Juveler på beställningssortimentet: Notera måndagen den 14:e oktober i kalendern, det är nämligen dagen då Michter´s juveler – Kentucky Straight Bourbon 10 Years Single Barrel (2023), 47,2% och 10 Years Kentucky Straight Rye Single Barrel (2023) 46,4% – blir tillgängliga på Systembolaget beställningssortiment.

Fort Nelson
Vi har berättat historien förut men vi tar den här igen. Även om Michter´s är baserad på ett historiskt varumärke är det relativt ungt. Går vi tillbaka i historien och från början, så var Michter´s ursprungligen ”född” som Shenk’s och grundades av John Shenk, en schweizisk jordbrukare i Schaefferstown i Pennsylvania år 1753. I sina tidigaste produktionsdagar producerade Shenk’s whiskey från rågkorn, en lokal favoritgröda i Pennsylvania Blue Mountain Valley där också destilleriet låg. I mitten av 1800-talet köpte holländska Pennsylvania-bon Abraham Bomberger destilleriet och Shenk´s blev Bomberger’s. Under 1950-talet grundade Lou Forman det ”moderna” Michter´s. Namnet kommer från att Lou kombinerade delar av hans söners namn – Michael och Peter. När hela den amerikanska whiskyindustrin 1989 drabbats av en långvarig nedgång, förklarade Michter´s dåvarande ägare konkurs och övergav lokalerna, lämnade sin Pennsylvania verksamhet och Michter´s namn åt sitt öde.

Michter´s President – Joseph J. Magliocco
Men, det fanns en ung student vid namn Joseph J. Magliocco som upptäckt Michter´s genom sina högskoledagar på Yale då han extraknäckte som bartender och sålde Michter’s whiskey till sina gäster. Efter att ha avslutat sina studier började han att arbeta inom spritindustrin, där en av hans första chefer var R.C.Wells, som tidigare var chef för Four Roses. Sen in på 1990-talet arbetade Joseph för Richard ”Dick” Newman som gjort en strålande karriär inom whiskeybranschen och nu var VD för Austin Nichols, företaget bakom Wild Turkey, och Joseph hade inte glömt bort Michter´s trots konkursen. 1997 köpte han varumärket Michter´s och började samarbeta med vännen och mentorn Dick Newman för att återupprätta Michter’s.
Magliocco och Newman´s koncept var ”enkelt” på pappret: producera bästa möjliga whiskey oavsett kostnad. Liksom att ta in kompetent folk som vet att producera det här med bourbon, ett koncept som tagit Michter´s att tillhöra en av de bästa, vilket inte minst bevisades förra året då destilleriet utnämndes till ”World’s Most Admired Whiskey” av Drinks International. Det är den första amerikanska whiskeyn någonsin att få branschens högsta hedersutmärkelse.

Juveler på beställningssortimentet
Chefredaktör Anders Enquist om Michter´s 10-åringar
Michter´s Kentucky Straight Bourbon 10 Years Single Barrel, 47,2%
Kentucky / USA / Michter’s Distillery LLC / 700 / 84374 / 2499 kr / 97p
Här går hissen utan stopp rakt upp i bourbonhimlen. Vi har ljus och samtidigt ett underbart mörker i kraften. Citrusfrukt, oljad vaniljfudge i den elegant bränt karamelliserade sötman. Fylligt fruktigt i gomkänsla med stram slips och en underbart njutbar ”slap on the cheek”. Cigarr i en humidor skapar ett långvarigt och njutbart grepp i avslut. Det är mer än bara en bourbon från ett av våra absoluta favorit bourbon märken.
Michter´s 10 Years Kentucky Straight Rye Single Barrel (2023) 46,4%
Kentucky / USA / Michter’s Distillery LLC / 700 / 84081 / 2499 kr / 98p
Den starkt limiterade 10-åringen är ryemagi. Russin på ett nyoljat båtdäck i de romgungande öarna i karibiska havet. Det är en rye som fyller varje liten por i både näsa och gom, och pockar på total uppmärksamhet. Eleganta lakrits och körsbär i fruktspelet, förföriskt dragen med chokladkola och citrus av orange slag i en kanderad sötma med den sedvanligt ljuvliga Michter´s brända ton. I detta en syrlig transparens som ger fräschör och friskhet med smått blommiga attribut. Det är inget annat än en underbart förförisk rye.