Kiviks Musteri firar 130 år med ny äppelsort

Livets Goda 15 May, 2018
Övrigt Som ett sätt att fira att nuvarande ägarnas farfars far Henric Åkesson 1888 planterade sina första äppelträd i Kivik, har Kiviks Musteri namngett en helt ny äppelsort framtagen av Sveriges Lantbruksuniversitet, Balsgård, i samarbete med Kiviks Musteri.

Den nya äppelsorten Henric Åkesson är en hyllning till det arbete Kiviks Musteri under decennier lagt ned på att bevara och utveckla svenska äpplen.

-Den nya äppelsorten Henric Åkesson är ett resultat av ett mångårigt samarbete mellan Kiviks Musteri och växtförädlingsdelen Balsgård inom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), säger professor Hilde Nybom, SLU Balsgård.

När Kiviks Musteri i år på olika sätt firar sin 130-åriga historia är det som såväl en av landets största äppelodlare och förädlare av frukt och bär, som ett av Sveriges största familjeägda livsmedelsföretag och en av Simrishamns största privata arbetsgivare.

– Tiderna förändras, men vår passion för äpplen och kärleken till platsen består. Tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet vill vi skapa möjligheter för kommande generationer att driva svensk äppelodling och därmed bidra till en hållbar framtid, säger Bengt Åkesson, barnbarnsbarn till Henric Åkesson och en av två delägare till Kiviks Musteri.

– Henric Åkesson var den förste yrkesmässige fruktodlaren i Sverige och vi är stolta över att idag 130 år senare på samma plats driva familjeföretaget Kiviks Musteri vidare, säger Kristina Levinsson, barnbarnsbarn till Henric Åkesson och en av två delägare till Kiviks Musteri.

Under jubiléet lyfter Kiviks Musteri fram olika delar av sin spännande utveckling från liten fruktodling till en av Sveriges största odlare och ett modernt livsmedelsföretag. Samtidigt möter man den ökande efterfrågan på förädlade frukter och bär utan onödiga tillsatser med framtidssatsningar.Bland annat har ett nybyggt centrallager precis tagits i drift i Kristianstad parallellt med att tappningslinjer i Kalmar flyttats till ytor som därmed kunnat frigöras i Kivik när produktionen av sylt lagts ut på en familjeägd svensk underleverantör. Tillsammans med en utveckling av arbetssätt och justeringar av organisationen räknar man med att framöver kunna möta såväl ökande efterfrågan som nya marknadsbehov snabbare och med lägre kostnadsmassa.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018
Artikelarkivet