Hem Whisky & Bourbon Klassikern – Amarula Cream

Klassikern – Amarula Cream

av Livets Goda

Amarula Cream är en helt naturlig produkt som tillverkas av frukten från Marulaträdet. Frukten mognar i februari och mars och avger då en härligt tropisk doft som lockar till sig mängder av vilda djur. Horder av elefanter vandrar i dagar för att få tillfälle att kalasa loss på frukten från marulaträdet som därav fått namnet ”The Elephant Tree”.

Marulafrukten innehåller fyra gånger mer C-vitamin än en apelsin, är ljusgul till färgen och har samma storlek som ett plommon. Frukten plockas när den fallit till marken varpå kärnorna och skalet separeras från fruktköttet som får jäsa under förhållanden som liknar vinmakning. Det unga vinet destilleras sedan i potstills av koppar. Destillatet lagras sedan i ungefär två år på små ekfat. Innan buteljering tillsätts färsk grädde och en aning ren marulaextrakt för att förhöja smaken. En enda butelj Amarula innehåller juice från 50 frukter.

Livets Goda om Amarula Cream

Vi på Livets Goda har i alla hävdat att den fruktighet och fräschör Amarula Cream uppvisar står i särklass bland gräddlikörer. Och nej, vi skäms inte det minsta över i att vara svaga för gräddlikörer, när de uppträder just som Amarula. Den krämiga, eleganta och fräscha strukturen där läcker frukt och krydda ger de, vanligtvis söta, toffée- och vaniljtonerna en transparens och syra. Här finns inget ”kladd” någonstans. Alkoholen känns dessutom alltid perfekt balanserad. Amarula Cream on the rocks är naturligtvis en stryktålig klassiker, liksom i all enkelhet till vaniljglassen. Men med kärt barn uppstår många lekar och det är liksom bara att leka på…

Amarula Cream

Art.nr 677, 17%
200 kr (700 ml), 119 kr (350 ml)

Servering:
Serveras med krossad is eller kyld som avec. Passar även bra som ingrediens i varma och kalla drinkar, samt som ingrediens i desserter.

Övrigt:

För Zulufolket i provinsen KwaZulu Natal i Sydafrika är Marulaträden (Sclerocarga Birrea i familjen Anacardiaceae) magiska. De kallas även ”Bröllopsträd” och under dess grenar sker än i dag vigslar. Dess bark anses som rena medicinen och träden skyddas av både gamla sedvänjor och modern lagstiftning. Ett enda träd kan bära upp till 10.000 frukter som älskas av inte bara människor utan av alla djur som lever här, inte minst elefanter. Själva frukten tunnskaligt och med en stor kärna i mitten. Fruktköttet blir på det sättet endast några millimeter tjockt. Detta fruktkött som uppgår till maximalt 25 % av fruktens volym är extremt C-vitaminrikt. Man har låtit grunda The Amarula Trust för att värna om naturen och bevara det rika djur och växtliv som lever i området.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING