Hem Whisky & Bourbon Jura 10 YO – rondör och spirituell kraft

Jura 10 YO – rondör och spirituell kraft

av Anders Enquist

Jura är ön med bara ett drygt hundratal invånare, som ligger i ögruppen Hebriderna på Skottlands västkust. Som många av er redan vet så finns där bara en väg, en pub och ett destilleri – öns stolthet, vilket startade sin historia redan 1810. Det är svidande vackert här och att Jura destilleriets whiskyskapande inspirerats av denna oemotståndliga omgivning till att skapa lika oemotståndliga whisky är föga förvånande.

Idag synar vi den senaste buteljeringen av den fina 10-åringen som fått sin slutlagring i oloroso sherryfat.

Chefredaktör Anders Enquist om Jura 10 Years

Juras 10-åring är på samma sätt som att som en liten orolig pojke, hålla mamma i hand första dagen på väg till skolan; det är tryggt men också samtidigt lite spännande och i slutändan faller allt ut väl.
Den här whiskyn vet vad den vill och ska bjuda på och den gör det med stor finess och känsla. Dessutom till ett närapå förvånansvärt lågt pris. Det är bara att ta mössan i hand, buga, bocka, tacka och inta.

Balanserad, välstrukturerad, snygga dimensioner och elegans i inslagen som bjuder på en nobel sötma som inledningsvis ödmjukt markerar revir, örthonung, försiktigt tjärade rep, citrus och lätt smekta, kanderade körsbärstoner. Till dessa delikata inslag integreras päron, en diskret och återhållsam torvighet och försiktiga vanilj- och lakritstoner. Fathållningen är sagolikt precis med runda, mjuka kanter och samtidigt stramar det upp snyggt där just faten ger krydda, edge och bra hållning.

Det är just där som denna whiskys ”spänning” ligger, det underbara motsatsförhållande i det här med rondör, spirituell egde och kraft. Det är mycket elegant och smakfullt utfört i denna 10-åring och ett av starka whiskyhuset Jura´s absoluta kännetecken. Som jag började: den här whiskyn vet vad den vill och ska bjuda på och den gör det med stor finess och känsla.

91 poäng / Whisky & Bourbon

Jura 10 Years
Nr 80415 (700 ml), 399 kr, 40%
Isle of Jura, Skottland

Sedan den andra mars så finns whiskyn på 174 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till din föredragna butik HÄR>>>

RELATERAD LÄSNING