Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Varannan svensk är känsloätare

Varannan svensk är känsloätare

av Livets Goda

Fler än varannan svensk har tagit till mat för att hantera negativa känslor, det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna. Vanligast är att äta för att man är uttråkad eller ledsen men många har också tagit till mat för att lindra känslan av stress, ensamhet och oro. Knappt hälften uppger att maten hjälpt dem överkomma de negativa känslorna.

I Sifo-undersökningen uppger mer än hälften (56%) av svenskarna att de någon gång har tagit till mat för att hantera negativa känslor. Den vanligaste anledningen har varit att man är uttråkad (44%), följt av ledsamhet (27%), stress (22%) och ensamhet (21%).

Det är framför allt kvinnor som har använt mat för att hantera negativa känslor. Sju av tio kvinnor (71%) uppger att de någon gång gjort det – bland männen är det endast fyra av tio (42%). Undersökningen visar vidare att fler unga personer än äldre har tagit till mat för att lindra negativa känslor. I åldrarna 16–34 år svarar sju av tio (69%) att de någon gång gjort det, vilket kan jämföras med åldersgruppen 56–79 år där knappt fyra av tio (37%) svarar att de gjort det.

På frågan om man anser att maten lindrat de negativa känslorna svarar flest (47%) nej. Fler kvinnor (49%) än män (42%) uppger det. För två av fem (40%) hjälpte maten något.

  • God mat gör att du känner dig glad, avslappnad och tillfredsställd – därför är det en snabb och väldigt tacksam lösning för den som känner sig ledsen eller stressad. Men om man hela tiden tar till mat som lösning är det lätt att missa vad det verkliga problemet är. Man bör därför ta sig tid och reflektera över orsaken vilket kan skapa en större medvetenhet, och som i sin tur kan göra det lättare att begränsa detta beteende, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Från undersökningen:

Förutom för att stilla hunger, har du tagit till mat på grund av något av följande?
Ja, när jag varit uttråkad    44%
Ja, när jag varit ledsen                             27%
Ja, när jag känt mig stressad                   22%
Ja, när jag känt mig ensam 21%
Ja, när jag känt mig orolig  16%
Ja, när jag känt mig rädd    3%
Ja, när jag känt mig arg      4%
Nej, inget av ovan              39%
Tagit till mat för att dämpa något           56%
Bas                1 033

När du gjorde det, kände du att maten hjälpte dig att lindra/ta bort den negativa känslan/känslorna?
Ja, helt och hållet 2%
Ja, till viss del   40%
Nej, inte egentligen  47%
Nej, inte alls    8%
Bas                     582

Om undersökningen   
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 25 augusti – 29 augusti 2022.
Totalt intervjuades 1033 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryteradutifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING