Hem NyheterVinnyhet Klassisk cabernet sauvignon från Mercer Bros & appellationen Horse Heaven Hills i Washington State

Klassisk cabernet sauvignon från Mercer Bros & appellationen Horse Heaven Hills i Washington State

av Livets Goda

USA kan det där med cabernet sauvignon; det vet vi vid det här laget. Men de flesta tänker nog då på Kalifornien och inte Washington State där druvan även nått stora framgångar och ofta då till en betydligt mer sansad peng. Det märks i det vin vi nu har i våra glas; Mercer Bros Cabernet Sauvignon från Washington-appellationen där vildhästar tidigare strövade fritt – Horse Heaven Hills.

Dagens Washington State är USA:s snabbast växande vinproducerande delstat och dessutom den näst största efter Kalifornien. Med 16 olika AVA så är det en mångfacetterad stat vi har att göra med. AVA står för American Viticultural Area, USA:s appellationssystem där varje region har sin geografiska begränsning men även klimat och som särskiljer det från omgärdande regioner. Varje AVA i Washington State har sina unika förutsättningar och en av dessa är Horse Heaven Hills i Columbia Valley och där vi finner Mercer-familjen, druvodlare sedan drygt 50 år.

Den kommersiella druvproduktionen tog fart på 1960-talet i Washington och bland de första var Mercer som redan var verksamma med andra grödor helt tillbaka till slutet av 1800-talet. Idag är det fjärde generationen med Rob och Will Mercer som leder arbetet och det odlas fortfarande cabernet sauvignon i de vingårdar där allt startade för familjen. Den buteljering från Mercer Bros som nu finns på Systembolaget har vilat 16 månader i fat som företrädesvis är av amerikansk ek.

Livets Godas intryck av 2018 Mercer Bros Cabernet Sauvignon från Horse Heaven Hills

Cabernet sauvignon står i fokus i denna buteljering och backas upp av syrah och merlot i mindre doser. Just cabernetnyansen intar också pole position i doftintrycket med solmogen cassis, mörka körsbär och med tid i glaset även klassiska inslag av ceder och cigarrbox. Rostade fatnyanser i form av kaffebönor och vanilj backar upp och vi noterar även en skön lavendelkryddighet och peppriga undertoner. Smaken är smeksam och med viss rondör i den soldränkta mörka bärfrukten som lindar in tanninerna och det finns ett tydligt gräsigt och cederaktigt drag som onekligen får tillskrivas cabernet sauvignon. Pigg syra, intensitet i smaken och örtigt avslut med längd ger oss en rätt klassisk Washington State med stor flirtfaktor.

88 p

Direkt vid öppnandet är det fullt blås i fruktanstormningen men ge gärna vinet en timme i karaff och drick det vid 16 C för då lockas den mer klassiska druvkaraktären fram och vinets doft och smak ökar i djup.

Mercer Bros Cabernet Sauvignon kostar 159 kronor för en flaska (750 ml, 14,5%, 0,6 g/100 ml) och har artikelnummer 78926. Vinet beställer du till din Systembolagsbutik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING