Hem Whisky & Bourbon Kilchoman Triskele Casks, Sweden Exclusive – självklar med subtil rökighet

Kilchoman Triskele Casks, Sweden Exclusive – självklar med subtil rökighet

av Anders Enquist

Kilchoman Triskele: Från det lilla gårdsdestilleriet vid Rockside Farm på Islay så lanseras idag denna, för Sverige, exklusiva buteljering – Kilchoman Triskele Casks, Sweden Exclusive.

Triskelen är den logotypen som pryder varje flaska Kilchoman, och som representerar kombinationen av tre element. I denna buteljering har just tre fats gifts samman; Oloroso-, bourbon samt STR (Shaved, Toasted, Recharred)-fat som tidigare lagrat rödvin. 1 260 flaskor har buteljerats exklusivt för Sverige.

Kilchoman Triskele

Kilchoman Triskele

Chefredaktör Anders Enquist om Kilchoman Triskele Casks, Sweden Exclusive, 48,2%

När Kilchoman grundades 2005 så fick Islay det första nya destilleriet som byggts på över 124 år. Sedan dess har Kilchomans grundare Anthony Wills och Co återupplivat gräsrotstraditionen med gårdsdestillering och är idag ett sant Single Farm Single Malt Scotch Whisky, och med det öns minsta destilleri. Stor whisky gör man dock, med en självklar ungdomlighet och oftast med en subtil rökighet i en vinöst förseglad kraftkaraktär. Denna för Sverige exklusiva utgåva speglar melodin i detta mycket väl.

Här finner vi snyggt utlagda spår av kanel, choklad och vanilj i fruktighetens noter av körsbär, fikon och tropisk citrusfrukt. Öns vibrerande havsomgivning sätter sin prägel med en lakritsnotad sälta och friska pastiller med tjära och blommig viol i smaksättningen, och fatens påverkan ger både en strukturell edge utan stereotyp träsmak och en välsutten kryddighet.
Det är sammansatt och etablerat i sin stoiskt spirituella framtoning, och när det i avslutets vindar tonar med tobak och nysnickrad lädersoffa känns det lika självklart som Kilchomans existens.
Bra whisky.

93p

Kilchoman Triskele Casks Sweden Exclusive
Nr 41500 (700 ml) 48,2%, 849 kr
Islay, Skottland

Whiskyn finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING