Karaktärsfull ölnyhet från Brooklyn Brewery - Defender IPA

Niklas Jörgensen 17 Oct, 2018
Whisky och Bourbon Brooklyn Brewerys bryggmästare Garrett Oliver, en i ölsammanhang legendar numer, besökte som han ofta gör den årliga öl- och whiskymässan i huvudstaden under september månad. Livets Goda fick en pratstund med mannen som inte bara älskar öl men som även är något av en vinfantast. Åtminstone, som Garrett själv uttrycker det, skickar alla vänner vinlistan direkt till honom när de är på restaurang. Men även om han idag är en upptagen man så är Garrett ännu med i utvecklandet av nya recept och ett av dessa resulterade i en ny öl som lanserades för ett par veckor sedan här hemma - Defender IPA.

Garrett Oliver, Brooklyn Brewery

Vi har precis avslutat en intervju när Garrett bjuder över till baren för att prova den nya IPA:n, från fat. Tanken var att kunna erbjuda en fruktaccentuerad sådan som var något lägre i alkohol, en västkustinspirerad IPA man kunde dricka ett par av. Defender är utan tvekan en sådan.

I vårt samtal blir det snabbt tydligt hur viktig måltiden är för Garrett. Att drycken ska kunna bli en naturlig del av denna. Defender vill han än mer pusha i den riktningen, med den något lägre alkoholhalten men också fruktrikedomen och den fina diskreta sötman i ölen som gör den särdeles lämpad att matcha med kryddigare anrättningar, gärna Szechuan-köket.

Defender IPA är också en viktig lansering i Sverige för Brooklyn Brewery som inte vill riskera få en stämpel på sig att bara göra ett par olika ölsorter, etiketter som blivit välbekanta för många och som även numer finns i dagligvaruhandeln som folköl. "För vi brygger faktiskt runt 30 olika öl varje år," berättar Garrett.

Brooklyn Defender, IPA, USA (artikel 84000, 355 ml, 5,5%, 23,90 kr)

Ljust bärnstensfärgad IPA med ett litet skumtäcke efter hällning. Doften är generös, omfamnande, med sina tropiska fruktkorg där allt från ananas, mango och persika bockas av. Tallskogen lirar i bakgrunden, det blir aldrig för mycket grön såpa eller pinje utan mer en örtig touch och så toppas det hela med fin maltighet och lite kaksmulor. I gommen en krämig känsla, fruktdriven och en momentan sötmakänsla. Den senare tas snabbt om hand av humleinslagen (amarillo, cascade, centennial och simcoe) som snörper ihop avslutet men aldrig låter det generösa i smaken försvinna. Lite karamelliga inslag kompletterar. En god, välbryggd West Coast IPA som passar dig som gärna dricker ölstilen men tycker att styrkan ibland kan vara något för hög.

Snyggt Garrett!

Redaktionens intryck: 91/100 LGP

Defender IPA återfinns sedan i slutet av september i Systembolagets beställningssortiment och beställes om 6-pack.


Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019

Sundqvist inspirerar med uppdukad påskbuffé

Mat och Restaurang Påsken närmar sig med stormsteg! Har du bestämt vad du…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet