Hem Vintips Kilkerran Heavily Peated Batch 9

Kilkerran Heavily Peated Batch 9

av Anders Enquist

Kilkerran Heavily Peated: Destilleriet Mitchell’s Glengyle i Campbeltown etablerades 1872 av William Mitchell, vars far Archibald för övrigt byggde Springbank. Det blev en kort period med produktionen och våren 1925 stängdes allt ner. 75 år senare, år 2000, köptes det nedlagda destilleriets kvarvarande byggnader av Springbanks ägare och den 7:e mars 2004 var det gamla destilleriet i gång igen. Namnet Glengyle var dock redan upptaget, varpå man valde ett mycket gammalt namn för platsen där Campbeltown idag är, Kilkerran. Här har vi dykt ner i Kilkerran Heavily Peated Batch 9.

Den 15:e Januari släpptes denna whisky i beställningssortimentet och fatreceptet lyder 90% bourbon och resterande del i sherry.

Kilkerran Heavily Peated

Kilkerran Heavily Peated Batch 9

Kilkerran Heavily Peated Batch 9, 59,2%

Campbeltown / Skottland / Mitchell’s Glengyle Ltd / 700 ml / Nr 85168 / 799 kr / 93
Ta inte ”heavily” för ordagrant på ordet. Det råder förvisso en tydlig maritimt lakritsnotad peatyness här, men det är som sig bör i en bra whisky, en klarsynt och välformulerad sådan, precis som hela denna NAS whisky är. Skräddarsydda och väluppfostrade procent och vi pratar integration och grannsämja i egenskaperna, med fylliga kurvor och snyggt beskt dragen pip- och cigarrtobakslagda ridåer i fruktigheten. Där spårar vi välplacerad fatkryddade inslag av karamelliserade körsbär och äpplen, torkade fikon russin och apelsin, tacksamt nöt, vanilj och kakaopuffat.

Läs gärna också Kilkerran 16 YO spelar ut fint HÄR

RELATERAD LÄSNING