syrliga sådana, men i en relativt stram stil som aldrig blir parodisk. Vetesmaken leder vägen, får sällskap av örtighet, gräs, rabarberblad och hallon samt en syrlighet och skönt torr eftersmak. En lättviktare med låga procent, men här lyckas bryggare Gustaf ändå få in gott om smak. Väldigt lätt att gilla, inte minst för renheten. En gomrensare.
Cask Sweden AB

Vill du läsa mer om This is HOW Brewery och deras öl? Se fokusartikeln här;
How to bullshit a bullshitter >>


Hazy Bulldog APA
Sverige / Gotlands Bryggeri / 330 / 81359 / 21,9 / 91 LGP
En snygg American Pale Ale med bra djup i frukten och som får oss att tänka aprikos och allehanda citrusfrukter. Lite brödiga nyanser och en perifer touch av granskog kompletterar. Den något högre styrkan passar fint med generös fruktighet och skänker en relativt fyllig gomkänsla åt det hela. Beskan balanserar upp och adderar till fräschören. Krämigt fin mousse.
Spendrups Bryggeri AB

Nytt från Gotlands Bryggeri – en APA och en NEIPA
Läs artikeln här >>

 

Saison d’Etre
Sverige / STHLM Brewing Co. / 750 / 1617 / 67,9 / 91 LGP
Skönt brända pilsnertoner tillsammans med syrligt vete med citron, tobak och blommiga inslag. Fin krydda, balanserad beska och torrt avslut. En god och välgjord saison.
Sthlm Brewing Co AB

Orval
Belgien / Orval / 330 / 1650 / 29,9 / 90 LGP
Kola och sirap tillsammans med en rostad nyans och nyanserad beska. Vidare finner vi fallfruktsäpplen med sälta i en balanserad och behaglig stil med krydda och långt efterspel. Perfekt till ost misstänker vi. Funkigt skön!
Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Go to India Pale Ale
Tyskland / Stone Brewing Co / 330 / 88742 / 14,9 / 90 LGP
Granskog och tallbarr med citrus, fläder, grapefrukt och sauvignon blanc-känsla. Torrt fyllig med balanserad beska. Trivsamt skum och mjuk i gommen. Vidare kryper en viss krydda på i det torra avslutet.
Cask Sweden AB

Beavertown Gamma Ray APA
England / Storbritannien / Beavertown Brewery / 330 / 82627 / 30,9 / 89
Fruktdriven APA där särskilt den färska aprikossylten är framträdande och får sällskap av citrus och brödighet. Nertonad beska i smakprofilen, lättare kropp och läckra bubblor. God.
Spendrups Bryggeri AB

ROM

Angostura 1919 
Trinidad / Angostura / 700 / 504 / 429 / 91 LGP
Angostura 1919 får till både sin vers och refräng ytterst väl och melodin lämnar aldrig denna rom. Det är en konst att få till något som känns så okomplicerat och omedelbart men samtidigt så bra och komplext. Texturen är rund och fyllig med en balanserad sötma där allt ges spets med en konstant närvarande kryddighet sprungen från bourbonfaten. Doft- och smakinslagen radar upp sig snyggt; mörk choklad, toner av muscovadosocker, en touch marsipan, torkad frukt, sultanrussin, fudge, citrusfrukt, fikon och en diskret nötarom, allt mycket väl integrerat och balanserat med varandra. Den här tar vi likväl i sin ensamhet med cigarren/cigarillen inom räckhåll eller som avec till desserter och choklad. Angostura 1919 huserar måhända i ett lågt prissegment men i dryckesupplevelsen spelar den i den högre ligan och har som alltid en självklar och rättmätig plats i romhyllan.   
Hermansson & Co AB

Vill du läsa mer om Angostura, dess historia och produkter?

Du som Premiummedlem kan ladda ner Whisky & Bourbons Angosturaspecial här >>

 

TEQUILA 

Olmeca Altos Reposado
Mexiko / Colonial de Jalisco / 700 / 86089 / 299 / 90 LGP
Diskreta fat med peppar, torra kryddor, gräsörtiga agaveinslag med citrus och fint bett. Avslutet är långt och kryddigt utan sötma. Balanserad, komplex och mycket god.
Pernod Ricard Sweden AB

SPRIT 

AB Stockholms Bränneri Dry Gin
Sverige / Stockholms Bränneri / 500 / 39000 / 292 / 89 LGP
Fina enbärstoner med rik, aromatiskt struktur och robust karaktär. I citrusen finner vi svaga inslag av gurka, tillsammans med rosépeppar, örter, krydda och enbär. Helt okej med god smak.
Stockholms Bränneri AB

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING