Vinrankor är känsliga, mer känsliga än exempelvis vete och ris för temperaturförändringar och andra stegvisa skiftningar i klimatet. I spanska Penedès görs mängder av mousserande vin under namnet Cava. Odlarna kämpar nu för att kontrollera den stegrande alkoholen och för att upprätthålla en frisk syra i vinerna. Samtidigt, 30 mil söderut, har Rioja haft flera fina årgångar på raken. Här har den svaga ökningen i medeltemperaturen gynnat vinproducenterna. Den mest frekventa druvan, Tempranillo, gynnas av värmen och når allt oftare en perfekt mognad. I Tyskland börjar vinindustrin uppmärksamma de långsiktiga effekterna av temperaturhöjningen allt mer. Framförallt är det producenterna av elegant Riesling, som oroar sig. De senaste åren har även de svampangrepp på druvorna, som tidigare bara drabbade vingårdar i allra sydligaste Tyskland, spridit sig upp i Moseldalen. Tyskland har också drabbats av extrema åskväder där himlen öppnar sig och enorma regnmängder faller på kort period. Även om hela vinvärlden påverkas så är det Frankrike som har mest att förlora på den globala uppvärmningen. Hundratusentals människor är beroende av vinnäringen för sin direkta försörjning och oron stegras. Ett av de tydliga tecknen är de allt fler champagneproducenter som köper land i södra England för att säkra produktionen framöver. En rapport från Greenpeace som publicerades nyligen antyder att Frankrikes rika vinkultur är under verkligt och omedelbart hot. Som exempel ges de allt tidigare skördarna i Bourgogne som leder till viner med överskott av socker och defekt syra. Regionens stolthet, Pinot Noir, är väldigt känslig överlag. I Australien däremot har vinmakarna redan insett att de måste anpassa sin produktion för att klara av den intensiva hettan och torkan som råder ibland. Stora sprinklers används på natten för att ge druvorna respit från hettan och producenterna anser att de visst kan producera kvalitetsvin, bara den anpassar arbetet med vingårdarna efter förutsättningarna. För australiensarna är det heller inte hela världen att flytta vinodlingar till svalare områden om det krävs. Något som skulle vara nästintill omöjligt i Europas klassiska regioner. Dessa är extremt hårt regerade efter apellationslagar som preciserar plats och druvsort bland annat. Det enda positiva som internationella klimatforskare ser med värmeökningen, är att det kan lämna plats för våra nordliga länder att flytta in i vinets finrum. För Englands del har det redan skett då deras mousserande viner konkurrerar framgångsrikt med de bästa Champagnerna i stora tävlingar. Källa. BBC
Klimatförändringarna skakar om vinindustrin
564
Förra artikeln