1

Klarna: Coronaviruset accelererar digitala trender

Färsk statistik från Klarna visar att åtgärderna som vidtagits för att minska Coronavirusets spridning både har accelererat pågående digitala trender men även inneburit en helomvändning i andra trender när det kommer till hur svenskarna handlar och betalar.

– Många av de trender vi sett över längre tid har accelererat ytterligare efter Coronavirusets spridning under den senaste månaden. Andelen kontaktlösa betalningar har ökat kraftigt och det blir allt vanligare att blippa med mobiltelefonen och smarta klockor istället för det fysiska plastkortet. Samtidigt har det blivit mer populärt att både göra vardagsinköp på nätet och att samla information från olika betalningskort och bankkonton på en och samma plats för att få en mer komplett översikt över den personliga ekonomin, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Allt fler svenskar “blippar” med smarta klockor och mobiltelefoner istället för det fysiska plastkortet
Färsk statistik från Klarna visar att kontaktlösa betalningar blir allt mer populära bland de tvåhundratusen konsumenter som idag använder Klarnakortet. Andelen kontaktlösa betalningar med Klarnakortet har ökat kraftigt under de senaste veckorna och det blir allt vanligare att använda mobiltelefonen eller smarta klockor för att “blippa” i kortterminalerna, istället för det fysiska plastkortet. Det är en trend som Klarna har sett över en längre tid, men hygienmedvetenheten givet Coronavirusets spridning verkar ha accelererat utvecklingen ytterligare.

– Det var längesedan svenskarna primärt slutade betala med kontanter och började använda plastkort istället, och nästa steg i den utvecklingen verkar bli att betala utan att behöva nudda butikens kortterminal överhuvudtaget, säger Viveka Söderbäck.

Ökat intresse för digitala tjänster som ger bättre översikt över den personliga ekonomin
Klarna rapporterar om ett ökat intresse för företagets apptjänst som erbjuder konsumenter möjligheten att samla information från flera olika banker och kort på ett och samma ställe. Konsumenter kan använda tjänsten för att få bättre överblick och kontroll över sin personliga ekonomi, och det har blivit tydligt att allt fler både valt att aktivera tjänsten och börjat använda den mer frekvent under de senaste veckorna.

– Många konsumenter har olika former av betal- eller kreditkort från andra utställare än den egna banken, och mer än ett bankkonto av olika orsaker. Det blir allt mer populärt att använda tjänster som ger möjligheten att samla information från alla sina kort och konton på ett och samma ställe. Det förbättrar överblicken och underlättar vardagsekonomin utan att konsumenten själv behöver samla och manuellt hantera informationen i kalkylark eller dylikt för att hålla koll på sina inkomster och utgifter, säger Viveka Söderbäck.

Trendbrott inom e-handeln – fler använder datorer istället för mobiltelefonen
De senaste åren har det funnits en tydlig trend inom e-handeln med att köp från mobiltelefoner stått för en allt större andel av köpen, men sedan Coronavirusets börjat spridas har utvecklingen dock vänt och börjat gå åt motsatt håll med en allt större andel köp från datorer.

I början av året genomfördes majoriteten av vardagsinköpen av mat och dryck på nätet från mobiltelefoner, men under den senaste månaden har mönstret förändrats radikalt. Numera genomförs istället de flesta köpen från datorer. Även inom varukategorier som normalt sett har en väldigt hög andel köp från mobiltelefoner, som mode och barnprodukter, så ökar köpen från datorer, även om fler än tre av fyra köp fortfarande görs från mobiltelefonen inom de varukategorierna.

– Det är ett tydligt trendbrott inom e-handeln att andelen köp från datorer har ökat under senaste veckorna. Särskilt tydligt är det bland vardagsinköp, där majoriteten av köpen genomfördes från mobiltelefoner så sent som för ett par veckor sedan. Att det blivit såhär kan troligtvis hitta sin förklaring i att de som vanligtvis inte handlar lika mycket på nätet har börjat handla mer, och är mer trygga med att använda datorn. En ytterligare förklaring kan vara att många av de som brukar sköta vardagsbestyr och köpa mat på mobilen på väg hem från jobbet, numera arbetar hemifrån, säger Viveka Söderbäck.

Statistik från Klarnas betalningslösningar*

Län där e-handeln ökat mest per person jämfört med genomsnittssvensken

 • Södermanlands län
 • Västernorrlands län
 • Dalarnas län
 • Stockholms län
 • Uppsala län

Kommuner där e-handeln ökat mest per person jämfört med genomsnittssvensken

 • Bjurholm (Västerbottens län)
 • Vansbro (Dalarnas län)
 • Vaxholm (Stockholms län)
 • Dals-Ed (Västra Götalandsregionen)
 • Båstad (Region Skåne)

Varukategorier som tar en allt större andel av plånboken (åldersgrupper)

 • 18-35: Hem & trädgård, Barnprodukter, Underhållning
 • 36-55: Hem & trädgård, Barnprodukter, Elektronik
 • 56+: Mat & dryck, Hem & trädgård, Hälsa & Skönhet

Varukategorier som tar en större andel av plånboken (kön)

 • Män: Hem & trädgård, Mat & dryck, Barnprodukter
 • Kvinnor: Hem & trädgård, Mat & dryck, Barnprodukter

* Klarna hanterar uppskattningsvis omkring hälften av transaktionerna för svensk e-handeln. Statistiken visar förändringen under de två första veckorna i april jämfört med en genomsnittlig dag i februari