Hem Mat & Restaurang Knaperstekt Bjäre lårfilé med balsamico & fänkålsfrödoftande rödkål, inlagd kålrabbi, rostade tomater & klassisk syrah

Knaperstekt Bjäre lårfilé med balsamico & fänkålsfrödoftande rödkål, inlagd kålrabbi, rostade tomater & klassisk syrah

av Livets Goda

Les Meysonniers hör till Systembolagets mest pålitliga röda runt tvåhundringen och alltid ett givet köp när man är sugen på Crozes-Hermitage, inte minst från mästaren Chapoutier. Här lockar vi fram den omisskännliga syrah-karaktären med kycklinglårfilé från Bjäre, rödkål som bakats med balsamico och fänkålsfrön, tomater som rostats i ugn och primörlök som hastigt stekts upp. Till det lite snabbinlagd kålrabbi.   

Ingredienser – 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2019 Chapoutier Crozes-Hermitage Les Meysonniers, Rhône, Frankrike

art.nr. 74136, 750 ml, 209 kr, 91 p

Vi har en årgång som exploderar i syrah-köttighet redan vid första sniffen; här bjuds bacon, salami och animaliska toner insvept i lagerblad, vitpeppar och mörka bär såsom svarta vinbär, körsbär och vildhallon. Violinslaget kommer med luftning och likaså de örtiga insticken tillsammans med lakritsrot. Smaken har Chapoutiers mer sofistikerade slanka stil utan att för den sakens skull sakna fyllighet och det finns onekligen en otämjd mörkbärig fruktighet och kraft i tanninerna som talar om en årgång med strukturen för flera års utveckling. Syran är skärpt och följer med i det örtiga och kvardröjande avslutet.

Matchningen
Det är en oerhört läcker och sjusärdeles matvänlig årgång vi har av vinet, nu när 2019 landat. Maträttens fina textur jobbar med vinets örtiga och kryddiga toner och det knaperstekta kycklingköttet lockar fram frukten i vinet på ett fenomenalt sätt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING