Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Kalle Anka är ett måste för svenskarna – även under utlandssemestern

Kalle Anka är ett måste för svenskarna – även under utlandssemestern

av Livets Goda

Svenskarna tycker att Kalle Anka och resten av julaftonsgänget är ett måste, även under utlandssemestern. Det visar en nordisk undersökning från researrangören Apollo. De flesta anser att Kalle Anka till och med är viktigare än både julmaten och julklapparna.

Vi alla har våra olika jultraditioner, men vad kan svenskarna inte tänka sig vara utan när de firar julafton utomlands? Majoriteten av svenskarna kan tänka sig att avstå både julmat och julklappar för att lämna Sverige. Däremot anser närmare 6 av 10 svenskar att Kalle Anka är ett måste, även om de befinner sig i solstolen. Viktigast är det för åldersgruppen 26–35, och minst viktigt är det för 56–65-åringarna. Våra nordiska grannar anser likt det svenska folket att deras motsvarighet till Kalle Anka är ett måste under semestern. Däremot menar hälften av danskarna att de klarar sig utan.

– Julen är för många en högtid kantad av traditioner, och de allra flesta har nog en tydlig bild av vad de vill att den ska innehålla. Att åka utomlands under julen kan sätta de vanliga traditionerna ur spel, och det är spännande att se vilka delar av julfirandet som svenskarna inte kan vara utan, inte ens på semestern. Att fira julen utomlands kan också vara en möjlighet att göra saker som bryter mot de vanliga traditionerna, men som skapar nya julminnen, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Julmaten delar svenska folket
Drygt 4 av 10 kan inte tänka sig att vara utan julmat under utlandssemestern, medan hälften av svenskarna anser motsatsen. Just julmaten visar sig vara en vattendelare och åsikterna skiljer sig bland åldrarna. Åldersgruppen 56–65 är de som struntar mest i köttbullar, prinskorv och Janssons, medan majoriteten av den yngre generationen, 18–25 år, inte kan tänka sig vara utan traditionell julmat.

Våra grannar, Danmark, Finland och Norge värderar julmaten högre än svenskarna, där majoriteten i samtliga länder anser att traditionell julmat är ett måste på utlandsresan.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i oktober 2022 av Mantap på uppdrag av Apollo. Undersökningen hade över 1000 respondenter i åldrarna 18–66+ år och genomfördes i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

RELATERAD LÄSNING