En klassriesling - Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016

Livets Goda 14 Nov, 2018
Vin Sedan början av 2000-talet har Kloster Eberbachs halvtorra Kabinett och Spätlese varit en favorit hos den svenska konsumenten och även på Livets Godas redaktion. Förklaringen är enkel - de gör kvalitativa och goda viner, och ofta med en väldigt blygsam prislapp. Efter en tid med allmän konsumentefterfrågan så lanserade man förra året en torr riesling från producenten. Frågan vi ställer oss är; hur mår Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016 nu ett år efter lansering? I veckans Dryckestips har ni svaret!

”...vi har en klass-riesling i glasen.”

Chefredaktör Anders Enquist om Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016
Jag vill åka Bentley men till ett pris av en Volvo. Ja, det är väl ungefär så en bra inledning om detta vin kan te sig, för det är exakt vad det handlar om. Och ”lyxig känsla” om ett vin låter måhända som taget från en recension från en ytlig veckotidning/bilaga eller dagstidning, men det är inte så malplacerat att sätta det epitetet också på detta vin. Men mer nyanserat, vad det handlar om är ett vin i formidabel balans och harmoni mellan syra, sötma, kraft, elegans och rigorös frukt uppfostrat i ett mineraliskt landskap.
Sådant kan enbart skapas med bra terroir och jordmån, omsorgsfull vård av omfattande vingårdar samt finkänslighet och exakt hållning i källaren.

"...i jakten på just fulländning i sina viners struktur är Kloster Eberbach oerhört passionerade."

Kloster Eberbach i Rheingau har genom åren förfinat detta koncept till perfektion och som jag tidigare just skrivit om själva betydelsen av perfektion: ett annat ord för perfektion är fulländning. Och i jakten på just fulländning i sina viners struktur är Kloster Eberbach oerhört passionerade.

Så här har vi således en väldigt stilig riesling. Distinkt med pondus och fräscht basspel, välstämd i syran och ett visst krutigt mineraliskt krull i gom som ger den välbehövligt stolta ryggraden. Viss honung av mindre sötat slag färgar inslagen av citrus, apelsin och gröna äppel-hintade fruktigheten som har den rätta kryddhinten likaså och som nu lite över ett år sedan premiären, även fått en lätt och charmerande petroleumvind. Allt är utsökt balanserat rakt igenom och vi har en klass-riesling i glasen.

This is for my true friends in the neighbourhood!

91 LGP

Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016
Art.nr 78331, 12%, 119 kr (750 ml)

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Tips från redaktionen
Det här vinet är ytterst passande i sociala sammanhang, men det är minst lika gott och tacksamt i sällskap av mat där vinet agerar social kameleont och kan tackla en uppsjö av smaker. För den som vill så klarar vinet även lång lagring.

Kort om Kloster Eberbachs historia
Kloster Eberbach från Rheingau har en otrolig historia som tog sin början redan 1136. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne för att bygga upp Kloster Eberbach. Sedan dess har många goda viner skapats på klostret och dess toppviner kan mätas med de mest namnkunniga producenterna i Rheingau.
Man förfogar över några av Tysklands bästa vingårdslägen som är belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att producera några av världens bästa rieslingviner.

Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016 är ett vin gjort på druvor som har valts ut från de olika vingårdarna i Rauenthaler i Rheingau. Den mest kända vingården här är Grand Cru läget Baiken.


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet