Karin Jamil är matfantasten och Thatsup-ambassadören som just nu är högaktuell som en av deltagarna i “Sveriges Mästerkock” på TV4. Här berättar hon om tävlingstiden, sina favoritkrogar i Stockholm och vem i Mästerkock-juryn hon helst skulle äta middag med.
“Vad hade jag själv lagat om jag fick samma uppgift?” – en fråga som Karin Jamil gång på gång ställt sig själv när hon under åren följt “Sveriges Mästerkock” på tv. Att hennes svärmor sedan påpekade att matlagning inte är en riktig hobby om man inte tävlar i det, fick henne att till sist skicka in en ansökan till programmet. Karin blev utvald att komma till audition, där det gällde att verkligen få juryn på fall.
– Att välja maträtt är nästan det svåraste av allt. Det gäller att hitta en rätt som man hinner laga på 40 minuter men som samtidigt imponerar på juryn. När jag tittade tillbaka på gamla säsonger av programmet verkade ravioli gå hem, så då gällde det bara att hitta mitt eget godaste ravioli-recept, säger Karin Jamil.
Intensiva förberedelser
Karins ravioli tog henne vidare i tävlingen, så efter audition var det bara att börja träna inför de kommande utmaningarna.
– Eftersom min ansökan var rätt spontan fick jag verkligen en intensiv förberedelseperiod. Jag köpte väldigt många kokböcker och lagade nästan varje rätt. Sedan hade jag praktik på en fiskdisk i Hötorgshallen för att lära mig filéa fisk, och praktik på Bar Europa för att förbereda mig. Jag kollade även om alla säsonger av “Sveriges Mästerkock” som fanns att streama, samt alla klipp från Tommy Myllymäki, Tom Sjöstedt och Tina Nordström (programmets jury, reds anm) på Köket.se. Hemma blev det full on förberedelse, jag tror jag styckade 13 kycklingar på samma helg.
Som så ofta med tv-produktioner skiljer sig inspelningarna en aning från vad som sedan visas i rutan.
– Programmen spelas in på cirka en månad men visas sedan under tre och en halv månad. Det innebär att man kan ha tävlat på förmiddagen för att sedan byta kläder och spela in nästa avsnitt efter lunch. På deltagarna kan man därför ofta se plåster från knivar och mandoliner som följer med in i nästa veckas program.
Upptäcker stan som Thatsup-ambassadör
Till vardags arbetar Karin som läkare på Karolinska, och fritiden spenderas mer än gärna ute på krogen. Matintresset har inte bara tagit henne till mästerkocksköket, utan sedan ett par år tillbaka är Karin även ambassadör för Thatsup.
– När jag flyttade till Stockholm för fem år sedan kände jag att jag inte hade så bra koll på stans caféer och krogar, så jag började plöja mig igenom restaurang efter restaurang, och för att navigera använda jag mig av Thatsup. På hemsidan skrev jag ner mina egna recensioner, dels för att själv hålla koll men också för att andra ofta frågade mig vad jag tyckte om olika ställen. När jag såg att det fanns en ambassadörsgrupp med personer som är lika galna i att upptäcka Stockholm som jag är kändes det självklart att ansöka. Det roligaste är att jag nu har ett forum där man kan ge varandra rekommendationer, dela erfarenheter och få prata om det vi älskar mest – mat!
Nyligen arrangerade Thatsup ett exklusivt ambassadörsevent i form av en cook-along med Karin. Här kan du läsa mer om det. Hennes förhoppning är att i framtiden kunna jobba med matevent i en ännu större utsträckning.
– Jag har alltid brunnit för att skapa otroliga event där mat är en stor del av upplevelsen. Jag älskar när saker och ting är spännande och brinner för att skapa upplevelser därefter.
Har du någon drömrestaurang i Stockholm att jobba på?
– Lilla Ego. Jag älskar att det är intimt och inte för pretentiöst, och att vissa rätter tar flera dagar att förbereda. Det som serveras är alltid genomtänkt in i minsta detalj.
Vem i Mästerkock-juryn skulle du helst äta middag med, och vart skulle ni gå?
– Jag skulle helst vilja äta middag med Tina och vi skulle gå till både Lilla Ego och sedan någon av Tommys alla restauranger för att få njuta av när dessa grabbar lagar sin mat åt oss. Tänk själv, att nu är det jag som sitter på andra sidan och bedömer dem. Jag njuter av tanken, men detta skulle såklart aldrig hända.
Vilka är dina favoriter när det kommer till restauranger, barer och caféer?
– Jag älskar att gå ut och äta frukost på helgen och då köper jag helst mitt bröd på Bergstrands Bageri som även har sinnessjukt goda bullar och semlor. Vill man käka helgfrukost ute går man raka vägen till À La Lo där den godaste frozen banana-bowlen, avokadomackan och croissanten finns. Ska man fira går man till Copine eller Hantverket och njuter av vad man än beställer på menyn. Spenderar man kvällen hemma och vill ha fulpizza så beställer man en Mustafas special på Birkastans Pizzeria. Sedan är Bar Europa en favorit när det kommer till catch-up med en vän eller fredags-AW.