Hem NyheterNyhet WB Kanadensiska Matron Fine Beer gör Sverigedebut

Kanadensiska Matron Fine Beer gör Sverigedebut

av Livets Goda

Baserade i Bloomfield, Ontario, är gräsrotsprojektet Matron Fine Beer snart inne på sitt tredje år. Nu debuterar de i Sverige med den karakteristiska Candor Belgian IPA. 

När Mallory JonesJessica Nettleton och Justin da Silva landade i namnet Matron för sitt bryggeri blev det mitt i prick. Det har en tydlig feminin betoning, men också en omvårdande innebörd. I den mansdominerade craft beer-världen lyfter Matron fram kvinnlig talang, som ofta blir förbisedd och vilket Mallory och Jessica själv har erfarenhet av under flera år i branschen.

Men även budskapet om ett inbjudande bryggeri, med kärleken till platsen och att ta hand om vad som finns runtomkring den. Matron gillar tanken på craft beer som en social katalysator, inte som något elitistiskt. Ölen ska reflektera en tid eller plats, utvecklas från säsong till säsong och från år till år. Och i trakterna av Toronto har man redan gjort sig ett namn.

Matrons öl hämtar humle, frukt och fler råvaror från lokala odlare och följer samtidigt årstidernas växlande utbud i tillgång och sorter. Ölrecepten anpassas och förnyas med den gemensamma nämnaren stora aromer och balans. Mottot är att de “pairs well with not taking life too seriously.”

Till de mest rejtade bland 20 olika sorter från Matron hör Janky IPA, en Hazy NEIPA som blivit det första flaggskeppet, Yeasayer Lagerbier och Bobo Farmhouse Ale. I år skapades Candor Belgian IPA, den första lanseringen i Sverige, bryggd på lokalt odlad malt från Barn Owl Malts, Centennial-humle från Pleasant Valley och husets egen saison-jästkultur.

Läs vad Livets Goda tyckte om ölen här >>

Matron Candor Belgian IPA bryggs i Bloomfield, Ontario och har en alkoholstyrka på 5 %. Den säljs på 35,5 cl-burk i Systembolagets tillfälliga sortiment med artikelnummer 10919 och till priset 26:90 kr + pant.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING