Klimatsmart med bröd i dagens alla mål

Livets Goda 3 Apr, 2019
Mat och Restaurang Bröd och rotfrukter ger enligt Livsmedelsverket ett lågt klimatavtryck och något vi med gott samvete kan äta mer av. Kolhydrater ger hjärnan energi, och när kolhydraterna kommer i form av fullkorn och annan fiberrik mat får vi många andra hälsoeffekter på köpet, menar Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.

Panzanella med rotfruktsbröd och mini-quiche med brödpajdeg är två nya recept som Fazer Bageri tagit fram för att inspirera fler till att tanka hjärnan med klimatsmart mat. Enligt Kajsa Asp Jonson fungerar kolhydrater som bränsle i kroppens alla celler, även de röda blodkropparna och hjärnan.

– Frukostmackan är en självklarhet för många, men bröd kan ingå i fler mål under dagen. Då vi har ett brett sortiment av olika typer av bröd fyllda med allt från fullkorn till rotfrukter försöker vi göra det lätt att variera brödintaget, säger Freyja Bäcklund, Brand Manager på Fazer Bageri.

Slår hål på myter kring bröd
Enligt Kajsa Asp Jonson florerar det många myter och missförstånd kring kolhydrater, exempelvis att man blir tjock av bröd och att kolhydrater ökar aptiten. Hon menar att det stämmer att många bör minska på socker och vitt mjöl, men många drar alla kolhydrater över en kam och är även rädda för att äta grövre bröd, pasta, rotfrukter, frukt och potatis.

– Fullkorn, rotfrukter och potatis ger ett lågt klimatavtryck och är sådant som vi borde äta mer av. Den typen av kolhydrater är viktiga för hälsan och ger energi både till kroppen och hjärnan, säger Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.

Recept:

Panzanella (4 – 6 portioner)

Denna italienska brödsallad ska helst göras på bröd som inte är för färskt – dvs gärna lite torrt bröd.

3 stycken Rotfruktsbröd Palsternacka och Morot eller Rotfruktsbröd Rödbeta och Morot
Ca 350 g körsbärstomater, gärna blandade färger
2 rostade paprikor
½ gurka
1 avokado
½ rödlök
2 dl svarta och/eller gröna oliver
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar

Dressing
½ dl olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rödvinsvinäger

Skär brödskivorna i bitar, ca 3 x 3 cm. Halvera tomaterna. Strimla paprikan. Skär gurkan i halvmånar. Tärna avokadoköttet. Skala rödlöken, halvera och skiva. Lägg löken i kallt vatten i ca 15 minuter och sila sedan bort vattnet. Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Blanda brödet med grönsakerna, oliverna och basilikablad. Rör ner dressingen i salladen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter innan servering.

Krispiga tunnbrödsstänger (ca 21 stycken)
Smaksätt tunnbrödstängerna med t ex vallmofrön, sesamfrön, torkade örter, chili flakes, kummin och/eller riven vällagrad ost.
3 Tunna Rotfruktsbröd
1 äggvita, vispad
Valfri smaksättning
Flingsalt

Värm ugnen till 200 grader.
Pensla tunnbröden med äggvita. Strö över valfri smaksättning och flingsalt. Skär bröden i cirka 2 cm breda remsor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 2 – 3 minuter eller tills bröden börjar få lite färg. Låt svalna.

Mini-quiche med brödpajdeg (12 st)
12 skivor Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven Västerbottenost
60 g skivad rökt skinka, tärnad
3 msk finhackade örter, t ex gräslök, persilja, basilika
¼ tsk salt
1 krm svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader.
Stansa ut en rundel i varje brödskiva. Kavla ut rundeln så platt som möjligt. Smörj en muffinsplåt och tryck försiktigt ner en rundel i varje form. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda ner ost, skinka, salt och peppar. Börja med att grädda ”pajskalen” i ca 2 minuter. De ska bara bli lite torra så att de inte suger åt sig av äggstanningen. Häll sedan i fyllningen och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills äggstanningen är fast. Lägg eventuellt över lite folie om pajerna börja få för mycket färg. Låt pajerna svalna några minuter innan du lyfter ur dem. Servera gärna med en sallad.

