“Endast tio personer från varje land får komma in när det tolv kvadratmeter stora bordet ska dukas. Från Sverige var två stylister, en fotograf, lagledaren Krister Dahl, Lagkaptenen Fredrik Björlin, Tom Sjöstedet samt de fyra konditorerna, däribland Daniel Roos (bilden), med och ställde i ordning de 30 rätter som ska presenteras. “”Winds of change and contrast”” är temat för bordet som dekorerats i svart och vitt i olika geometriska former. Inspirationen är 50-talets retrodesign. – Vi konditorer kommer att jobba hela natten, sa en avslappnad Daniel Roos till livetsgoda.se i går kväll. Det känns jättebra, allt har flutit på bra och alla är lugna. Vi har stått här och preppat sedan i tisdags och nu har vi börjat geléa allt som ska stå på det kalla bordet. Daniel Roos som till vardags är chefskonditor på Operakällaren i Stockholm, har tillsammans med det svenska kocklandslaget, tränat på tävlingsmaten i snart ett år. Till det kalla bordet har allt fått förberedas medan “”Varmköket”” som sker på tisdag, lagas helt à la minute. – Då gäller det verkligen att pricka dagsformen, fortsätter Daniel och tillägger att de extremt noggranna förberedelserna och alla genrep har gjort att laget känner sig fullständigt trygga. På torsdag är det pristudelning och världens mest framgångsrika kocklandslag kan ta ännu en guldmedalj i gastronomi. – Det känns väldigt bra med allt. Vi vet inga poäng än dock. Vi är nöjda och stolta över bordet, rapporterade Daniel Roos från Luxemburg nu på söndagsmorgonen. Mer om kocklandslaget och arbetet bakom kulisserna kan du läsa om i Livets Goda #50 som kommer i början av december.”
Kocklandslaget i hetluften
824