Klassisk elegans signerad ABC

Livets Goda 30 Nov, 2010
Vin Som en motvikt till alla smöriga, onyanserad och alltför ekfatskryddade chardonnayviner, fick den inofficiella rörelsen ABC, Anything But Chardonnay, en stark folklig förankring runt om i världen under 1990-talet. Ur det fick trenden med chardonnayviner jästa i ståltankar eller neutrala ekfat, så kallade Unoaked Chardonnay, luft under vingarna. Samtidigt fick druvsorter som Riesling, Grüner Veltliner och Albariño trendstatus.
Trenden spreds också till Kalifornien, där Chardonnay är den mest planterade druvsorten och där chardonnayvinerna hade kommit att bli smöriga, stora och ekiga med måttlig syra. Även om amerikaner i största allmänhet uppskattar den här stora stilen, kom ABC också få fotfäste hos mer finsmakande amerikaner. Men ABC står också för något helt annat, för något mycket elegant och klassiskt, för något som närmast kan liknas vid burgundisk finess. ABC är nämligen förkortningen för vinfirman Au Bon Climat, som grundades av Jim Clendenen 1982. Au Bon Climat håller till i den svala, kustinfluerade dalgången Santa Maria Valley i Santa Barbara, och vineriet ligger alldeles nedanför den berömda Bien Nacido Vineyard. Från denna och från två egna vingårdar om totalt lite mer än 26 hektar, gör Jim Clendenen en svit viner av Chardonnay och Pinot Noir som hör till de mest finstämda och lagringsdugliga i sin genre i Kalifornien. Den 1 december lanseras två viner från Au Bon Climat på Systembolaget ordinarie sortiment, de andra finns på beställningssortimentet. 2008 Santa Barbara County Chardonnay Nr 90037 / 229 kr / 91 LGP Hade vinet serverats blint, hade den mot amerikanska chardonnayviner kritiska provaren förmodligen tyckt att det här är ett föredömligt elegant vin som borde stå skola för hur Nya världens vinmakare skulle hantera Chardonnay. Lika troligt skulle kritikern bli förvånad över att vinet i själva verket är kaliforniskt. Doften är sval, elegant fruktig och frisk med en diskret nyans av skållade mandlar, färskt äpple, citrus och till och med mineral – i stil påminnande om vinerna från södra Bourgogne. Av ekfaten, i detta fall tolv månader i äldre neutrala ekfat, står endast en liten textur att finna, och det ger vinet en extra elegant dimension. Det andas verkligen något stilfullt över detta vin, och det bevisar Jims tes att man inte behöver skörda druvorna vid hög mognad för att kunna göra ett högklassigt vin – något som ofta påstås av amerikanska vinmakare. Till det här vint har Jim framför allt köpt druvor från svala vingårdar i Santa Barbara County såsom Bien Nacido Vineyard och Rancho Viñedo, men använder också lite druvor från den egna Los Alamos Vineyard. 2007 Santa Maria Valley Chardonnay Nr 71795 / 427 kr / 90-91 LGP Liksom i föregående vin, och alla andra vita viner från Au Bon Climat, genomgår det här vinet full malolaktisk jäsning och har en alkoholhalt kring 13.5 procent. Druvorna kommer till lika delar från Bien Nacido Vineyard (en lott planterad för 38 år sedan med en amerikansk klon) och den egna Le Bon Climat tvärs över dalgången, planterad med Dijonklonerna 76 och 96. Lagringen är längre, 18 månader, och eftersom en del nya ekfat används har vinet en lite kryddigare fatnyans. Samtidigt har det en lite djupare och bredare kropp som balanserar faten perfekt, och det upplevs därför väldigt elegant med en fin syra och en liten mineralton. Även om det finns en lagringspotential i både detta och firmans andra viner, är det som allra finast under sina första sex till åtta år. Vinet finns på beställningssortimentet. 2006 Hildegard White Table Wine Nr 71793 / 427 kr / 90-91 LGP ”Det här vinet har jag gjort som en hyllning till de tidiga viner som gjordes i Corton-Charlemagne, och därför har jag valt att döpa vinet efter Karl den Store hustru, Hildegard”, förklarar Jim. Vinet är också en slags replika av hur vinet i Bourgogne en gång gjordes, cuvéen består av ungefär 55 procent Pinot Beurot (Pinot Gris), 40 procent Pinot Blanc och fem procent Viognier. Till skillnad från Jims andra viner, jäses och lagras den här cuvéen i helt nya franska ekfat från tunnbindaren François Frères, och det känns såklart om än på ett mer finstämt sätt. Samtidigt finns det en god kropp, nästan krämig till sin textur, och en frisk syra som skänker vinet en fin balans, det upplevs mer klassiskt än typiskt amerikanskt. Det här vinet finns på beställningssortimentet. 2008 Santa Barbara County Pinot Noir Nr 90036 / 249 kr / 89 LGP Liksom det vita tappningen, köper Jim Clendenen druvor till detta vin från vingårdar över hela Santa Barbara County, bland annat från Rancho Viñedo, Garey Vineyard och Bien Nacido Vineyard, men det hamnar också vin från de egna Le Bon Climat och Los Alamos Vineyard i denna cuvée. Även om det här är firmans instegsvin, är det inget enkelt vin. Doften av söta vildhallon och röda blommor är förtjusande och lockar genast till en ny liten klunk av vinet. Kroppen är lätt men har en viss rondör, till och med intensitet, och det bjuder på små doser av burgundisk finess. Tack vare de silkiga tanninerna är vint lättdrucket, och det är tur – eftersmaken är nämligen något kort. Tolv månader i dyrbara franska ekfat från François Frères har inte kryddat vinet särskilt mycket. ”Jag kanske inte får valuta för mina dyrbara investeringar i ekfat, mina viner smakar ju sällan av eken”, säger Jim och skrattar. Hela 20 000 lådor om året görs att detta goda vin. 2007 Pinot Noir La Bauge Au-dessus Nr 71797 / 349 kr / 90 LGP Återigen en vin som får extra stilpoäng snarare än kraftpoäng. Druvorna kommer till 75 procent från den egna Le Bon Climat och resten från Bien Nacido Vineyard, och vid framställning har Jim låtit en fjärdedel av druvklasarna vara intakta med stjälkarna. Det har det har gett vinet en lätt örtig nyans, men också en lite större struktur och något torrare eftersmak jämfört med det lite enklare vinet. Nog för att fruktigheten är lika inställsam och charmig – vinet på en fint sötaromatisk och mycket läcker körbärsfruktig och till och med svagt rödblommig personlighet. En liten släng av strukturell bitterhet finner man fortfarande i smaken, men det är framför allt silkigheten som är vinets främsta tecken. Vinet ligger på beställningssortimentet. 2007 Pinot Noir Knox Alexander Nr 71796 / 549 LGP / 91 LGP Knox Alexander är Jims son, och vinet görs av en komposition av olika kloner (Dijon 115, Dijon 667, Dijon 777, Pommard, Clone 2A, Swan och Jackson) som i Block 2 och Block i Bien Nacido Vineyard samt Le Bon Climat (klonerna Mount Eden, Clone 2A och Dijon 667). Mångfalden av vingårdslotter och kloner skapar en mer nyanserad doft- och smakprofil, och såväl intensiteten som strukturen är större jämfört med de lite billigare vinerna. Att det är ett större och mer lagringsdugligt vin märks också på vinets knutenhet, det tar en stund innan vinet öppnar upp sig i glaset. Tack vare en litet större koncentration, får vinet en fint fruktig och silkig textur, men till skillnad från många andra lite mer exklusiva tappningar av Pinot Noir är alkoholhalten eller ekfatskaraktären inte mer påtaglig i detta vin. Styrkan ligger på 13.5 procent och faten är mycket fint integrerade och ger därför större utrymme för den söta frukten. Vinet ligger på beställningssortimentet. Kommentar: I nummer 51 av Livet Goda, som utkommer i början av nästan år, kommer en längre intervju med den intressanta och uttrycksfulla vinmakaren Jim Clendenen.

Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet