Klassisk Beaujolais-producent till Enjoy

av Livets Goda

Det finns dock gott om fina beaujolaisviner som framställs på klassiskt vis med jäsning i små och medelstora jäskar med traditionell maceration och därefter lagring i små ekfat, precis så som producenterna i Côte d&#39Or gör med den nobla Pinot Noir. Sådana viner finns emellanåt i Sverige, bland annat från Maison Louis Jadot i deras utmärkta och lagringsdugliga Château des Jacques från byn Moulin-à-Vent. Jadot äger 71 hektar vingård i Beaujolais, och har ytterligare 150 hektar under långtidskontrakt är därmed en stor aktör i Beaujolais och deras viner framställs på ett traditionellt sätt. Nu har ytterligare en hantverksmässig producent i Beaujolais hittat till Sverige, Domaine de la Grand Cour. Den 11.70 hektar lilla familjefirman ägs av Jean-Louis Dutraive och producerar ett halvdussin viner från byarna Fleurie (där de äger 9.80 hektar vinmakar) och Brouilly (1.90 hektar). Traditionen att trampa druvorna i de öppna jästankar av stål och även successivt under jäsningen trampa ner skalkrosset i musten för bästa tänkbara extraktion lever alltjämt kvar här. Till Sverige har två viner kommit, båda från Fleurie. Det lättaste av dem är 2008 Fleurie Domaine de la Grand Cour (ca 150 kr) från vingårdslotter med omkring 30 år gamla stockar. Ungefär 20 procent av vinet har mognat i äldre ekfat och vinet har en riktigt fin rödbärig och elegant doft och smak med en behaglig strävhet och mjuk syra, dessutom en lätt örtig nyans som antyder att man (förmodligen) låter en viss del hela druvklasar följa med i jäskaret för att öka vinets struktur. Enligt producenten har vinet en lagringspotential på cirka 5 år. Från de äldsta stockarna, 30-70 år gamla, kommer vinet Fleurie Cuvée Vieilles Vignes (ca 170 kr). Även det har mognat i små ekfat som är ett till två år gamla, men till större del och lite längre tid. Här finns som förväntat en lite mer intensitet och struktur (skördeuttaget är så lågt som 20-30 hl/ha), men det rör sig fortfarande om ett elegant och typiskt klassiskt vin från Beaujolais. Detta vin förväntas ha en vidare lagringspotential på 6-8 år. Firman gör ytterligare två viner från Fleurie, båda från gamla stockar och lagrade i ekfat (det ena vinet ligger ett år i helt nya ekfat). Dessutom gör man två fatlagrade viner från över 50 år gamla i byn Brouilly. Vinerna säljs enbart till restaurang genom importören Enjoy.