Hem Vinvärlden Klassisk Bordeaux – nu i presentförpackning

Klassisk Bordeaux – nu i presentförpackning

av Christoffer Enquist

Clarendelle Rouge är vinet som lagras på Premier Cru-slottet Château Haut-Brion, är en selektering av druvor från nämnda slott men även grannen La Mission Haut-Brion och Château Quintus i Saint-Emilion. Men trots släktskapet med dessa ärofyllda slott så är vinet ifråga ytterst humant när det kommer till priset, även om innehållet överlevererar och speciellt i aktuell årgång 2015. Nu passande till juletider så kommer även vinet levererat i en elegant presentförpackning.

Tillgängliga Clarendelle på Systembolaget

2015 Clarendelle Rouge har artikelnummer 3147 och kostar 189 kr (750 ml), och kommer nu alltså i denna presentförpackning (bild) om man beställer vinet. Förutom denna butelj finns även vinet i årgång 2014 på magnumbutelj (379 kr) att finna på Systembolaget och för den som söker en god, vit Bordeaux så finns Clarendelle Blanc (art.nr 71683, 199 kr)

Livets Godas chefredaktör om 2015 Clarendelle Rouge, 92+ LGP 
Mörk solmogen moccafierad plommon och körsbärs frukt med riklig kryddspänst och fruktsötma tar emot oss i den omedelbara inledningen efter öppnandet av buteljen. Eller rättare sagt, exploderar alldeles underbart. Så sakteliga smyger det efterhand fram toner av cassis, ceder, tobak och alla de klassiska attribut vi så ofta associerar med ett riktigt bra Bordeauxvin och det mineraliska underlaget i vinet börjar jobba på allvar och centrifugerar vinets inledande kraft och leder in pjäsen åt det eleganta och finstämda spåret där en silkigt sandig tanninelegans kliver in och ger vinet dess konturer och skärpa i linjerna. Syran i frukten som funnits där dolt inledningsvis visar sig också mer offentligt och allt formar sig under resans gång till en samspelt och sammansvetsad stark melodi som biter sig fast och kommer att spelas länge och väl in i framtiden. Jag kan nu inte hålla mig ifrån att citera titeln på ett spår från Talking Heads fantastiska album ”Remain In Light” i mina funderingar: är detta ”Once In A Lifetime” i fråga om hur alla delar och moment i vinet synkroniseras så vackert? Vi ska väl inte hoppas att så är fallet men ändå, funderingen är befogad.      Ja, Clarendelle Rouge 2015 är ett litet masterpiece i prisklassen!

Livets Goda om 2014 Clarendelle Rouge (1500 ml), 90 LGP
Tja, vad skriver vi om det här vinet som vi inte redan skrivit tidigare och som ni vid det här laget redan borde ha förstått: superb Bordeauxleverans till ”kosta gratis” prisnivå. Grundkomponenter som fat, jordmån och frukt får alla sina 15 minuter i rampljuset här. Vinet låter heller inte sina mest framträdande ursprungsegenskaper som cassis, ceder, tobak, stall och hästsadel skena iväg till annan hage. Det här är som ett föl som följer sin vackra moder troget, stabilt, balanserat och harmoniskt.
2014 Clarendelle är en ridlektion i klassisk, tidlös stil från världens största kvalitetsvinregion. Som vi ibland brukar skriva, det är bara att sadla på! Och att vinet finns på magnumflaska för en sansad peng gör ingen ledsen heller.

Alla tillgängliga Clarendelle på Systembolaget finner man här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING