1

Jura Seven Wood – en elegant druid

 

Jura Seven Wood, 93p
NR 83231, 42%, 699 KR
(Whiskyn har lagrats på sju olika fat; first-fill ex-bourbon American White Oak, Limousin, Troncais, Allier, Vosges, Jupilles och Les Bertrangesfat.)

Man kan ju ärligt fråga sig om denna mix av olika fat mer är en kul lek i ”lagerhuset” eller om vi i ärlighetens namn kan plocka ut de exakta och olika egenskaper dessa 7 olika fat ger whiskyn i buteljerad och skeppad form? Å andra sidan, vem bryr sig egentligen när slutresultatet är vad det är: Maritim sälta och en underfundig vegetal känning i kombination med torv, tjära- och gamla rep lägger grogrunden och berikas med en elegant legerad hybrid av körsbär, päron, honungsslungad ljung, syrlig citrus, äpple, blommighet, sälta, lakrits och krydda. Efterhand kryper det på med tobak, humidor, lädersoffa liksom en viss  lavendelblommighet och sötman är oblyg men väl harmoniserande. En god, elegant och hänsynsfull druid inledningsvis men det dröjer inte lång stund innan vi också inser att det döljer sig sköna hästkrafter under huven och som accelererar mjukt, balanserat och visar sin pondus i avslutet utan att rycka sönder eller skaka om föraren. Det suger tag men mjukt och snyggt.

Se där, många olika smakreferenser, vinklingar, filbyten och trappsteg i denna recension av whiskyn, och kanske är det just där grejen med faten visar sig. Komplexiteten och alla infallsvinklar som dyker upp i våra whiskyskallar när vi intar detta. Vilket som, Seven Wood är en mycket angenäm whisky!

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>

 

Vill du fördjupa dig mer om Jura?
Ladda ner Whisky & Bourbons special om Jura och Bushmills >>