Hem Vinvärlden Kistler – Den hemlighetsfulla perfektionisten (+ vi listar fem andra stora chardonnayspecialister)

Kistler – Den hemlighetsfulla perfektionisten (+ vi listar fem andra stora chardonnayspecialister)

av Livets Goda

”Mendocino, norr om dessa regioner, har på senare år kommit att bli känt för sina ännu svalare och mer syrafriskt eleganta viner, ofta med en blygare och därmed ofta fint balanserad fatkostym. Längre söderut, i den svala Salinas Valley i Monterey, finner man elegant strukturerade och ännu mer svalfruktiga viner i billigare prislägen. Med bara lite fantasi kan man mycket väl se att vi i framtiden kommer finna några av de finaste kaliforniska chardonnayvinerna härifrån – vi måste bara inse att kalifornisk chardonnay också får ha ett tydligt svalt, nästan burgundiskt uttryck. Santa Barbara County i södern har också i allt större utsträckning blandat sig i leken om var man gör de allra bästa chardonnayvinerna. I svala Santa Maria Valley görs både moderna tappningar och av de sedan lång tid tillbaka etablerade producenter mer burgundiskt strama viner av utmärkt kvalitet. Den idag nästan kultförklarade firman Brewer-Clifton står dock för de mest omtalade chardonnayvinerna i hela södra Kalifornien, alla med ursprung i den soliga men kalla Santa Rita Hills. I den här dalgången får vinerna en uppfriskande stram syra som tacksamt balanserar den solsöta och ofta alkoholstarka fruktkropp som annars skulle vara det mest framträdande personligheten i dessa viner. CHARDONNAY MÅ VARA EN ALLMÄNT UTBREDD druvsort i Kaliforniens kustdistrikt, men ingenstans ger den så distinkta, stilfulla, karaktärsfulla och välsmakande viner som i Sonoma. Och ingen producent har uppnått en sådan särställning för sina viner, såsom Kistler Vineyards har gjort med sina chardonnayviner. Att komma i kontakt med de finaste vinerna är dessvärre förenat med svårigheter. Trots att de görs i förhållandevis stor volym, totalt 23 000 till 28 000 lådor årligen (10-20 procent av detta utgörs av pinot noir), försvinner de fort till landets bästa restauranger och i privata vinkällare i framför allt USA. Det är till och med så, att de importörer världen över som handlar med vinerna från Kistler, gärna själva behåller det mesta av de små allokeringar de får av de finaste vingårdsbetecknade vinerna. Flera av de finaste vingårdsbetecknade gör man bara 3 000 till 6 000 flaskor vardera av. Att man som vinälskare inte kommer i kontakt med dessa viner är därför inte så märkligt. Inte heller blir det lättare av att firmans huvudpersoner Steve Kistler och Mark Bixler alltid håller sig i bakgrunden. Några typiska affischnamn är de inte, heller inte utåtriktade och intresserade av att marknadsföra eller ens tala om sina viner, såsom de flesta amerikanska vinmakare är. Ett möte med Steve Kistler blir därför allt annat än det man upplever när man träffar andra vinmakare. Steve Kistler, omkring 60 år, lång och smal men muskulöst senig, ger nästan ett onödigt blygt och folkskyggt intryck. Vineriet på 4707 Vine Hill Road i hjärtat av Russian River Valley har ingen skyltning. Inga besök vare sig tas emot eller önskas, i synnerhet är inga journalister välkomna (Parker brukar vara det enda undantaget), och de få som får audiens erbjuds i regel ingen provning, annat än möjligen ett vin – som man troligen också måste be om att få prova. Steve Kistler vill inte närvara, inte träffa någon. Och han vill absolut inte bli fotograferad. Det räckte med att jag vid mitt besök råkade visa att jag hade en kamera hängande över axeln, för att han skulle känna sig obekväm. ”Nej, det där med bilder och prata med folk om mina viner, det är inte min grej riktigt”, sa han kort innan han gick iväg efter ett lamt hej och tack för att jag ville komma på besök. Mer inställsam än så är han helst inte. HANS VINER ÄR EMELLERTID EN HELT ANNAN HISTORIA. Redan mot slutet av 1980-talet hade vinerna från Kistler nått en kvalitet som rankade dem bland de bästa i Kalifornien, men att vila på sina lagrar hörde aldrig till filosofin. Strävan mot perfektion var istället det som drev Steve Kistler och hans kompanjon Mark Bixler vidare. Steve Kistler föddes 1950, tog ett par kurser inom vin vid Fresno State College och gick sedan fördjupande kurser inom vinodling och vinframställning vid Davis. Efter studierna började han jobba hos Ridge i Santa Cruz, men han behöll kontakten med sina studiekamrater. En av dem som hade ingått i de vinprovargrupper som Steve umgicks med under studietiden, var Mark Bixler. Istället för att arbeta som vinmakare efter skolan, hade Mark valt att bli lärare inom kemi, men samtalen med Steve Kistler fick honom på andra tankar. Vid mitten av 1970-talet började de leta vingårdar och fann till slut en 113 hektar stor farm på den västra sidan om Mayacamas Mountains in Sonoma. De köpte farmen, röjde en del av marken och började plantera drygt 12 hektar vingård, framför allt med chardonnay men också cabernet sauvignon. Den senare sorten skulle så småningom ryckas upp – istället lades kursen för rött vin om till pinot noir. De första vinerna gjordes 1979, men vid tiden hade de egna vingårdarna inte börjat ge frukt av rätt kvalitet. Istället köpte man druvor från framför allt familjen Dutton i Russian River. Redan från början var de övertygade om att de skulle tillämpa de metoder som är klassiska för vit bourgogne, vilket innebar att man pressar druvorna långsamt i hela klasar, låter jäsningen huvudsakligen styras av mustens naturliga jäst, enbart i franska ekfat, att låta vinerna gå igenom full malolaktisk jäsning och att inte filtrera dem. Även om den nypressade musten sätts i ståltank över ett par timmar, är det inte för att klara dem, utan för att kyla ner den. ”Vi vill definitivt ha med mustens fastare beståndsdelar för att ge ökad karaktär och komplexitet i vinet”, förklarar Steve. SJÄLVA GRUNDSTILEN HAR VARIT DENSAMMA i alla år, men såväl en modernare smakpreferens som förfining i hantverket har lett till justeringar. I tidiga årgångar upplevdes vinerna både mer ofiltrerade och emellanåt mer rustikt fatmärkta. Idag använder Steve och Mark snarare 40-50 procent nya fat än omkring 60 procent nya som fram till mitten och slutet av 1990-talet. Andelen nya fat varierar emellertid från vin till vin, och störst andel ny ek används till vinet från Hudson och till toppcuvéen Cuvée Cathleen. Det rör sig dock uteslutande om fransk ek, i stort sett enbart från tunnbindarna Taransaud och François Frères, och framför allt med medelhög rostningsgrad eller precis däröver. Medan en övergripande trend i Kalifornien är att dra ner lite på eken i chardonnayvinerna, detta genom att ytterligare dra ner på andelen ny ek, använda sig av lägre rostningsgrad, eller till och med delvis ståltankjäsa en del av musten, håller Kistler och Bixler kvar vid både total ekfatsjäsning och full malolaktisk jäsning. Alltjämt skönjer man därför en tydligt nötig till rostad fatkaraktär i vinerna. Med detta sagt, har vinerna konsekvent genom åren blivit allt bättre och mer komplexa, delvis i takt med att alla vingårdar har blivit äldre. Steve Kistler är angelägen om att låta vinerna ge uttryck för sin terroir, och vinifierar dem på så sätt att dessa egenskaper lyfts fram och bevaras. Det märks tydligt när flera av hans viner ställs mot varandra – de likheter som de har kompletteras av de faktiskt tydliga skillnader som är sprungna ur vingårdens unika läge, klimat och exponering. ”Eftersom vi har samma kloner överallt i våra vingårdar, är det framför allt de olika vingårdarnas terroir som kommer att prägla varje enskilt vin, och det är just det vi söker”, menar Steve Kistler när vi kommer att tala om hur stora skillnaderna egentligen är vingårdarna emellan. IDAG GÖR MAN NIO VINGÅRDSBETECKNADE chardonnayviner, ett par har genom åren fått stryka på foten eftersom vingårdsägarna själva har börjat göra viner i större utsträckning. Dessa, Hirsch Vineyards och Flowers (med vingården Camp Meeting Ridge) fick tacksamt stor draghjälp av att under många år figurera på etiketterna hos Kistler. Chardonnayvinet från Parmlee-Hill Stone Flat Vineyard, som planterades 2000 (den första årgången blev 2006) i den svala zonen Petaluma Gap i den södra delen av Sonoma, är ett utsökt vin med en generös och intensiv gul fruktighet som ger vinet en lite silkigare struktur och en svagt rökig fatnyans. Det här är idag ett av de finaste vinerna från Kistler. I stort sett samma klimat råder i Durell Vineyard som ligger mycket nära den präglad av kylig havsbris och tunga kustdimmor svala havsbukten i den del av Carneros som hör till Sonoma. Det svala läget, de klassiska klonerna Hyde och Old Wente (som Steve Kistler alltid föredrar) och den magert steniga jorden, bidrar till att ge vinet en något stramare och mer syrabetonad struktur, och på ett läckert sätt kombineras den svala frukten med något sötare inslag av kanderad citrus. DE TVÅ MEST BERÖMDA VINGÅRDARNA man arbetar med ligger båda en bit österut i Napa Carneros. Hudson Vineyard har länge varit välhänd, men med Helen Turley och hennes Marcassin blev fick vingårds status en ordentlig injektion av åtråvärde. Den del av vingården som Turley fick odla och köpa druvor från, har idag övergått till Steve Kistler och Mark Bixler, det är därför inte märkligt att deras vin så ofta är så fantastiskt. Av firmans viner, är detta ofta det som med ett par till fyra års flaskmognad når en nästan meursaultlik fetma och mineralitet. Än mer meursaultlik, om man nu ska göra sådana liknelser, är vinet från den minst lika berömda 60 hektar stora Hyde Vineyard som bara ligger ett par stenkast härifrån. Det här är, framför allt med ett par års flaskmognad, ett av de mest burgundiska vinerna från Kistler. Det har en klassisk och mycket elegant doft och smak med en frisk syra, lätt smörig men helt torr kropp, mycket fint integrerade fat med den rätta nivån av nötighet och med en lång och elegant eftersmak. Av alla tappningar från den här vingården (Larry Hyde säljer druvor till flera av de mest framstående vinmakarna) är denna och den från David Ramey de allra finaste. I TAKT MED ATT STEVE KISTLER HAR BACKAT lite från eken, har vinet från McCrea Vineyard uppe i Sonoma Mountain kommit att bli ett av de stramaste vinerna i kollektionen. Vingården är gammal, planterad med klonen Old Wente och trots att den ligger inåt land en av de allra kallaste i Sonoma. Vinet bjuder numera på en mycket fint stenig mineralmärkt struktur som piggas upp än mer av den fina syran, men samtidigt har det en läckert polerad textur och en lång smak. Namnet kan vara en aning förvirrande, för Dutton Ranch är inte en vingård, utan mer ett samlingsnamn (mer korrekt borde vara Dutton Ranches) för det sammanlagt 380 hektar vingård som familjen Dutton har i Russian River. Det här vinet har också en med soligt kaliforniska mått mätt elegant personlighet, ofta med försiktiga fattoner (de är något mer nötiga i smaken än i doften), men eftersom jordarna framför allt domineras av goldridge (en slags sandjord) har vinet inte samma tydliga mineralkaraktär som de andra vinerna har. Istället upplevs vinet mer silkigt. Från de egna, sammanlagt 24 hektar stora vingårdarna, görs två viner. Från den första vingården man planterade, som kort och gott heter Kistler Vineyard, har man sedan 1986 gjort ett vingårdsbetecknat vin. ”När vi planterade den här vingården 1979, tog vi sticklingarna från Mount Eden Vineyards i Santa Cruz Mountains, och den här klonen, som kallas Mount Eden, lär ursprungligen har kommit från Corton-Charlemagne”, berättar Steve. Det är knappast detta faktum som gör att vinet brukar ha hög på gränsen till stram syra, och att det tack vare sin markerade struktur upplevs det både torrare, mer återhållet och faktiskt något burgundiskt. Frukten är sval med drag åt äpplen och det finns ibland också en något vaxig ton i doft och smak. Mellan fem och åtta års flaskmognad brukar vara av godo. RUNT OMKRING VINERIET I HJÄRTAT av Russian River Valley ligger vingården Vine Hill Vineyard, drygt 8 hektar stor och planterad med samma gamla burgundiska kon, och idag uteslutande planterad med chardonnay. ”Vi hade tidigare lite pinot noir här, men vi var egentligen aldrig nöjda med kvaliteten, så efter skörden 2009 ryckte upp rankorna och ersatte dem med chardonnay”, berättar Mark Bixler när han sitter och gör analyser på ned nyjästa musten efter skörden 2010. Chardonnayvinet från Vine Hill Vineyard har ofta en fint blommig nyans och en svalt gul frukt med drag åt äpplen och citrus, och trots den friska syran har vinet en silkig textur. Utöver vingårdsvinerna gör man toppbuteljeringen Cuvée Catherine, som är firmans mest opulenta och typiskt kaliforniska chardonnay, därtill den större cuvéen Les Noisetiers, som är ett lägre prissatt vin, en slags andrasortering av de bästa vinerna som är kvar sedan man gjort blandningen och buteljeringen av de fina vingårdsvinerna. Oftast bygger man denna cuvée ur en bas från vingårdarna Dutton Ranch och Vine Hill Vineyard i Russian River Valley, och lägger till det vin från ett antal små vingårdar i Russian River, Green Valley och Carneros. Av de viner från Kistler som kommer till Sverige, är det framför allt den här tappningen man finner. MERPARTEN AV VINERNA SÄLJS GENOM vineriets medlemslista, en lista som tidigare av fulltecknad och påbyggd med en lång väntelista för att komma in. ”Idag, efter den svåra ekonomiska krisen, har vi öppnat upp listan för många fler konsumenter och restauranger eftersom de befintliga kunderna köper allt mindre varje år, om ens alls, så nu har vi inte längre någon väntelista”, berättar Ed Hogan som är firmans manager. Han berättar också att försäljningen 2010 har skjutit i höjden, trots att finanskrisen inte är över, och att man nästan har nått lika goda siffror som toppåret 2007. Han är dock försiktig och menar att krisen inte är över, flera marknader är fortfarande känsliga även om det också finns marknader som växer och är starka. Den stora svackan kom under det fjärde kvartalet 2008, då många kunder slutade köpa de viner de blev tilldelade på mejllistan. Många medlemmar skrev brev att de hade förlorat sina jobb, eller köpt ett hus, och att de därför inte hade råd att köpa viner just nu – men de bad att få stå kvar på mejllistan. Mitt i pågående kris sålde Steve Kistler och Mark Bixler 2009 firman till ett investmentbolag med Bill Pryce i ledningen. Bill är delägare i The Vincraft Group som samma år köpte den kritikerrosade pinotfirman Kosta-Browne. Steve Kistler och Mark Bixler har fortfarande kvar små poster i firman, och ingen stil- eller kvalitetsmässig förändring är därför att vänta. Troligen kommer team Kistler Bixler att fortsätta finslipa på sitt framgångsrika hantverk. Och troligen kommer de fortsätta att hålla sig undan från medias och allmänhetens inblick. Mark Blixler. Chardonnay från andra specialister David Ramey – friska, eleganta viner i en nyklassisk kalifornisk stil, som med några års ålder utvecklas till stor komplexitet. Särskilt tappningarna från Hudson Vineyard och Hyde Vineyard är värda att satsa på. Importeras av Divine, www.divine.se Peter Michael Winery – stor producent uppe i bergen i Knights Valley i nordöstra Sonoma, vars tyvärr svårfunna vingårdsbetecknade chardonnayviner bygger på kraft, solmogen frukt, kryddiga ekfat men också både frisk syra och tydlig vingårdsskillnad. Allra mest eleganta är vinerna Ma Belle Fille och La Carrière. Importör saknas. Patz & Hall – en högintressant specialist på chardonnay och pinot noir, som göra viner från fyra av de vingårdar Kistler köper druvor från. Stilen är elegant och frisk, inte like stor och stram som den hos Kistler, men vinerna är ofta utsökta. De finaste vinerna är de från Hyde Vineyard och Hudson Vineyard. Importör saknas. Brewer-Clifton – närmast kultförklarad bourgognetolkare i den vindpinade kustdalgången Santa Rita Hills i Santa Barbara. Trots kraft och ofta hög alkoholhalt, har vinerna en frisk fruktsyra som nästan saknar motstycke i Kalifornien. Vinerna från Mount Carmel och Clos Pepe brukar vara de mest finstilta. Importeras av Divine, www.divine.se Littorai – en i Europa mindre men i Kalifornien välkänd och högt skattad producent, var grundare Ted Lemon har en del av sin bakgrund hos Domaine Roulot i Meursault. Av kvartetten chardonnayviner är det från Mays Canyon det stramaste, men även det från Charles Heintz Ranch bjuder på finess. Importör saknas.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING