Hem Mat & Restaurang Visste du att toppskiktet av kaffesensoriker reser över hela världen för att gradera råkaffe och utbilda inom kaffe?

Visste du att toppskiktet av kaffesensoriker reser över hela världen för att gradera råkaffe och utbilda inom kaffe?

av Livets Goda

Katharina, hur många koppar har det blivit idag?
Idag är jag i Kiev och håller i en utbildning för ett lokalt kafferosteri här. En otroligt häftig stad och det blir lika mycket kaffe här som vanligt. Ungefär 150, man tappar liksom räkningen efter ett tag…

Redan 2009 bestämde du dig för att bli Q-grader och gå kaffevärldens mest omfattande sensoriska utbildning. Vad fick dig att fatta detta beslut?
På den tiden så kändes det som en lagom utmaning. Endast 2% av de som påbörjade utbildningen blev godkända första gången och vi hade ännu inte någon kvinna i Tyskland som genomgått de 22 olika stegen innan examen. Så jag var först och tänkte att det kunde ge mig en flygande start i karriären!

Vi lärde känna dig när du jobbade hos en kaffehandlare i Hamburg, men sedan ett par år så frilansar du och reser över hela världen. Vilken är din galnaste kaffeupplevelse?
Jag känner mig väldigt priviligierad att få hålla på med det jag älskar mest av allt! Men mest tydligt hur bra jag har det blev det i Tanzania för bara något år sedan. Jag skulle hålla en kurs i sensorik för 120 bönder i ett kooperativ. Vet du vad? De flesta hade aldrig ens smakat kaffe, alltså slutresultatet av den råvara de odlat i hela sina liv, tidigare! Efteråt kunde de bedöma syra, smak och en massa andra saker, men framförallt förstå sambandet mellan sättet de odlar på och slutresultatet. Det var rörande, minst sagt.

Berätta lite mer, vad var det du lärde bönderna i Tanzania och vad är det du själv utvärderar när du betygsätter kaffe?
Kaffe är en väldigt komplex dryck. Man har nu lyckats identifiera fler än 1000 aromer i den och dessa utvecklas i själva rostningsprocessen. Det gör det hela än mer komplicerat eftersom sättet man rostar på alltså påverkar slutresultatet. De vanligaste attributen vi bedömer är syran, fylligheten, om det finns defekter eller om smaken är ren, homogen och fri från några negativa bismaker. 
Syran, om vi tar den som exempel, ska vara frisk och fruktig – inte dominerande eller aggressiv. Fylligheten, hur kaffet känns i munnen, ska vara silkigt. Sötman får man absolut fram i kaffen av bra kvalitet. Sedan sätter jag även ord på det jag doftar och smakar – är det jasmin eller kryddor jag känner? Är kaffet chokladigt eller fruktigt? Och så vidare.

Vi får många frågor från våra kunder om hur det egentligen är att jobba med kaffe. Vad säger du? Hur lång tid tar det att lära sig allt?
Jag är helt säker på att också ni svarar att det är en livslång process att bli bra på något, oavsett vad det är. Nu har jag hållit på i 14 år och jag lär mig fortfarande. För min del var det otroligt bra att koppa och utvärdera kaffe dagligen de fem första åren. Jag hade även en mentor som guidade mig i processen.

Vilket är ditt främsta råd till någon som vill lära sig mer och utbilda sig inom ditt område?
Att dofta och smaka på det vi äter eller dricker var ett uråldrigt måste. Våra förfäder var tvungna att dofta och smaka på allt innan de stoppade det i munnen. Idag behöver vi inte göra det längre, så folk har glömt av detta! Så mitt viktigaste råd: Börja dofta och smaka igen! Var lite mer uppmärksam på vad du äter och dricker, försök sätta lite ord på allt. När du lagar maten, dofta. När du äter frukt, dofta. Dofta, dofta och dofta. Det går att träna upp, jag lovar och när du väl börjat bygga på ditt smak- och doftbibliotek så går det snabbt framåt!

Slutligen, vad tycker du gör specialkaffe intressant om du jämför med vanligt kaffe?
Hmm… det är viktigt att poängtera att ”vanligt” kaffe inte alls behöver vara dåligt. Mycket avgörs i själva rostögonblicket och det finns också specialkaffe som rostas fel och då kan man lika gärna dricka välrostat kaffe som inte är klassat som specialkaffe. Det som ändå gör just specialkaffe så kul, förutom att råkaffets kvalitet alltid är fantastiskt, tycker jag är den fulla transparensen. Odlaren vet om att kunden bedömer kaffet på kvalitet och det blir ett annat engagemang då. Sedan har vi den känslomässiga biten. Det är otroligt kul att veta varifrån kaffet kommer och kunna lista ut ursprunget även om man dricker kaffet blint – utan att på förhand veta vad som är i koppen.

Mer matnyttigt finner ni även på hemsidan: www.kafferosterietkoppar.se

RELATERAD LÄSNING