Fattiga riddare-stänger med hallongrädde (18 sy)
Använd gärna bröd som inte är så färskt, dvs lite torrt.
6 skivor Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
2 ägg
½ dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
En nypa salt
Ca 25 g smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 ½ dl vispgrädde
3 msk hallonpuré

Vispa grädden. Rör i hallonpurén.
Skär bort kanterna på brödet (om så önskas – men torka dem gärna och gör ströbröd). Skär varje brödskiva i 3 stänger. Vispa ihop ägg, mjölk, vaniljsocker och salt. Blanda socker och kanel i en skål. Doppa brödstängerna i äggblandningen och låt rinna av. Stek några brödstänger åt gången i smält smör tills de är gyllenbruna runtom. Rulla sedan direkt i socker- och kanelblandningen. Servera med hallongrädden.


Boulebar tar in digital marknadschef

Mat och Restaurang Boulebar, restaurangen och inomhusparken där kärleken till boule och fransk…
14 Oct, 2019

Alkoholfri öl vinner första pris på Stockholm Beer and Whisky Festival

Whisky och Bourbon Det alkoholfria ölbryggeriet Big Drop Brewing Co belönas med en…
14 Oct, 2019

Årets Tomteglass är äntligen här – säg hej till marsipangris

Övrigt Nu nalkas Sveriges glassigaste jultradition - Tomteglass 2019 är här…
14 Oct, 2019

Nytt släpp av A Lisa från bodega Noemía

Vin Den 18 oktober släpps 4200 flaskor och 1200 magnumflaskor av…
14 Oct, 2019

Belgisk julöl från Abbaye D'aulne i Belgien - på Systembolaget 1 november

Whisky och Bourbon Första den november finns Julölen D'aulne Christmas Triple Ale 9…
11 Oct, 2019

Årets skörd av färsk Kalix löjrom

Mat och Restaurang Nu har det första partiet av färsk Kalix löjrom anlänt
11 Oct, 2019

Pontus Frithiof blir officiell partner till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020

Mat och Restaurang Pontus Frithiof blir officiell partner till Porsche Carrera Cup Scandinavia…
11 Oct, 2019

Frog's Leap Chardonnay - åter i lager

Vin Nu finns Frog's Leap Chardonnay åter i lager.
11 Oct, 2019

Årets pepparkakssmak är här

Mat och Restaurang Det doftar tradition - för sjätte året i rad har…
11 Oct, 2019

Bakom kulisserna hos Tamahagane

Övrigt En modern kökskniv och ett traditionellt samurajsvärd. Tro det eller…
10 Oct, 2019

LD Fält gör comeback lagom till jaktsäsongen

Övrigt LD:s populära specialutgåva i camouflagemönstrad dosa - LD Fält -…
10 Oct, 2019

Marabou Pepparkaka

Övrigt Lagom till att uppladdningen inför jul tar vid lanserar Marabou…
9 Oct, 2019

Gästspel: Kenya AA+ rostas just nu hos kafferosteriet Koppar

Övrigt "En gång i månaden rostar vi exceptionella kaffen som vi…
9 Oct, 2019

Nu lanseras Jula-must

Övrigt Lagom till årets julhandel lanseras den nya Jula-musten. – Vi…
9 Oct, 2019

Matsvinnet ökar i Sverige: Livsmedelsbranschen vill lösa problemet

Mat och Restaurang Svenska folket vill minska sitt matsvinn för klimatets skull, enligt…
9 Oct, 2019

Kampanjen ”Get That Pizza” tar reda på hur långt man är beredd att gå för en Grandiosa pizza

Mat och Restaurang För att ta reda på exakt hur långt människors begär…
8 Oct, 2019

Proteinberikade våfflor - gott och nyttigt

Mat och Restaurang Charlotte Beijer har här skapat ett såväl nyttigt som gott…
8 Oct, 2019

Matsmart tar in 182 miljoner för internationell expansion

Mat och Restaurang Matsmart tar in 182 miljoner kronor i en investeringsrunda. Ny…
8 Oct, 2019

Grytsäsong

Mat och Restaurang Alla årstider har sin charm – inte minst när det…
8 Oct, 2019

Nyhet på norska Vinmonopolet - Rémy Martin VSOP i svartfrostad flaska

Whisky och Bourbon Det är inte bara svenska marknaden som får ta del…
8 Oct, 2019
Artikelarkivet