Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Klubbar för klimatet – 3,5 ton skräp har plockats!

Klubbar för klimatet – 3,5 ton skräp har plockats!

av Livets Goda

I helgen (1/10) bidrog 290 ungdomar från 15 lag/föreningar från Angered och Bergsjön till en renare närmiljö. För fjärde året i rad anordnade Estrella tillsammans med Städa Sverige ”Klubbar för Klimatet” där föreningar plockar skräp i närliggande naturområden. Under dagen städades 3,5 ton skräp och totalt under de fyra år som städdagen arrangerats så har 12,5 ton skräp plockats!

Klubbar för klimatet är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Estrella. Syftet är att involvera lokala idrottsföreningar i Angered i miljöaktiviteter för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i närområdet. En dag om året beger sig ungdomsklubbarna ut till angivna grönområden och plockar skräp tillsammans och nu var det dags igen.

Väderleksrapporten varnade om regn med istället fick deltagarna en hel del solsken under dagen. Det var som alltid ett uppskattat event med positiva omdömen från både ungdomar och föreningsledare.

– Det är en bra övning för samarbetet, kommunikationen och lagkänslan. Extra roligt att vi fick städa tillsammans med vårt DU15 lag. Det förstärkte ytterligare klubbkänsla. Vi är gärna med fler gånger och medverkar även gärna med fler lag framöver säger Martin Ringström, Ordförande Kortedala Basket & HU14 tränare.

Skräpet som plockades bestod av papper-, plast- och metallförpackningar, glasflaskor och mindre brännbart som exempelvis fimpar med mera. Grovavfall som cyklar, mopeder, kundvagnar, vägskyltar och däck hittades också.

– Ungdomarna blir engagerade i miljön och tycker att det är roligt när det blir rent. Det är en viktig livsläxa säger Morgan Persson, tränare Angereds Atletiska förening.

Förutom att detta är en dag som stärker gemenskapen i klubben och medvetenheten kring miljöfrågan så får varje förening 5000 kronor som tack för sitt deltagande. Pengarna kommer att användas till bland annat cuper, träningsläger, inköp av utrustning, sociala aktiviteter vid sidan av träningen och reducering av avgifter.

RELATERAD LÄSNING