Köksknivar bäst i test – 16 bästa knivarna av olika typer

av Livets Goda

Köksknivar är en kocks viktigaste redskap under matlagning och används för att hacka, skära och tärna ingredienser. De finns i mängder av olika typer, varav de vanligaste i Sverige är allroundknivar, santokuknivar, brödknivar och traditionella kockknivar.

Artikeln innehåller reklamlänkar för bagarenochkocken.se och uttrycker inte Livets Godas åsikter

Det finns tusentals köksknivar på marknaden, i olika utföranden, från olika delar av världen, från olika varumärken, alla med sina fördelar och nackdelar. Nedan listar man de 16 bästa knivarna av olika slag och från olika varumärken.

Köksknivar bäst i test

  1. Global G-2 kockkniv
  2. Yaxell Zen kockkniv
  3. Satake santokukniv

​1. Global G-2 kockkniv

SE PRISET HÄR!

Den bästa kökskniven överlag är Global G-2 som är en prisvärd, otroligt skarp och omtyckt modell. Den har fått 5 av 5 i snittbetyg baserat på 142 recensioner hos Bagaren och Kocken.

Den slimma designen ger riktigt bra kontroll i handen samtidigt som vikten är välbalanserad över hela kniven. Handtaget har liten perforering för att ge snäppet bättre grepp när man har blöta händer.

Global G-2 är mycket lättarbetad på grund av den vackra formgivningen. Den klarar precis alla uppgifter med enkelhet och är den perfekta storleken. Med en bladlängd på 20 centimeter och total längd på 32 centimeter passar den nämligen både små och stora händer. Det enda negativa är möjligtvis att den är lite smal, vilket gör att den passar bäst för vanliga skär, inte hackande.

Globalseriens knivar är kända för sin riktigt höga kvalitet och livslängd. Även denna är gjord i det hårda stålet Cromova 18 som tål mycket stryk. Trots de högkvalitativa materialen kostade kniven i skrivande stund endast 875 kronor – prisvärt!

​2. Yaxell Zen kockkniv

SE PRISET HÄR!

Yaxell Zen har varit testvinnare i Aftonbladets knivtest flera år i rad och är en vackert hamrad japansk kockkniv. Den består av 37 lager rostfritt stål, 18 lager hårt och mjukt stål varvat på vardera sida om kärnan. Det skapar sedan det otroligt vackra damaskus-mönstret efter den slipats i fabriken.

Recensioner på KitchenTime har gett den ett snittbetyg på 4,5 av 5 baserat på 73 omdömen. Här nämns bland annat att den är otroligt vass och mycket välgjord. Såklart lyfts även designen upp som en fördel.

Användningen är enkel med denna välbalanserade kniv som har bekvämt handtag av trä. Även underhållet är lättare än genomsnittet med Yaxell Zen – på grund av stålet som varvats i flera lager. Det gör att man slipper slipa den lika ofta, då den behåller sin hårdhet och skärpa betydligt längre än annat stål.

Tyvärr är den lite dyrare än andra knivar på marknaden, men det är förståeligt just på grund av stålet. Det är en dyrare tillverkningsprocess och kniven blir förstås då också dyrare för slutkunden.

​3. Satake santokukniv

SE PRISET HÄR!

Den bästa billiga kniven är Satakes japanska santokukniv som kommer i en vacker förpackning. Förpackningen får den att se exklusiv och dyr ut, likaså gör handtaget det. Trots det kostade den i skrivande stund endast 479 kronor.

Bladets längd är 17 centimeter och handtaget är tillverkat av magnoliaträ. Det ger en fantastisk precision, precis vad man vill ha från japanska knivar. En lite kortare allround-kniv som är väldigt populär på marknaden just nu. Den har även ett högre knivblad vilket gör den perfekt för hackande.

Bladets design har gjorts med skärpa i åtanke och riktigt hårt stål har använts. Därför kan den användas till i princip vilka ingredienser som helst utan att skärpan tar stryk.

​Vilka olika typer av köksknivar finns det?

Det finns en mängd olika typer av köksknivar, varje typ är till för ett specifikt ändamål. Kockkniven är den mest mångsidiga, men kan heta olika saker beroende på vilken del av världen man befinner sig i. Japanerna kallar till exempel santokukniven ofta för kockkniv, medan kineser kallar sin köttyxa för kockkniv. Det beror helt enkelt på att olika knivtyper är olika populära i olika länder.

Nedan är en lista på alla typer av köksknivar, inklusive länders olika favorittyper:

  • Allroundkniv: Även kallad kockkniv, är en mångsidig kniv som används för matlagning både inomhus och utomhus. Europeiska köksknivar kännetecknas av ett knivblad som smalnas av längst fram. I andra delar av världen ser allknivarna lite annorlunda ut.
  • Keramisk kniv. Extremt vass och lätt kniv som behåller skärpan länge. Den är därför perfekt för att skära frukt, grönsaker och andra mjuka saker utan att tappa grepp om ytan.
  • Santokukniv. Japansk allroundkniv för kött, fisk och gönsaker. Har ett högt blad och är därför bäst på att hacka, men kan även användas för att skiva.
  • Brödkniv. Har ett långt, tandat blad, designat för att skära bröd utan att krossa det.
  • Filékniv. Tunn och ofta flexibel kniv för att filéa fisk och trimma kött. Det böjbara knivbladet gör att man kan skära extra nära benen och även få bort skinn enklare.
  • Trancherkniv. Används för att skära tunna, jämna skivor av kött, fågel och fisk. Har ofta ett långt, smalt blad med rundad spets.
  • Köttyxa. Robust kniv för att hacka genom ben och dela stora köttbitor. Har ett tungt och rektangulärt blad.
  • Skalkniv. Liten kniv för bättre precision när man skalar och putsar frukt eller grönt. Ofta med ett kort blad, ibland även böjt.
  • Grönsakskniv. En mångsidig kniv för att skära och hacka grönsaker. Ofta med ett rakt och rektangulärt blad. Denna typ av kniv kallas nakirikniv i Japan.
  • Japanska knivar. Det finns flera typer av japanska knivar, alla kända för sin otroliga skärpa och precision. Typerna är bland annat Gyuto (kockkniv), Santoku, Nakiri och Deba.
  • Kinesiska knivar. Ofta av typen ”cleaver” eller ”cai dao”. Mångsidiga och används generellt för att hacka, men kan även skiva och krossa. Har ett brett, rektangulärt blad, med ofta väldigt robust konstruktion.

​Hur skiljer sig olika delar av världen sig åt när det kommer till kockknivar?

Kockknivar varierar i sin utformning mellan olika kulturer, ofta både i design och hur de används. Här är några skillnader på kockknivar i olika delar av världen:

  • Västerländska knivar: Ofta tyngre med bredare blad, nästan alltid tillverkade i rostfritt stål
  • Japanska knivar: Kända för sin skärpa och precision, ibland med enkelslipade blad
  • Kinesiska knivar: Har ofta en rektangulär form som nästan är kvadratisk för att kunna hacka effektivt
  • Tyska knivar: Kända för sin tyngd och hållbarhet, ofta med full tang
  • Franska knivar: Liknar tyska knivar men tenderar att vara lite lättare och smalare

​Vilken är den bästa kökskniven baserat på typ?

Vilken kökskniv som är bäst är olika beroende på vilken typ av kniv man vill ha. Alla olika typer lämpar sig olika bra för olika sätt att använda kniven på. Till exempel är en santokukniv mycket bättre på att hacka snabbt på grund av det raka knivbladet, medan allroundknivar ger mer precision i skären. Nedan är en lista som visar de bästa knivarna beroende på typ:

​Vilken är den bästa allround-kniven?

Den bästa allround-kniven är Mac Pro kockkniv som utsågs till bäst i test av Aftonbladet och nästan fick full poäng i alla delmoment.

Mac Pro är känd för sin grymma balans och skärpa. Den är handslipad i Japan och har en vass spets som gör den lämplig för kött, fisk och grönsaker. Den enda nackdelen är att trähandtaget kräver diskning för hand.

​Vilken är den bästa keramiska kniven?

Den bästa keramiska kniven är Kyocera Gen santokukniv enligt Divinos test. Den är billig, perfekt att använda som allroundkniv och är extremt skarp.

Det viktigaste med keramiska knivar är skärpan och vikten. Zirkoniumoxid är till exempel bra material att använda på keramiska knivar, eftersom det är ett extremt hårt material. De behåller sin skärpa upp till 10 gånger längre än traditionella knivar i rostfritt stål, men är mer ömtåliga och kan spricka.

​Vilken är den bästa santokukniven?

Den bästa santokukniven är Satake Kaizen santoku 18 cm som är del av varumärkets premiumserie. Den är tillverkad av 67 lager damaskusstål med en stabil kärna av MVS10Cob-stål. Handtaget är av vackert olivträ och är därför mycket lätt att underhålla.

Det finns både långa och korta santokuknivar (mellan 17 centimeter och 24 centimeter knivblad). Om man föredrar att skära eller gunga kniven när man hackar är ett längre blad bättre, medan för att hacka med mer precision är ett kortare blad att föredra.

​Vilken är den bästa brödkniven?

Den bästa brödkniven är Tramontina brödkniv med ett 16 centimeter långt blad och vackert trähandtag. Det är en billigare brödkniv, eftersom många inte vill spendera så mycket på en kniv som inte används varje dag.

En bra brödkniv har långt (över 15 centimeter) och smalt knivblad. Det gör att brödet inte fastnar i kniven, och gör det smidiga att såga långa skär i brödet.

​Vilken är den bästa filékniven?

Anders Petter backaryd är den bästa filékniven och har fått 4,5 av 5 i snittbetyg hos Cervera baserat på 2 recensioner. Kunder nämner att handtaget är smidigt och att bladet är vasst.

Den bästa filékniven kan antingen ha ett böjbart eller rakt blad, beroende på preferens från användaren. Egentligen är flexibla knivblad bäst som filékniv för fisk, medan raka blad är lättare att använda för att putsa nötkött.

​Vilken är den bästa trancherkniven?

Webers trancherset innehåller den bästa trancherkniven och har fått 5 av 5 i genomsnittligt omdöme baserat på 3 recensioner på Bagaren och Kocken. Den har elegant design och inkluderar både en kniv för tranchering, samt en trancheringsgaffel.

En bra trancherkniv har extra långt knivblad och har helst snygg design. Den används ju ofta direkt på matbordet och då vill man ju ha något snyggt att visa upp för middagsgästerna.

​Vilken är den bästa köttyxan?

Satake Kuro chopper är den köttyxan som fått högst snittbetyg, 4,7 av 5 baserat på 24 recensioner hos Bagaren och Kocken. Den är lite dyrare på grund av sin kvalitet och tjocka stål som processerats 8 gånger.

Det viktigaste med en köttyxa är starkt stål eftersom att man ger yxan en del stråk när man hackar hårda saker med den. Den ska tåla ordentligt hack, därför ska stålet ha en hårdhet på minst 62 HRC.

​Vilken är den bästa skalkniven?

Den bästa skalkniven är Victorinox modell på 8 centimeter. Den är riktigt billig och har ett bekvämt handtag av plast som gör den lätt att rengöra. Samtidigt är den skarp och slinter inte på mjuka ytor såsom tomatskal.

En bra skalkniv har en ordentligt skärpa, men ska också ha ett handtag som är bekvämt att hålla i. Man ska kunna hålla handen snett och ändå inte slinta på handtaget, trots blöta händer. Man tvättar ju ofta frukter och grönsaker innan man skalar de, därför är det bra med ett ordentligt grepp på skalkniven.

​Vilken är den bästa grönsakskniven?

IKEA 365+ grönsakskniv är den bästa grönsakskniven på grund av sin prisvärdhet och höga snittbetyg på 4,4 av 5 baserat på 34 recensioner på Ikeas egen hemsida. Kunder nämner bland annat att handtaget är bra och att den är vass.

Det viktigaste med grönsaksknivar är skärpan. Förutom att den är skarp när man först köper kniven ska skärpan även behållas länge, något som görs om kniven till exempel består av flera lager stål.

​Vilka är de bästa japanska knivarna?

Japanska knivar är kända för sin otroliga skärpa och precision. De tillverkas ofta i de välkända ”knivregionerna” Sakai, Sanjo eller Seki. Här är några av de bästa japanska knivarna:

  • Shun classic chef’s knife: känd för sin skärpa och snygga design
  • Miyabi Mizu SG2: en premiumkniv med otroligt balans och skärpa
  • Mac professional: en allround-kniv som ofta toppar tester

Världen av knivar från Japan är riktigt stor, och märken som Miyabi, Hasaki, Takamura och Satake har blivit mycket välkända även på den svenska marknaden. Det finns hundratals märken att titta igenom, alla med en unik, ofta väldigt lång historia bakom sig.

Titta på YouTube-videos för att få tips på hur man ska navigera den japanska knivmarknaden. Det finns några riktiga nördar där ute som har dedikerat stora mängder tid på research.

​Vilka är de bästa kinesiska kockknivarna?

De bästa kinesiska kockknivarna är ofta av typen ”cai dao”, vilket liknar en köttyxa i sin utformning. Den är mångsidig och är främst bra på att hacka snabbt, samt hacka stora kvantiteter.

​Vilka är de bästa knivarna baserat på varumärke?

Det finns mängder av riktigt bra varumärken som gör knivar. Bland annat anses Global, MAC, Wüsthof, Satake och Yaxell som några av de bästa märkena på den svenska marknaden efter att ha vunnit många tester genom åren. Nedan är en lista på de bästa knivarna från olika knivtillverkare.

​Vilka är de bästa Global-knivarna?

  • Global G-2 kockkniv: utsedd till ”bäst i test” i flera tester
  • Global NI kockkniv oriental: en slistark kniv i orientalisk stil
  • Global SAI-01 kockkniv: en premiummodell som fått mycket höga betyg av kunder

​Vilka är de bästa Porsche-knivarna?

Porscheknivar är välkända för sin innovativa och högklassiga design. Deras bästa knivar är Porsche Type 301 baserat på de höga kundomdömen de samlat på sig hos olika butiker.

​Hur väljer man den bästa kniven för köket?

Att välja den bästa kniven för köket beror på många faktorer, bland annat matlagningsvanor, budget och personlig preferenser. En allround-kniv som en kockkniv eller santokukniv är ofta en bra start, med en prislapp på minst 800 kronor för att garantera hög kvalitet.

Här är en lista på de viktigaste kriterierna när man väljer kniv:

  • Bladmaterial och konstruktion. Rostfritt stål är hållbart och lättskött, medan kolstål och keramik håller uppe skärpan längre. Bladet ska dessutom helst ska konstruerats av flera lager, för att skärpan ska hålla längre.
  • Bladlängd. Beroende på vad användaren själv önskar bör bladets längd has i åtanke. 20 centimeter knivblad är en bra tumregel och den mest populära längden.
  • Handtagets komfort. Det är viktigt att kniven har ett bekvämt handtag. Det ska ligga bekvämt i handen, men också inte vara för tungt. Ett för tungt handtag leder till en obalanserad kniv som är svår att kontrollera.
  • Balans. Om man lägger knivens mittpunkt på pekfingret ska den balanseras automatiskt. Alltså ska den vara likviktad framtill som baktill för att ge optimal precision. En balanserad kniv är lättare att hålla koll på och lättare för kroppen att vänja sig vid.
  • Pris. Bestäm budget innan du börjar titta på knivar, annars kan priserna skena iväg ganska snabbt. Alla knivar över 500 kronor anses som bra, men även kundrecensioner och varumärkets rykte bör tittas på.

​Vilka varumärken säljer knivar för köket?

Mängder av varumärken säljer knivar för köket, nedan är en lista på de Sveriges mest kända märken:

  • Satake
  • IKEA
  • Huusk
  • Anders Petter
  • Gerber
  • KitchenAid (mer kända för sina elvispar, matberedare, köksmaskiner och vattenkokare)
  • Hultafors
  • Opinel
  • Sabatier
  • Nordell
  • Hasaki
  • Global

​Hur bra är kändisars egendesignade knivar egentligen?

Kändisar som Markus Aujalay, Jamie Oliver, och Gordon Ramsay gör samarbeten med knivtillverkare och sätter sina namn på olika knivmodeller. Dessa är faktiskt ofta bra men ofta snäppet dyrare än vad de borde vara, just för att kändisen också då ska ha en del av kakan.

Egentligen sätter kändisarna bara sitt namn på existerande knivmodeller från märket, fast det marknadsförs som en ny modell.

​Hur mycket kostar en kockkniv?

Kockknivars priser skiljer sig markant, främst beroende på varumärke och kvalitet. En bra allround-kniv kostar 800 kronor till 1300 kronor. Detta baserat på ett genomsnitt från flera marknadsledande varumärken.

​Hur sköter man om knivar så att de behåller skärpan?

Regelbunden skötsel av knivar är A och O för att behålla deras skärpa och förlänga livslängden. Att skölja av kniven direkt efter användning, korrekt förvaring och försiktig användning är nyckeln till bra underhåll. Nedan är en lista steg-för-steg på hur man sköter om knivarna på bästa sätt:

  1. Skölj av kniven direkt efter den använts
  2. Använd en liten mängd diskmedel och diskborste om inte all smuts går bort under rinnande varmvatten
  3. Förvara kniven i ett knivblock, på en knivlist eller i en separat låda för att skydda eggen
  4. Slipa kniven regelbundet med slipstål, knivslip eller brynstål (cirka 2 gånger per år)

Se till att knivbladet inte ligger och gnider mot något annat när den förvaras. Det är då den blir slö, framför allt om det är flera knivblad som ligger mot varandra.

​Hur slipar man knivar effektivt?

Effektiv knivslipning kräver rätt teknik, verktyg och en slipvinkel som passar knivtypen. Vanligtvis slipas Europeiska knivar på en vinkel mellan 15 och 20 grader, men titta på knivens anvisningar för att försäkra dig.

Man kan slipa en kniv med en vanlig knivslip, elektrisk knivslip, brynstål, diamantbryne eller med en slipsten. Allra lättast är en knivslip eftersom man då själv inte behöver lägga kniven i perfekt vinkel, utan man istället ställer in det på slipen.

​Vad kan man använda istället för en kniv?

Elektriska verktyg kan användas istället för en kniv, dessa alternativ inkluderar mixerstavar, minihackare, matberedare och blenders. Elektriska verktyg ger dock inte samma precision eller snygga resultat.

​Hur gjorde vi vårt test av knivar?

Testet av knivar utfördes genom en omfattande process som inkluderade genomläsning av kundrecensioner, experters bedömningar, produktbeskrivningar, och produkternas specifikationer. Fokus lades främst på skärpa, hållbarhet, bekvämlighet, pris, utformning och betyg från kunder.

Man läste igenom information om alla produkterna med hjälp av kundrecensioner och e-handlares egna beskrivningar av dom. Det var utifrån dessa texter som recensionerna sattes ihop och topplistan sammanställdes.