Hem Vinvärlden Kéknyelü – druvan som behöver en partner

Kéknyelü – druvan som behöver en partner

av Livets Goda

Blå. Druvans namn syftar på stjälkarna som har en blå nyans; kék betyder blå på ungerska. Och uttalet? [kayk-nyeh-loo]

Under den senare delen av 1700-talet och en lång bit in på efterföljande sekel så var kéknyelü förbehållen de välbärgade. Den ojämna druvsättningen och det låga skördeuttaget höjde priserna så pass att vinerna blev något av en statussymbol. Med vinlusens intåg under slutet av 1800-talet förlorade den emellertid mark till fördel för olaszrizling och kommunismen såg sedermera till att allt incitament att odla en druva med löjligt lågt skördeuttag försvann, så kvar blev endast några få planteringar och så kallade museumviner. Vid östblockets nedmontering fanns det mindre än en halv hektar kvar på Badacsony-berget och endast ett par hektar norr om, i närbelägna Gulács.

Huba Szeremley som flydde till Österrike efter kommunismens intåg, men som återvände i början av 1990-talet, brukar tillskrivas epitetet kéknyelüs räddare. Idag driver hans son László Szeremley den stora Balaton-egendomen Szeremley och man har flera hektar planterat med druvan. Men kéknyelüs idag kanske främste förespråkare är snarare en ung man vid namn Ambrus Bakó, en biologutbildad och samtidigt djupt troende kille med en hel del intressanta metoder som han applicerar på sina viner. Ambrus startade för övrigt sin bana 2010 vid det då nybyggda Bazaltbor-vineriet i samhället Badacsonytomaj. Här kom han i kontakt med Lundabon Christer Sandahl som etablerat egendomen Villa Sandahl tillsammans med sin hustru och bror Thord 2003. Ambrus var under några skördar vinmakare åt Villa Sandahl innan de bägge gick skilda vägar.

Kéknyelü vid Balatonsjöns norra sida, i appellationen Badacsony. Gammal vulkanisk mark.

Inte en druva för den late

”Jag vill påstå att kéknyelü är den enda druvan i Ungern, kanske rentutav i världen, som kommer i närheten av rieslings elegans, fräschör och högkvalitativa syra. Tyvärr är den vansinnigt svår att jobba med” säger Ambrus. ”Förutom att den måste pollineras så är den kinkig med vädret. Vid blomningen krävs värme och sol, annars blir fruktsättningen liten. Men, är det för varmt eller om det kommer något regn, så blir druvorna än färre” berättar han vidare.

Under sommaren får Ambrus Bakó jobba aktivt med vingårdarna för att skydda kéknyelü från den värsta värmen. Om det råder torka, något som inte alls är ovanligt i Badacsony med sitt medelhavsklimat, så gäller det att säkra att druvorna inte råkar ut för stress. Detta då druvan är vegetativ och vid utsatthet så försöker den rädda sig själv och överger frukten. Och om värmen kommer sent, först i augusti eller början av september, så kan druvornas kvalitet dessutom bli riktigt låg. Låg syra och låg sockerhalt i kéknyelü ger nämligen helt ointressanta och tunna viner.

Att plantera kéknyelü i kallare vingårdslägen eller sådana med mer vatten är inte heller optimalt i och med att druvan mognar oerhört sent, senare än riesling. Kyligare lägen är således inte av godo då druvan sällan skulle nå mognad. Ambrus Bakó menar att det optimala läget för druvan är på Badacsonybergets högst belägna öst- och sydöstsluttningar, de som är skyddade av skogen och som har en högre halt av lera.

Ojämn druvsättning resulterar i sporadiskt med druvor på klasarna

Trots alla hinder så är det likväl kéknyelü som hans hjärta bankar lite extra för. ”Precis, för det finns en orsak till varför vi antar utmaningen” berättar Ambrus. Druvan angrips inte lätt av botrytis vilket är positivt i och med att den mognar sent. Den höga syran kan vara närmast elektrisk, av helt fantastisk kvalitet, och är vid en bra skörd till och med högre än i en riesling eller furmint. Slutprodukten, vinet, har en härlig aromatik med toner av såväl rökig mineralitet och ett drag åt tropisk fruktighet, elegans, hög syra och en ganska kraftfull kropp. Det vinner allt som oftast på lagring, gärna uppåt tio år” berättar Ambrus som enbart jobbar med den naturliga jästen då den är en viktig del av den lokala mikrofloran.

