Hem NyheterNyhet WB Kiviks Musteri vinner Must-SM igen

Kiviks Musteri vinner Must-SM igen

av Livets Goda

Kiviks Musteri stod i helgen som en av segrarna i Must-SM 2021. Sedan Must-SM startade för fem år sedan, har det anrika musteriet på Österlen varje år lyckats knipa någon av vinnarplatserna i de fem olika tävlingsklasserna.

Gänget bakom Björn Ranelid Paradismust: Edisa (glaslinjen), Hans-Åke (odling), Putte (mustpressen), Fredrik (produktutveckling) och Carl (produktchef).

I år utsåg den välrenommerade juryn Björn Ranelid Paradismust 2021 till den bästa äppelmusten i klassen ”Klar äppelmust av flera sorter”. Årets övriga vinnare var Äppelboden från Blekinge, Syninge Musteri från Uppland, Rörumsro Frukt & Must på Österlen och Bergströms Lilla Musteri från Bankeryd.

– Must-SM är en tävling som gör gott för den svenska musterinäringen. Tävlingsmomentet sporrar oss mustaktörer ute i landet att göra underverk med äppelskörden. På så sätt kan vi tillsammans få fler att upptäcka och njuta mångfalden av vår svenska äppelmust, säger Carl Levinsson, femte generationens mustmästare på Kiviks Musteri.

Vinnarmusten Björn Ranelid Paradismust 2021 är gjord på Aroma-, Discovery-, Gravensteiner- och Rubinola-äpplen som växer i Ranelids odling bredvid Kiviks Musteri, alldeles invid havskanten.

Juryns motivering lyder:

En fin-fin fyllig must med kristallklar doft, fruktig frisk smak och välbalanserad sötma/syra.

– Jag är glad över att få fira detta tillsammans med Björn Ranelid och mina kollegor. Det är ett sant och smakrikt lagarbete som ligger bakom vår framgång, där varje person är betydelsefull. Från medarbetarna som sköter äppelträden ute i odlingen och som plockar varje äpple för hand, till skickliga medarbetare i provsmakning och mustpress. Detta har vi gjort tillsammans, avslutar Carl.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING