Hem Vinvärlden Kanarieön La Palma gör sitt intåg på Systembolaget med två unika viner

Kanarieön La Palma gör sitt intåg på Systembolaget med två unika viner

av Livets Goda

 

La Palma är tillsammans med El Hierro den mest västliga av Kanarieöarna och ön står i daglig båtförbindelse med Tenerife. Vulkanön bjuder på tuffa förhållanden för vinodling, precis som flera av de andra öarna, men den stora bristen på vatten gör det extra krävande. Mycket handlar således om gamla rankor vars rotsystem sökt sig längre ner i jorden. Nyplanteringar kräver arbetskraft för att gräva ner i marken och säkra rankan får fäste och den i geologiska termer unga ön (30 miljoner år sedan vulkanerna formade La Palma) testar verkligen sina invånare. För vad sägs om gropar om uppåt tre meter för att kunna plantera en ranka?

Llanos Negros är en samling vingårdar där små parceller ägs av en mängd öbor som inte dagligen jobbar med vin. Carlos Lozano är vinmakaren och det han lyckas förmedla i vinerna är inget annat än ett unikt uttryck av en karg och krävande växtplats där tålamod blir något av honnörsord. Som den Los Tabaqueros som nu släpps på Systembolaget i form av en 2006:a som först buteljerades 2015 och kooperativet fortsatt lagra i flaska fram till förra året innan det nådde marknaden.

Livets Goda om Llanos Negros

2006 Los Tabaqueros (artikel 71778 BS, 324 kr, säljstart 23 september)

Vår första provningskommentar föll i december 2018: På en av Tenerifes bättre restauranger blev vi i vintras tipsade om Carlos Lozans Llanos Negros och detta mycket egensinniga och fantastiskt goda vin. Ön La Palma är onekligen på g med två högkvalitativa producenter i Llanos Negros samt Matías i Torres och denna 2006:a har man först nyligen lanserat! Här blandas druvor som få känner till, eller vad sägs om sabro, malvasía aromática, vijariego och listán blanco, och resultatet är en maffig, gulfruktigt örtig bouquet med honungsmognad och generositet som är väldigt lätt att gilla. Likaså gomkänslan är skönt expressiv med oerhört vital frukt samtidigt som det finns mognadsnyanser och det den måhända saknar i finess viner den på stor, stor charmfaktor.

Nio månader senare landar Los Tabaqueros 2006:a i Systembolagets beställningssortiment och vi får tillfälle att åter prova vinet. Och intrycket består sannerligen och det är ett vin redaktionen verkligen uppskattar för sin mix av rikedom, maritima havsvindar, mognad och kompromisslöshet. Ett måste att köpa och prova. 92 LGP

Utöver den tretton år gamla Los Tabaqueros lanseras även 2017 La Batista som är en druvren malvasia aromática från sekelgamla rankor.

2017 La Batista (artikel 77487 BS, 299 kr, säljstart 23 september) Denna druvrena malvasia aromática skiljer sig markant från den äldre buteljeringen med blommiga aromer som får adderat djup av tiden som vinet spenderat i använda 500-litersfat. Det vilar något närmast krutrökigt över den gula frukten med aprikos i täten och så då en pust från havet. Rikedomen i smaken stramas upp av syrafräschör samtidigt som det närmast upplevs som viskost. Renheten i frukten är enastående och det finns få viner som kan matcha känslan av en plats så pass som La Batista och Los Tabaqueros. 91 LGP

Två viner som måste provas och njutas, inte minst för dig som söker nya kickar och har ett öppet sinne. Kanarieöarna är tveklöst en region värd att förkovra sig i! Mer om Kanarieöarna och Tenerife i synnerhet finner du här och här.

Importör i Sverige: Handpicked Wines

RELATERAD LÄSNING