När Ambrus Bakó var i starten av sin karriär kom han i kontakt med Attila Szalai vid Nemeth Pince, en liten familjeegendom som kanske producerar den mest traditionella men också mest lagringsbara kéknyelü av dem alla. Han bad om att få gå i lära hos dem, för att få en insikt i hantverket. Vid Livets Godas besök hos Nemeth Pince så är det lätt att förstå honom. Vinerna, om än av enklare snitt på basnivå, håller hög klass och när Attila hämtar en duo med två decenniers utveckling från familjens privata museumsamling så är det riktigt svårt att förstå hur dessa viner kunnat undslippa ett internationellt renommé.

Attila & Ambrus utanför Nemeth Pince

Nemeth Pinces kéknyelü från 1992 och 1994 tappades enkom i 50 centilitersflaskor då produktionen var så liten men likväl, efter mer än 20 års utveckling så var bägge viner fullt vitala och uppvisade inga ålderskrämpor. Istället är det knastertorrt, stenfruktigt och med en sjungande syra. Attila Szalai berättar att de planterar rózsakö som pollinerare, mellan raderna av kéknyelü. Dels för att de tycker den är mer pålitlig än budai zöld, dels för att druvorna som den genererar är mer spännande. Så pass att de producerar en druvren rózsakö.

En pollinerare?  Japp, det var så man förr löste problemet med druvsättningen av kéknyelü. Odlarna planterade nämligen nämnda budai zöld som pollinerare och var tredje eller fjärde rad i vingårdarna planterades med denna urgamla druvsort, den gröna från Buda. I sig en tämligen anonym druva och som inte heller ansågs värdig i den gamla vinlagen från slutet av 1800-talet. Budai zöld användes därför endast för eget bruk och buteljerades inte. Idag är druvan närmast utfasad då odlarna föredrar hermafroditen rózsakö som befruktare, en korsning mellan kéknyelü och budai zöld. Dels för att det är en betydligt bättre druva som kan stå på egna ben, även om det är något av en raritet, och dels för att den är mer pålitlig.

Dagens producenter har dock noterat att nu när arealen med planterad kéknyelü utökats så har även möjligheten att druvan faktiskt pollineras med vindens hjälp blivit ett redskap. OM det finns angränsande vingårdar med kéknyelü. Druvsättningen blir dock inte optimal när man enbart förlitar sig på vinden men det fungerar.

Kéknyelü hos Nemeth Pince fatlagras, i gamla sådana ska tilläggas. 

Producenter

Kéknyelü-kämpar som är värda att söka upp är förutom nämnda Ambrus Bakó och Nemeth Pince även den lite mer moderna Laposa Birtok där vinmakerskan Zsófia Laposa, utbildad i Bordeaux, visar att hon funnit inspiration från Gironde och som fungerar fint i Badacsony.  Szeremley är ännu en aktör att räkna med och leta gärna efter viner från Sabar, Csendes och Endre Szászi. Ett besök i Badacsony är onekligen en vinresa utanför den vanliga turistrutten men inte en du ångrar!

I Sverige är utbudet av druvan obefintligt men den som är nyfiken och beredd att bida sin tid kan via importören Wine Waves privatimportera en strålande 2006 Badacsonyi Kéknyelü från firma Szeremley. Priset blir ungefär 245 kronor per flaska och Livets Godas provningskommentar finner du nedan. Mer om privatimport som är enkelt, finner du på Systembolagets hemsida här.

2006 Badacsonyi Kéknyelü  – Stor, utvecklad bouquet med inslag av vått ylle, aprikos, stenfrukt, örter och ett stänk honung. Livfull torr smak med ylle, gul frukt, stringent syra, örthonung och ett piggt inslag av blodgrape. Fullpackad med karaktär. Ett unikt och strålande vin. (93 LGP)

Besöka Badacsony

Lufthansa har tät trafik till Ungern och även Norwegian trafikerar rutten. Ska endast Badacsony besökas kan Wien vara ett alternativ som flygplats. Balatonsjöns östsida är ca 1,5 timmar från Budapest och ner till Badacsony är det drygt två timmars bilresa. Du kan bo på allt från hotell till små mysiga pensionat. Kring byn Badacsonytomaj är det även flera familjer som hyr ut delar av sitt hus. Även svenska Villa Sandahl (www.villasandahl.com) som blivit regionens rieslingspecialister har numer pensionat i anslutning till vingården. Väljer du att åka till Budapest så se till att besöka någon av Bortársaság’s vinbutiker. Även fina Drop Shop är värt ett besök i huvudstaden.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING