1

Koll på din importör – Mat och Vinklubben

På www.matochvinklubben.se kan alla privatpersoner över 20 år själv beställa viner från små kvalitetsprotucenter i Italien. Sedan skickas de till en matbutik i valfri stad där du hämtar ut dem. Enda kravet är att du beställer minst sex flaskor, då kostar frakten ingenting. – Vi har testat att offerera till Systembolaget men har lagt ner det, säger Lukas Häggblom, sommelier och delägare i Mat och Vinklubben. Det är dessutom roligare att arbeta direkt mot konsumenten. Lukas tillägger att de producenter Mat och Vinklubben handlar med, dessutom oftast är för små för att motsvara Systembolagets volymkrav. – Sedan går det inte att göra en riktigt bra Soave som ska säljas här för 70 kronor flaskan med alla påslag, fortsätter han. Det går bara inte. De vi jobbar med har genomgående en väldigt hög kvalitet. Oftast har de inte mer än 5-20 hektar vingård som de sköter minutiöst. Visionen är att Italiens bästa viner ska nå de svenska vinälskarna. Inte bara restaurangerna som ofta är fallet idag. – Vi importerar ju både mat och vin och påverkas starkt av det. Generellt kan jag nog säga att de flesta av våra viner är utpräglade matviner, säger Lukas. För att erbjuda kunderna ett helhetskoncept så är överenskommelsen med utlämnigsbutikerna att de även ska sälja delikatesserna som Peters Mat & Vinhandel importerar, vilket samma personer står bakom. – Vi bjuder också på massor av recept som du hittar på vår hemsida. Det är viktigt för oss att hjälpa kunderna så mycket vi kan att få till bra kombinationer med mat och vin. Att det blev just och bara Italien har en speciell anledning. Grundaren Peter Telégins hustru var engagerad i Reggio Emilia – pedagogiken varvid paret reste frekvent till staden som gett utlärningssättet dess namn. – Han fastnade för all fantastisk mat som fanns där men som aldrig nådde fram till konsumenterna i Sverige, berättar Lukas. Det var så det började och sedan när vi började med viner har vi hållit samma kvalitetsprofil på dem. Lukas menar att trots att företaget arbetat med Italien i flera år, så har de fortfarande enormt mycket att upptäcka. – Vi försöker att vara breda i det smala och bli riktigt, riktigt bra på det vi kan, Italien. Fast vi är inte helt främmande för att utöka med en Champagne på hög nivå etcetera men det får ske framöver. Just nu har vi fullt upp med våra producenter. I dagsläget representerar Mat och Vinklubben tolv stolta, italienska vinhus. Från dem kan de erbjuda 70-80 viner totalt. – Ungefär hälften är ett fast sortiment medan resten rullar hela tiden. Ibland får vi bara några lådor av ett unikt vin och då finns det ju bara så länge lagret räcker. För att allt ska gå lagligt till så skickas alla viner direkt från Italien där de packas. Idag levereras de till butiker i ett 10-tal svenska orter. Lukas tillägger dock att allt går att ordna om du inte råkar bo i närheten i någon av dem. Dessutom är vinhandeln ännu i en utvecklingsfas och förhandlingar med nya utlämningsställen sker hela tiden. – Mycket handlar ju om att kunna leverera vinerna till kunderna för ett vettigt pris. Genom att köra ut allt till en butik där de ändå handlar, löser vi det. För de som är oinvigda i Italiens smultronställen rekommenderar Lukas att börja med att beställa de blandlådor som Mat- och Vinhandelns sommelierer sammanställt från de olika producenterna. – Eller ring mig, utbrister Lukas. Berätta vad du brukar dricka så kan jag guida dig rätt. Eller säg vad du gillar för mat. Då lovar jag att vi kommer att hitta viner du älskar. På Mat och Vinklubben jobbar fyra sommelierer varav hälften också är kockar. Lukas själv har jobbat som kökschef för kultkrogen PA&CO i tio år. – Det vi har gemensamt är att vi älskar mat och vin. Vi lagar mat här hela tiden och testar våra egna råvaror om och om igen, fortsätter Lukas. Vilken typ av konsumenter som bäst uppskattar Mat- och Vinklubbens sortiment vill dock inte Lukas specificera. – Eller, det är klart, avslutar han. Det är ju alla som älskar mat och vin. För mer information se www.matochvinklubben.se