Hem NyheterNyhet WB Kiviks Musteri lanserar en modern svensk gårdscider

Kiviks Musteri lanserar en modern svensk gårdscider

av Livets Goda

Solnäs Gård är en äppelgård utanför Lund som drivs av Kiviks Musteri. Nu lanserar musteriet sin egen gårdscider på härodlade äpplen.

För fem år sedan köpte Kiviks Musteri Solnäs Gård, en vacker trelängad gård med tillhörande fruktodlingar i Fjelie utanför Lund. Gården har anor från 1800-talet och här har odlats äpplen sedan 30-talet. Idag är den en av Sveriges största och modernaste äppelodlingar med runt 76.000 äppelträd och gården välkomnar besök till såväl gårdscafé som gårdsbutik.

Nu släpper musteriet en alldeles egen härodlad svensk gårdscider gjord på gårdens egna äpplen. I denna cider får smaken av våra svenska äpplen stå i centrum; äppelsorterna Gloster, Rubinstar och Mutzu har pressats, klarfiltrerats och jäst till en alkoholhalt på 4,5%. Filtrering och fyllning har skett under tryck så kolsyran är helt naturlig.

Mikael Adolfsson, cidermakare på Kiviks Musteri, menar att Kiviks Musteris hantverkskunnande här har inspirerats av norra Italiens fruktiga mousserande viner. Syran i Solnäscidern är frisk och balanserad och äppelsmaken tydlig med eleganta inslag av päron och vita blommor.

Att kunna erbjuda en egen gårdscider tycker vi är väldigt trevligt. En cider som bygger på äppelsmakerna från just denna västskånska odling, säger Mikael och fortsätter: –Vi i Sverige har verkligen en skatt i våra svenska äpplen och oändliga möjligheter att förädla dess fantastiska smaker!

Livets Goda har naturligtvis provat cidern, mer om det och ett passande recept finner ni i artikeln här:
Cozze ripiene – fyllda musslor i perfekt möte med Kiviks cidernyhet, Solnäs Gård

Mer om Solnäs Gård:  https://www.kiviksmusteri.se/sv/besoek-oss/solnaes-gard/

RELATERAD LÄSNING