Klarar du av att gå en vecka utan matsvinn?

av Livets Goda

Den 23:e september introducerar maträddarappen Too Good To Go Maträddarveckan – ett initiativ som uppmuntrar svenskarna till att hantera mat mer hållbart. Initiativet lanseras globalt i nio länder med syftet att ge konkreta verktyg och skapa ett kollektivt engagemang för att minska matsvinnet i vardagen. Veckan leder upp till internationella matsvinnsdagen – en dag initierad av FN för att belysa matsvinnsproblematiken och uppmärksamma åtgärder för hur vi alla kan bidra till minskat svinn.

Att reducera matsvinnet är en global utmaning och en av de mest effektiva åtgärderna för att motverka klimatförändringarna* (Project Drawdown, 2020). Trots detta slängs idag en tredjedel av maten som produceras världen över. Bara i Sverige slänger varje person i genomsnitt 33 kilo mat årligen**.

För att öka medvetenheten och inspirera till förändring lanserar Too Good To Go “Maträddarveckan”. Som deltagare får man tillgång till en digital kokbok med svinnsmarta recept för sju dagar och andra hållbara tips att använda i vardagen. Deltagare har även möjlighet att i realtid se hur många andra som deltar. Syftet med initiativet är att inspirera människor med konkreta verktyg att använda i sin egen vardag och skapa en känsla av kollektiv drivkraft. En av personerna som stödjer veckan är Ellinor Sirén, grundaren bakom Ekotipset. Genom sina lärorika och kreativa inlägg på sociala medier engagerar hon dagligen en stor följarskara i hur man tar tillvara på mat för att undvika matsvinn och inspirerar till en hållbar livsstil.

– Vi måste förändra hur vi ser på mat och matsvinn. Genom små, enkla justeringar i vardagen kan vi alla göra stor skillnad – och detta är något jag försöker inspirera till dagligen i mina kanaler. Maträddarveckan är ett fantastiskt initiativ som verkligen kan hjälpa människor att förstå att varje liten handling räknas – här kan vi kollektivt rikta blickarna mot en mer hållbar framtid, säger Ellinor Sirén, grundare av Ekotipset.

Maträddarveckan leder upp till internationella matsvinnsdagen och med att fokus på en hel vecka snarare än en enstaka dag, syftar initiativet till att uppmuntra till långsiktiga beteendeförändringar och hållbara vanor som varar över tid. Initiativet kommer att äga rum i nio länder där Too Good To Go är verksamma, vilket ytterligare förstärker den gemensamma insatsen mot matsvinnet.

– Matsvinnet är en av vår tids största utmaningar och förhoppningen är att Maträddarveckan ska skapa både medvetenhet och leda till handling. När matsvinnet minskar undviker vi CO2e-utsläpp och att värdefulla resurser som vatten och mark förbrukas i onödan. Genom att göra en konkret insats för miljön, kan vi alla vara med och göra skillnad tillsammans, vare  sig det handlar om att ta tillvara på maten som finns hemma eller rädda mat som riskerar att slängas, säger Sofia Edholm, Sverigechef för Too Good To Go

Praktisk information
Maträddarveckan inleds måndagen den 23 september och pågår fram till söndagen den 29 september. Varje dag presenteras ett tema med tips och idéer för att minska matsvinnet. Veckans program ser ut så här:
Måndag: Kontrollera temperaturen i ditt kylskåp
Tisdag: Bjud på restfest!
Onsdag: Håll ordning och reda i köket
Torsdag: Rädda mat hos lokala butiker
Fredag: Bli vän med frysen
Lördag: Titta – lukta – smaka
Söndag: Lär dig mer om matsvinn
För att delta i maträddarveckan och bidra till minskat matsvinn, klicka här.

Om Maträddarveckan:
Maträddarveckan går ut på att ta 7 steg, under 7 dagar, för en vecka utan matsvinn. Inför detta har en
nedladdningsbar digital kokbok tagits fram med matsvinnsrecept för 7 dagar. Utöver kokboken, presenteras tips
med konkreta åtgärder för att minska matsvinnet i vardagen.

Om Ellinor Sirén:
Ellinor är författare och driver Ekotipset där hon inspirerar människor till en mer miljövänlig vardag genom enkla och kreativa tips. Genom Ekotipset på Instagram och Facebook delar hon ständigt nya idéer för hållbara val i vardagen, från eko-hacks och vegorecept till produkttips och husmorstips. Hennes arbete har gjort henne till en stor inspirationskälla för många och en viktig röst inom hållbarhet och miljövänliga livsstilsval.

*(Project Drawdown, 2020)
**Livsmedelsverket, 2024