Kiviks Musteri firar 130 år med ny äppelsort

Livets Goda 15 May, 2018
Övrigt Som ett sätt att fira att nuvarande ägarnas farfars far Henric Åkesson 1888 planterade sina första äppelträd i Kivik, har Kiviks Musteri namngett en helt ny äppelsort framtagen av Sveriges Lantbruksuniversitet, Balsgård, i samarbete med Kiviks Musteri.

Den nya äppelsorten Henric Åkesson är en hyllning till det arbete Kiviks Musteri under decennier lagt ned på att bevara och utveckla svenska äpplen.

-Den nya äppelsorten Henric Åkesson är ett resultat av ett mångårigt samarbete mellan Kiviks Musteri och växtförädlingsdelen Balsgård inom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), säger professor Hilde Nybom, SLU Balsgård.

När Kiviks Musteri i år på olika sätt firar sin 130-åriga historia är det som såväl en av landets största äppelodlare och förädlare av frukt och bär, som ett av Sveriges största familjeägda livsmedelsföretag och en av Simrishamns största privata arbetsgivare.

– Tiderna förändras, men vår passion för äpplen och kärleken till platsen består. Tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet vill vi skapa möjligheter för kommande generationer att driva svensk äppelodling och därmed bidra till en hållbar framtid, säger Bengt Åkesson, barnbarnsbarn till Henric Åkesson och en av två delägare till Kiviks Musteri.

– Henric Åkesson var den förste yrkesmässige fruktodlaren i Sverige och vi är stolta över att idag 130 år senare på samma plats driva familjeföretaget Kiviks Musteri vidare, säger Kristina Levinsson, barnbarnsbarn till Henric Åkesson och en av två delägare till Kiviks Musteri.

Under jubiléet lyfter Kiviks Musteri fram olika delar av sin spännande utveckling från liten fruktodling till en av Sveriges största odlare och ett modernt livsmedelsföretag. Samtidigt möter man den ökande efterfrågan på förädlade frukter och bär utan onödiga tillsatser med framtidssatsningar.Bland annat har ett nybyggt centrallager precis tagits i drift i Kristianstad parallellt med att tappningslinjer i Kalmar flyttats till ytor som därmed kunnat frigöras i Kivik när produktionen av sylt lagts ut på en familjeägd svensk underleverantör. Tillsammans med en utveckling av arbetssätt och justeringar av organisationen räknar man med att framöver kunna möta såväl ökande efterfrågan som nya marknadsbehov snabbare och med lägre kostnadsmassa.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet