Hem Vinvärlden King Coal – Det finns bara en Charles Smith

King Coal – Det finns bara en Charles Smith

av Livets Goda

Vi vet, det är ett ungt vin och kanske vi borde gömma det längre in i källaren men nu är vi en vintidning och således galet nyfikna på vinets status idag. 2013 var ett rekordår på flera sätt i Washington. Värmemässigt men också skörden var rekordstor. Två faktorer som i grunden ökar riskerna, inte minst om man är gniden och vill få ut mesta möjliga antal flaskor.

Men nu är inte Mr. Smith sådan och det som fascinerar med den här ynglingen, 2013 King Coal, är hur fantastiskt sval han fått den i sitt uttryck. Det är ett vin som fullkomligen osar av färska mörka skogsbär, stenkross, fuktig tobak och kirschiga toner i en kryddig skrud där faten finns med men aldrig blir för mycket. Och så vilar det just en sval aura runt doften som säkrar att det aldrig blir sylt eller parodi. Skickligt….

Smaken är en käftsmäll och smekning på en och samma gång. Är man inte beredd så kan det lätt bli en gomchock men lär åtminstone inte ta särskilt lång tid att fasta för. Här är det desto mer från cabernet sauvignon-druvan, den står för 70 procent av vinet och resten är samjäst syrah. Svarta vinbär, mynta och vilda örter får backup av salt viollakrits och piptobak samtidigt det lurar en massiv tanninstruktur bakom den generösa frukten. Och det kvittar vilken alkoholhalt det står på etiketten för balansen är fenomenal, allt som räknas helt enkelt.

Äger du 2013 av King Coal? Gör inte då som oss och öppna den nu utan låt vinet få ytterligare tre-fyra år innan du ger dig i kast med den. Du blir belönad!

Redaktionens intryck: 96/100 LGP

Handpicked Wines tar hem King Coal till Sverige. Just nu finns flaskor kvar av 2014, ett vin som vi hyllat >>> HÄR. Ett vin som chefredakören ger följande omdöme: ”En crowd pleaser med substans och struktur! Köp för bövelen!”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING