1

Kiviks Musteris Guldäpple 2021 till Björn Ranelid

Kiviks Musteri delade idag ut årets Guldäpple till författaren Björn Ranelid för hans insats som ambassadör för Österlen i allmänhet och Kivik och det svenska äpplet i synnerhet.

Familjeföretaget Kiviks Musteri delar varje år ut Guldäpplet till någon som utfört förtjänstfulla gärningar inom äpplets värld. Årets Guldäpple tilldelas författaren och äppelodlaren Björn Ranelid vid en ceremoni på Kiviks Musteri i Kivik med följande motivering:

En sann och outtröttlig ambassadör för Österlen i allmänhet och Kivik och det svenska äpplet i synnerhet är nu inte enbart en ordets mästare utan kan även lägga till sin meritlista en mustens mästare. Hans Paradismust är en juvel i kronan med råvaror hämtade från hans egen odling. Årets Guldäpple tilldelas Björn Ranelid.

Björn Ranelid bor stora delar av året på en egen äppelodling i Kivik. Han inspireras i sitt författarskap av Österlen och i senaste boken ”Bill Nilsson sista vita skjorta” är Bill just äppelodlare. Tillsammans med Kiviks Musteri tog Björn 2019 fram ”Björn Ranelid Paradismust”, en äppelmust pressad på äpplen från Björns odlingar i Kivik. På Must-SM 2019 och 2020 utsågs musten till vinnare i klassen ”Klarfiltrerad blandad äppelmust av flera sorter”.

Björn Ranelid är en sann och outtröttlig ambassadör för Österlen i allmänhet och Kivik och det svenska äpplet i synnerhet, säger Uno Levinsson, styrelseordförande på Kiviks Musteri.

-Känner mig både hedrad, tacksam och stolt över att få Guldäpplet. Jag gör mitt bästa för att sprida ett evangelium om Österlen som Sveriges vackraste kustremsa och känner ett starkt engagemang i att bevara mångfalden i alla vackra äppelodlingar som präglar den fantastiska miljön här, säger Björn Ranelid.

Första Guldäpplet delades ut redan 1996 av den ideella föreningen Äpplets Hus. Ingvar Åkesson, tredje generationen bakom familjeföretaget Kiviks Musteri, grundade föreningen med syftet att samla och sprida kunskap kring äpplet och äppelodling. 2020 tilldelades forskaren Ibrahim Tahir vid Sveriges Lantbruksuniversitet Guldäpplet för sin 30-åriga gärning med att utveckla den svenska äppelnäringen.