Klassiska cocktails

Övrigt Cocktails började serveras redan i början av 1800-talet. Från början bestod en cocktail av sprit, vatten, socker och bitters. Om man till exempel ber om en Old Fashioned i baren, får man en cocktail bestående av sprit, sockerlag och bitters, till exempel Angostura eller Fernet. Drinken har såklart moderniserats under åren. Idag kan en cocktail bestå av helt andra ingredienser och smaksättare.

En typisk cocktail innehåller oftast mellan 7 och 10 cl alkohol, och är tänkt att den ska avnjutas under en kortare tid. Om man tar en cocktail innan middagen ska den helst vara lite torr. Efter middagen passar det bra med söta eller gräddiga smaker. Här kommer några exempel på klassiska cocktails som alltid fungerar. Ett par av recepten innehåller sockerlag. Den görs med 3 delar socker och 2 delar vatten. Rör ihop det under uppvärmning tills sockret har löst upp sig, och låt sedan svalna.

Dry Martini

Dry Martini är en av världens mest kända drinkar, James Bonds favorit och en sofistikerad klassiker. Varför inte göra i ordning en Dry Martini och slå sig ner med sina favoritspel på ett casino online, för att få samma känsla? En Dry Martini är den väldigt enkel att tillreda. Det finns mängder av variationer, med tillägg av allt från juice och fruktlikör till olivspad. Grundreceptet ser ut så här:

5 cl Gin
1 cl Torr Vermouth (vit, till exempel Noilly Prat)
1 grön oliv, väl avsköljd

Häll gin och vermouth i en behållare med plats för att röra om ordentligt, och tillsätt rikligt med is. Rör spriten med isen i mellan en halv och en minut. Sila upp drinken i en martiniglas och garnera med en grön oliv på en tandpetare.

Man kan även variera förhållandet mellan gin och vermouth i drinken. Ju större andel gin, desto torrare blir drinken. Det är viktigt att röra länge, eftersom drinken blir kall samtidigt som den späds ut med lite vatten. Om man skakar drinken istället för att röra den, som Bond vill ha sin Martini, kan den bli lite grumlig eftersom det bildas luftbubblor.

Pisco sour

Om man reser i Chile hittar man Pisco Sour överallt. Det finns många olika recept, men det här är ett bra grundrecept att utgå ifrån.

4 cl Pisco
2 cl färskpressad citronjuice
1 cl sockerlag
1/2 äggvita
Is
Ev. Angostura Bitter

Skaka allt utom Angostura i en shaker. Smaka av och se om det behövs lite strösocker, eftersom syran varierar i olika citroner. Servera i cocktailglas eller champagneglas. Gnid citronsaft runt glasets kant, och sätt sedan glasen upp och ned i socker så att det fastnar runt om på glasets kant, och droppa eventuellt i ett par droppar bitter.

Tom Collins

Tom Collins är också en riktig klassiker. Det är en uppfriskande drink som passar många. I det traditionella receptet bör man använda Old Tom Gin, som är en sötare variant än andra sorter. Det går dock alldeles utmärkt även med vanligt gin.

5 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag
5 cl sodavatten

Häll gin, citronjuice och sockerlag i en shaker och fyll den med is. Skaka ordentligt tills drinken är kall. Sila sedan upp drinken i ett highballglas med många isbitar. Fyll upp glaset med sodavatten, ungefär 5 cl, men det kan man anpassa efter sin smak och hur stort glaset är. Garnera med citron, antingen en halv skiva eller en twist av citronskal, och stoppa i ett sugrör.


Nyhet - Barceló Imperial Onyx

Whisky och Bourbon Nu lanseras Barceló Imperial Onyx på den svenska marknaden. En…
23 Aug, 2019

Potatis har huvudrollen i tävlingsuppgift nummer två

Mat och Restaurang I dag har finalisterna fått information om den andra tävlingsuppgiften…
23 Aug, 2019

Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019
Artikelarkivet