Kortspel är ett exempel på en underhållande aktivitet som också kan vara riktigt bra för den som vill öva upp sin kognitiva förmåga. Samtidigt som man har kul under enkla och avslappnade former.
Artikeln är i samarbete med Cardplayer och uttrycker inte Livets Godas åsikter
Ett mentalt träningspass
Det är välkänt att ju mer vi använder vår hjärna, desto bättre fungerar den. Precis som våra kroppar blir starkare av träning. Det sägs att hjärnan är som en muskel i det avseendet. Att spela kortspel är som ett mentalt gympapass. Genom att minnas vilka kort som spelats, beräkna sannolikheter och planera framåt, tränar vi upp vår kognitiva flexibilitet.
Varje beslut vi fattar i ett kortspel kräver att vi väger olika alternativ mot varandra och gör snabba bedömningar. På så sätt förbättrar vi vår förmåga att tänka strategiskt och lösa problem. Detta är inte bara tomma ord, forskning inom kognition och inlärning tyder på att mentalt utmanande aktiviteter kan förbättra våra kognitiva förmågor, och vissa kortspel är definitivt en sådan utmaning.
På de bästa svenska pokersajterna kan du spela mot datorn, med en live-dealer och bland mot mänskliga motspelare, om de har en riktig pokerklient. Poker och andra kortspel är alltså alltid tillgängliga!
Poker – mer än bara tur
Poker är ett utmärkt exempel på ett kortspel som kräver både skicklighet och tur. För att lyckas i poker måste man kunna läsa av motståndarna, bluffa effektivt, och fatta beslut under press. Det finns otaliga varianter av poker, var och en med sina egna unika regler och strategier. Texas Hold’em är kanske den mest kända varianten, men det finns också Omaha, Seven-Card Stud och många andra. Den som fastnar för poker kan bli medlem i Svenska Pokerförbundet och ta sitt intresse till nästa nivå.
För att bli framgångsrik krävs en kombination av matematiska beräkningar, psykologisk analys och erfarenhetsbaserat beslutsfattande. Studier har visat att skickliga pokerspelare ofta har välutvecklade analytiska färdigheter och en god förståelse för sannolikheter – förmågor som kan vara värdefulla även utanför spelbordet.
Andra komplexa kortspel
Bridge är ett kortspel som bygger på samarbete i lag. Spelarna måste kommunicera med varandra utan att använda ord, samtidigt som de försöker lura motståndarna. Bridge lyfts ofta fram som ett bra sätt att hålla hjärnan aktiv och skarp på äldre dagar, och vissa forskare menar att spelet kan hjälpa till att minska risken för kognitiv nedgång.
Ett annat exempel är pinochle, ett spel som kräver att spelarna memorerar kort och planerar sina drag flera omgångar i förväg. Denna typ av mental träning kan hjälpa till att stärka hjärnans arbetsminne och förbättra problemlösningsförmågan. Gin Rummy och Canasta är ytterligare två exempel på spel där du använder vanliga kortlekar som kräver ett gott minne och förmågan att räkna poäng.
Matematik och logik i kortspel
Kortspel är också en utmärkt träning för den matematiska hjärnhalvan. Många spel, från blackjack till gin rummy, kräver att spelarna snabbt adderar, subtraherar och gör sannolikhetsberäkningar. I blackjack måste en spelare exempelvis avgöra om det är statistiskt lönsamt att ta ett nytt kort baserat på sannolikheten att hamna över 21.
Social och emotionell intelligens
Förutom de rent kognitiva fördelarna kan kortspel även utveckla social och emotionell intelligens. I strategiska spel, särskilt de där bluff är en del av spelet, måste spelarna läsa av sina motståndares beteenden, tolka ansiktsuttryck och förstå mänsklig psykologi. Att bli skicklig på detta kan vara användbart i vardagen, exempelvis vid förhandlingar eller andra sociala interaktioner där det gäller att tolka subtila signaler. Att fokusera på ett spel en stund kan också hjälpa till att minska stress och ångest.