Klimatsmart med bröd i dagens alla mål

Livets Goda 3 Apr, 2019
Mat och Restaurang Bröd och rotfrukter ger enligt Livsmedelsverket ett lågt klimatavtryck och något vi med gott samvete kan äta mer av. Kolhydrater ger hjärnan energi, och när kolhydraterna kommer i form av fullkorn och annan fiberrik mat får vi många andra hälsoeffekter på köpet, menar Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.

Panzanella med rotfruktsbröd och mini-quiche med brödpajdeg är två nya recept som Fazer Bageri tagit fram för att inspirera fler till att tanka hjärnan med klimatsmart mat. Enligt Kajsa Asp Jonson fungerar kolhydrater som bränsle i kroppens alla celler, även de röda blodkropparna och hjärnan.

– Frukostmackan är en självklarhet för många, men bröd kan ingå i fler mål under dagen. Då vi har ett brett sortiment av olika typer av bröd fyllda med allt från fullkorn till rotfrukter försöker vi göra det lätt att variera brödintaget, säger Freyja Bäcklund, Brand Manager på Fazer Bageri.

Slår hål på myter kring bröd
Enligt Kajsa Asp Jonson florerar det många myter och missförstånd kring kolhydrater, exempelvis att man blir tjock av bröd och att kolhydrater ökar aptiten. Hon menar att det stämmer att många bör minska på socker och vitt mjöl, men många drar alla kolhydrater över en kam och är även rädda för att äta grövre bröd, pasta, rotfrukter, frukt och potatis.

– Fullkorn, rotfrukter och potatis ger ett lågt klimatavtryck och är sådant som vi borde äta mer av. Den typen av kolhydrater är viktiga för hälsan och ger energi både till kroppen och hjärnan, säger Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.

Recept:

Panzanella (4 – 6 portioner)

Denna italienska brödsallad ska helst göras på bröd som inte är för färskt – dvs gärna lite torrt bröd.

3 stycken Rotfruktsbröd Palsternacka och Morot eller Rotfruktsbröd Rödbeta och Morot
Ca 350 g körsbärstomater, gärna blandade färger
2 rostade paprikor
½ gurka
1 avokado
½ rödlök
2 dl svarta och/eller gröna oliver
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar

Dressing
½ dl olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rödvinsvinäger

Skär brödskivorna i bitar, ca 3 x 3 cm. Halvera tomaterna. Strimla paprikan. Skär gurkan i halvmånar. Tärna avokadoköttet. Skala rödlöken, halvera och skiva. Lägg löken i kallt vatten i ca 15 minuter och sila sedan bort vattnet. Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Blanda brödet med grönsakerna, oliverna och basilikablad. Rör ner dressingen i salladen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter innan servering.

Krispiga tunnbrödsstänger (ca 21 stycken)
Smaksätt tunnbrödstängerna med t ex vallmofrön, sesamfrön, torkade örter, chili flakes, kummin och/eller riven vällagrad ost.
3 Tunna Rotfruktsbröd
1 äggvita, vispad
Valfri smaksättning
Flingsalt

Värm ugnen till 200 grader.
Pensla tunnbröden med äggvita. Strö över valfri smaksättning och flingsalt. Skär bröden i cirka 2 cm breda remsor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 2 – 3 minuter eller tills bröden börjar få lite färg. Låt svalna.

Mini-quiche med brödpajdeg (12 st)
12 skivor Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven Västerbottenost
60 g skivad rökt skinka, tärnad
3 msk finhackade örter, t ex gräslök, persilja, basilika
¼ tsk salt
1 krm svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader.
Stansa ut en rundel i varje brödskiva. Kavla ut rundeln så platt som möjligt. Smörj en muffinsplåt och tryck försiktigt ner en rundel i varje form. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda ner ost, skinka, salt och peppar. Börja med att grädda ”pajskalen” i ca 2 minuter. De ska bara bli lite torra så att de inte suger åt sig av äggstanningen. Häll sedan i fyllningen och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills äggstanningen är fast. Lägg eventuellt över lite folie om pajerna börja få för mycket färg. Låt pajerna svalna några minuter innan du lyfter ur dem. Servera gärna med en sallad.

Fattiga riddare-stänger med hallongrädde (18 sy)
Använd gärna bröd som inte är så färskt, dvs lite torrt.
6 skivor Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
2 ägg
½ dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
En nypa salt
Ca 25 g smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 ½ dl vispgrädde
3 msk hallonpuré

Vispa grädden. Rör i hallonpurén.
Skär bort kanterna på brödet (om så önskas – men torka dem gärna och gör ströbröd). Skär varje brödskiva i 3 stänger. Vispa ihop ägg, mjölk, vaniljsocker och salt. Blanda socker och kanel i en skål. Doppa brödstängerna i äggblandningen och låt rinna av. Stek några brödstänger åt gången i smält smör tills de är gyllenbruna runtom. Rulla sedan direkt i socker- och kanelblandningen. Servera med hallongrädden.


​Finalist till Årets syftesdrivna ledare

Övrigt Löfbergs vd Lars Appelqvist är en av tre finalister till…
16 Aug, 2019

Accademia Di Luca kan bli "Årets matinspiratörer"

Mat och Restaurang Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas matakademi, har…
16 Aug, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
16 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

MUJI öppnar flaggskeppsbutik på Åhléns City idag den 16 augusti

Övrigt Fredagen den 16 augusti öppnar japanska detaljhandelskedjan MUJI sin första…
16 Aug, 2019

Fratelli Cigliuti är tillbaka med två storslagna viner från årgång 2015 i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget

Vin Idag klockan 10:00 lanserar Enjoy Wine & Spirits en efterlängtad…
16 Aug, 2019

Landsbygdsministern besökte Kiviks Musteri i skördetid

Whisky och Bourbon Mitt i skördetid besökte landsbygdsminister Jennie Nilsson Kiviks Musteri som…
15 Aug, 2019

Ekologisk och efterlängtad – Melleruds Moderna Ale nu även på flaska hos Systembolaget

Whisky och Bourbon Nu lanseras Melleruds Moderna Ale på flaska, som snabbt blivit…
15 Aug, 2019

Big Little Wines

Vin Monterey på den amerikanske västkusten spelar huvudrollen i HBOs populära…
15 Aug, 2019

Nyhet - CAO Nicaragua

Whisky och Bourbon Som namnet antyder är detta cigarrer med klassisk nicaraguansk karaktär.…
15 Aug, 2019

Nytt för i år är att Midnattsloppet delar ut en Alkoholfri Falcon vid målgången

Övrigt Nytt för i år är att Falcon Alkoholfri delar ut…
14 Aug, 2019

BBQ Ranch - ny burgare i fyra tappningar

Vin Nya kampanjburgaren BBQ Ranch inleder hösten men förlänger också sommarens…
14 Aug, 2019

Bryggmästarens i nytt partnerskap med Scandinavian Invitation

Whisky och Bourbon Norden största golftävling, Scandinavian Invitation, får nu Bryggmästarens som officiell…
14 Aug, 2019

Två webblanseringar från Domaine Arlaud den 5:e september i begränsad upplaga om totalt 60 flaskor

Vin Den 5:e september så webblanseras två viner från Domaine Arlaud…
14 Aug, 2019

81% mindre CO2-utsläpp när Santa Maria skrotar konservburken

Mat och Restaurang Santa Maria kokosmjölk byter förpackning. Den gamla konservburken ersätts av…
14 Aug, 2019

Sålde slut på minuter: förlanseringen av Västkust Nätchips blev succé på Hemmakväll

Övrigt Förlanseringen 1/8 på Hemmakväll sticker ut som en av de…
14 Aug, 2019

Mat för hela veckan på mindre än 2 timmar i köket

Mat och Restaurang Inom matlagning handlar ”Batch cooking” och “Prepping” om att förbereda…
14 Aug, 2019

Forever Supergreens - Grönt på väg

Övrigt Vissa dagar kan det vara svårt att hinna få i…
13 Aug, 2019

En djupdykning i öl

Whisky och Bourbon Öltrenden i Sverige är både stor och stark. Men vad…
13 Aug, 2019

Årets Smak 2019 – Brassicaceae: traditionell hetta i ny tappning

Mat och Restaurang Arla avslutar Årets Smak 2019 med den sista delen inom…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet