Hem NyheterNyhet WB Kiviks Musteri, dubbel vinnare i Must-SM 2020

Kiviks Musteri, dubbel vinnare i Must-SM 2020

av Livets Goda

I fredags avgjordes Svenska Mästerskapet i äppelmust. En välrenommerad smakjury utsåg vinnarna och Kiviks Musteri korades som tvåfaldig segrare med sin Gravensteiner-äppelmust och sin Björn Ranelid Paradismust.

Det Svenska Mästerskapet i äppelmust har avgjorts, 55 olika muster från norr till söder tävlade om priset i fem olika klasser. En namntung smakjury bestående av bland annat den kända sommelieren Elke Jung, Michelinkocken Titti Qvarnström och Martin Ragnar, ledamot av Svenska Dryckesakademien utsåg vinnarna.

Kiviks Musteri tog hem segern med sin Gravensteiner-must i klassen klarfiltrerad sortren äppelmust.

-Gravensteiner brukar kallas kungen av äpplen, en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen, säger Mikael Adolfsson sommelier och mustmästare på Kiviks Musteri.

Men det är inte bara äppelsorten som avgör om en must blir god, menar Mikael.

– Must är ett hantverk som börjar redan i odlingen. Såväl jordmån, klimat och skötsel som skördetillfälle påverkar det smakmässiga resultatet på en äppelmust. Gravensteinäpplet har i detta fall fått mogna klart på trädet tills exakt rätt tillfälle för mustning.

Men det var inte det enda priset Kiviks Musteri kammade hem. Även Björn Ranelid Paradismust tog hem pris i klassen klarfiltrerad äppelmust på blandade äppelsorter

– Äpplena i Björn Ranelid Paradismust är noga utvalda och kommer från Björns egen odling som ligger granne med oss. Att få samarbeta kring det svenska äpplet med någon som har ett lika stort hjärta för Österlen som vi känns oerhört bra, och nu dessutom med denna fantastiska utmärkelse, säger Mikael.

__________________________________

Björn Ranelid Paradismust
Hällekås är en odling som ligger alldeles invid havskanten och som härigenom har ett unikt klimat. Odlingen ägs av Björn Ranelid, och precis som Kiviks Musteri, så älskar Björn också Österlen, bygden och de skånska äpplena.
Björn Ranelid Paradismust är pressad av noga utvalda äpplen av sorterna Discovery, Aroma och Gravenstein.
Musten har en väl avvägd balans mellan sötma och syra och det är denna som barnen, stora som små, ofta föredrar. God att dricka till buffén, sallader eller tårtor.

Gravensteiner
Gravenstein brukar kallas kungen av äpplen. Det är en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen.
Gravensteinermusten är en sortren äppelmust med distinkt Gravensteinkaraktär som ger ett strävt, friskt avslut, där strävheten kommer från skalet. En intensiv smak och fin balans mellan hög sötma och syra.
Ett gott alkoholfritt alternativ på middagsbordet, gärna till kyckling och fisk, givetvis även till en fulländad äppelkaka.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING