Hem Nyheter Klassisk Chianti Classico från Monteraponi i fredagens lansering på Systembolaget

Klassisk Chianti Classico från Monteraponi i fredagens lansering på Systembolaget

av Christoffer Enquist

Monteraponi är både namnet på vingården och den medeltida byn i Radda, Chianti Classico som ligger på ca 470 meters höjd över havet med utsikt över floden Arbia. Monteraponi äger totalt ca 200 hektar mark varav 15 hektar är vinodlingar positionerade likt en amfiteater med skydd mot de nordliga vindarna.

Utsikt från en av Monteraponi högst belägna vingårdar

Trots anor från medeltiden så var det inte förrän 1974 som Michele Bragantis pappa köpte gården och det var inte förrän så sent som 2003 som den första årgången släpptes. Det är med andra ord imponerande hur snabbt Monteraponi har växt och klamrat sig fast på världsmarknaden. Man jobbar med ekologiska odlingar och mycket varsamma metoder så som handplockade druvor och naturlig jäst då man vill ge uttryck för växtplatsen och de inhemska druvorna som hör till.

Den 6.e december släpps två klassiska röda Chianti Classico viner från Monteraponi i Systembolaget tillfälliga sortiment.

Chianti Classico 2017, 199kr Art.nr 95883
Vinet görs på 95% Sangiovese och 5% Canaiolo jäsningen sker helt naturligt på betongtank och lagras sedan på stora ekfat i 12 månader. Vinet görs i övrigt utan att filtreras och klarnas vilket bidrar till ett naturligare vin som uttrycker druvsort och terroir på ett ärligt sätt.

Livet Goda om vinet: 88 LGP
”Trevligt med bra koncentration av bigarråer och en hel del torkade örter, salvia och rosmarin med uns rostade hasselnötter dominerar. Överdimensionerade ekfat dröjer sig kvar.”

Il Campitello Riserva 2015, 399kr Art.nr 95871
Kraftfull elegans på 90% Sangiovese 7% Canaiolo och 3% Colorino från Monteraponis äldsta vingård ’Il Campitello’. Man använder ingen tillsatt jäst och vinet lagras i minst 26 månader på ekfat och sedan ytterligare 3 månader på cementtankar efter en långsam extraktion av den koncentrerade frukten.

Livets Goda om vinet: 93 Lgp
Underbart vin, ett givet köp bland nyheter. Tydligt ursprung med toner av torkade körsbär, uns blåbärssaft, russin och intensiva fat som bidrar med choklad och läder därtill frisk syra. Aromatiskt dröjer sig kvar.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING