Hem Vinvärlden Kalifornisk grüner veltliner

Kalifornisk grüner veltliner

av Livets Goda

Det var efter skörden 2004 som Rudy von Strasser lät riva upp ett litet vingårdsblock med merlot som aldrig under sina nio år hade gett bra vin. Denna lott, inte mycket större än 200 kvadratmeter (0.02 hektar), lät han plantera med grüner veltliner, ett lika spännande som riskfyllt tilltag. ”Rent ekonomiskt är det galet, jag kunde ju då sälja mina cabernetviner för 70-80 dollar flaskan, men ett vitt vin av en okänd druva kunde jag på sin höjd få 40 dollar, om ens det”, förklarade Rudy för mig då vi sågs i december 2007. ”Det fanns ett par odlare här i Kalifornien som hade planterat närmast obetydliga lotter av grüner veltliner, egentligen bara en rad eller två, jag ville också försöka”, berättade han och lade till att han såklart skulle kunna ha hitta ett billigare ställe att odla den på och kanske göra ett par tusen lådor. Han såg dock sin lilla lott med grüner veltliner som något roligt, och gott. De första druvorna skördades 2006, men det räckte bara till 18 flaskor. Året därefter lyckades han producera ett stålfat, 300 flaskor, och vinet såldes enbart till besökare på vingården. Numera har vinrankorna nått en viss ålder och ger, faktiskt, ett riktigt gott och stiltypiskt vin med lite grand av den citrusfetma och kryddighet man som österrikisk vinvän har vant sig vid att druvsorten ska ha. Dessutom kittlar det till av både syra och mineral i vinet från Rudy von Strasser. Vinet är så bra och elegant att det numera också listas på trestjärniga The French Laundry i Napa Valley. Inte illa jobbat, Rudy! Enligt den officiella statistiken från California Wine Institute planterades emellertid de första vingårdarna med grüner veltliner först 2007, då det sattes motsvarande 21.80 hektar med grüner veltliner i de kaliforniska jordarna. Det får man säga var en raketstart. Tre år senare planterades ytterligare 11.30 hektar och åren därpå 4.05 respektive 0.40 hektar. Men är så finns det inte idag, officiellt, 37.55 hektar. Av de ungefär 214 000 hektar med vin till vinproduktion som är planterat i Kalifornien som helhet. En vinproducent med hjärta för grüner veltliner som vi tidigare i Livets Goda har skrivit ett par gånger om är Graham Tatomer från Tatomer i Santa Barbara County. Med sin starka passion för riesling, som är hans viktigaste druvsort, och med inspiration och kunskap hämtad från åren i vingårdarna och vinkällaren hos Weingut Knoll i Wachau i Österrike är det inte alls förvånande att även grüner veltliner sedan 2010 står på repertoaren. När Livets Goda, som en av de första vintidningarna i världen, fick prova hans första årgång av Grüner Veltliner Paragon Vineyard från en sval vingård i Edna Valley var det ett positivt men kanske inte ett imponerande första möte. Ett par årgångar senare har Graham fått till detaljerna i odlingen och vinframställningen och druvans lätt blommiga, något kryddiga och feta karaktär har alltmer börjat utkristalliseras, inte minst med årgång 2012. ”Det var en väldigt bra årgång, perfekt tempererad, till skillnad från 2013, som var obehagligt varm”, säger Graham och menar att han var rädd att druvorna skulle förlora sin viktiga syra. Den 2013 Grüner Veltliner Paragon Vineyard (89 LGP) vi provar i juni i år har en god nästan rieslinglikt persikoaromatisk fruktighet med inslag av frisk citrus och de mycket mer för grüner veltliner typiska aromerna av citrusskal och yoghurt. Det finns också en liten kryddighet, som med ett par års tid i flaska kommer att uttryckas något mer tydligt. Det här är gott och elegant, och ett exempel på att grüner veltliner också har en berättigad växtplats i Kalifornien. Ett steg mer karaktär och större djup finner man i 2013 Grüner Veltliner Meeresboden (90 LGP) som är en cuvée av druvor från två vingårdar, den kalla och påtagligt kustinfluerade Kick on Ranch nordväst om Santa Rita Hills (varifrån både Graham Tatomer och Adam Tolmach på Ojai Vineyards köper riesling) och den lite varmare John Sebastiani Vineyard precis nordost om samma distrikt. ”Stilmässigt når jag nästan upp till den nivån på mognad som i Wachau skulle klassificeras som smaragd, men jag är inte riktigt där”, förklarar Graham och säger att det mer rättvist kan sägas vara en lite fylligare federspiel. Hans jämförelser vittnar om varifrån både kunskapen och känslan för den österrikiska druvan kommer ifrån. Det här vinet har en rikare kropp, mer av den grapefruktfetma man så ofta finner i bra viner av grüner veltliner och med det också en lite längre smak. Hur är då intresset för amerikanskt odlad grüner veltliner? Det visar sig faktiskt vara stort och Graham Tatomer har inga problem alls att sälja sina viner, tvärtom. ”De säljer snabbt slut till framför allt restauranger som söker viner med stor finess, särskilt viner som är lite annorlunda mot de gamla klassiska kaliforniska vinerna”, säger han. ”Det är faktiskt lättare att sälja grüner veltliner än riesling och numera hittar man dem alltid på The French Laundry och på RN74, Slanted Door och Bar Tartine i San Francisco”, säger en mycket nöjd Graham. Med årgång 2013 avslöjar Graham också att han bryter sviten av vita viner genom att för första gången göra två röda viner, båda av pinot noir. Det blir en Spätburgunder Kick on Ranch och en Pinot Noir från den vingård strax utanför Santa Rita Hills som tidigare hette Presidio Vineyard. Vinerna från Tatomer säljs genom Roberson Wine, www.robersonwine.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING