Hem Whisky & Bourbon Jura 12 Years Sherry Cask med vackert egensinniga drag

Jura 12 Years Sherry Cask med vackert egensinniga drag

av Anders Enquist

Jura 12 Years Sherry Cask: I whiskyns hemland Skottland, ligger den avlägsna och tillika vackra ön Jura där invånarnas passion för whisky inte undgår någon. Det välrenommerade destilleriet grundades 1810 och har i generationer varit öns största stolthet. Med endast 212 invånare, en väg och en pub utstrålar ön en känsla av samhörighet – kanske inte så konstigt när destilleriet sysselsätter över 80 % av öborna.

Dagens whisky i fokus är lagrad under 12 år på både gamla amerikanska bourbon-ekfat och gamla Oloroso-sherryfat från Jerez i Spanien.

Jura 12 Years Sherry Cask

Chefredaktör Anders Enquist om Jura 12 Years Sherry Cask

Lagringen har skett i ex bourbonfat med en finish i Oloroso sherryfat från Jerez, Spanien. Och det här Jura goes fonky, på så vis att vi har en generös fruktighet med muscovadosocker karamelliserade drag, choklad och vaniljtoppat i tonerna av körsbär, äpplen, persika och orange citrus. Nöt och honungs penslar finstämt och havsbrisen är ständigt närvarande och ger en nyanserat bräckt lakritssälta med tobakspuffar i molnet och en eftersläpande fatkryddighet i avslutet. Bettet är bra. Inte snällt, inte burdust, utan elegant balanserat med energi och nervtrådar. Det är en Jura med små sköna egensinniga drag och som ger väldigt mycket finess för den ringa insatsen.

93 poäng

Jura 12 Years Sherry Cask, 43,5%
Nr 757 (700 ml), 449 kr
Isle of Jura, Skottland

Whiskyn finns i närmare 150 Systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till övriga HÄR

 

RELATERAD LÄSNING