I tjugo år har han tillsammans med storebror ""snygge-Bengt"" drivit kvarterskrogen Babar på Kungsportsavenyn i Göteborg. Sedan några veckor har han tillsammans med Stefan Karlsson (årets kock 1995) tagit över ägarskapet av anrika restaurangen Fond på Götaplatsen. Dessutom ligger han, sedan arton månader, bakom lunchrestaurangen Vällagat, i Gårda, bredvid nya Ullevi.""> Koll på din krögare - Krister Edwén - Livets Goda

Koll på din krögare - Krister Edwén

Livets Goda 2 Dec, 2010
Övrigt "I tjugo år har han tillsammans med storebror ""snygge-Bengt"" drivit kvarterskrogen Babar på Kungsportsavenyn i Göteborg. Sedan några veckor har han tillsammans med Stefan Karlsson (årets kock 1995) tagit över ägarskapet av anrika restaurangen Fond på Götaplatsen. Dessutom ligger han, sedan arton månader, bakom lunchrestaurangen Vällagat, i Gårda, bredvid nya Ullevi."
– Jag har aldrig varit en person som har velat synats eller höras, säger Krister ödmjukt och medger leende att det oftast är storebror Bengt som gått i första ledet. Krister har mer haft rollen som driftsansvarig, framförallt för Babar restaurang och bar, som är stommen i hela koncernen. – Fond ÄR ju Stefan Karlsson och är extremt självgående. För mig är han den på Västkusten som kan ta över statusen efter Leif Mannerström, fortsätter Krister lyckligt och hyllar sin nya kompanjon. De är båda uppvuxna i Växjö och hade skåpen bredvid varandra på högstadiet i Kungsmadsskolan. Kärnkrogen Babar är framförallt en familjär och mysig kvarterskrog enligt Krister. Här är alla är välkomna att slinka in på klassisk västkustmat och ett gott glas vin. Babar är en restaurang för alla tillfällen och vinlistan representerar det bästa som vinvärlden har att erbjuda, alltid till modesta priser – Vår ambition är att vara väldigt lokala. Vi har alltid en härlig fisksoppa och andra vällagade fiskrätter, fortsätter Krister och tillägger att baren som frontar krogen, går som tåget. Att vara krögare för en så pass folklig krog, innebär att han själv är tillgänglig för alla, personal som gäster dygnet runt. Händer det något, så är Krister själv den som får rycka in och vardagen är långt ifrån den glamour som många föreställer sig. Då Babar funnits i över två decennier med en av Göteborgs skönaste utsikter, har den en extremt trogen publik. – Vår styrka är att vi har så många stamgäster. Till oss kommer hela familjer och äter och efter det sitter föräldrarna kvar med en kaffe och avec. Allt medan barnen möter upp med sina vänner i baren. På det sättet tror jag att vi är ganska unika i Sverige, säger Krister och tilläger att han förvånas över att så få göteborgare känner till att Babar även har en förstklassisk restaurang. – Vi arbetar med lokala råvaruproducenter så långt som det är möjligt, samtidigt som vi ändå vill behålla en bra prisbild. Hos oss får du en fantastisk trerättersmeny för 295 kronor. Det är viktig för mig att de som bor här ska kunna gå ut och äta hos oss flera dagar i veckan om de vill. Jag och brorsan månar verkligen om den familjära känslan. Krister medger att det är märkligt att han fortfarande njuter av att serva gäster i sådan stor utsträckning som han gör varje dag. Drivkraften med Babar, är dels kombinationen av att få jobba med sin storebror, vilket han beskriver som en märklig hatkärlek. Men också av att åtnjuta den extrema tillfredsställelsen av nöjda kunder. – Senast idag fick jag sms av ett äldre par som firade sin bröllopsdag hos oss. De var så glada och lyckliga för att vi ställt fram blommor till dem och för att vi gav dem vårt bästa bord. Det är det som är grejen och det som driver mig att orka fortstätta. Våra stamgäster gör det värt allt slit, fortsätter han. Trots att Krister som ägare av Fond, nu är en av Sveriges mest framstående krögare, är det kvarterskrogen Babar & restaurang som ligger honom närmast om hjärtat. – Babar är en sådan restaurang som jag själv letar efter när jag är utomlands, tillägger han. Bra mat till överkomliga priser och en mysig atmosfär. Jag känner inte till någon annan restaurang där två syskon har arbetat ihop i tjugo år. Dessutom är vår 80-åriga mamma med. Hon fixar, donar och höjer mysfaktorn. Jag är superstolt över det, säger han och tilläger med ett skratt att det trots allt, inte alltid är en dans på rosor. Krister har själv ett enormt stort dryckesintresse vilket föranlett att restaurangernas vinlistor är väldigt levande. – Jag är en passionerad person som snöar in på ett område i taget. Just nu är det Dourodalen i Portugal, berättar han glatt och erkänner att det gett eko i vinlistorna. Inte minst på moderkrogen Babar. Krister vill, trots den status de byggt upp hittills, utveckla krogarna vidare. Planerna för framtiden är många men han är samtidigt mån om att förvalta det rykte bröderna Edwén har byggt upp. – Wallenstam, som är en av de största fastighetsägarna i Göteborg, har planer på att återerövra Avenyns gamla status. Det kommer att innebära en mycket mer levande krogkultur och ett bredare utbud av restauranger, kaféer och delikatessbutiker. Jag ser verkligen fram emot det. Ägarskapet i enstjärniga krogen Fond är så pass nytt för Krister att han inte vill yppa de planer som finns för den. Dock vill han framhålla att Fond liksom Babar, satsar på att du som gäst hela tiden ska få det lilla extra. Han betonar också att Göteborg är en småstad där du snabbt blir igenkänd. – Kommer du till oss ett par-tre gånger är du en stammis, avslutar han och välkomnar alla till sina krogar som värnar om de lokala smakerna.

Bushmills Single Malt 21 YO - en vinnare

Whisky och Bourbon Premium Det geologiska fenomenet Giant’s Causeway, listat av Unesco som ett…
17 Oct, 2019

Ny Small Batch – Kramfors Edition

Whisky och Bourbon Nu gäller det att planera in en vinterresa till Systembolaget…
17 Oct, 2019

Onsdagsinspiration: Ossobuco alla milanese

Mat och Restaurang Premium Långkokens säsong är här och varför inte inleda hösten med…
10 Oct, 2019

Livets Goda uppdaterar om Snus VM – blir det en folksport?

Whisky och Bourbon Snus VM är i full gång och juryn har setts…
15 Oct, 2019

Belleruche - en Côtes-du-Rhône som levererar år ut och in!

Vin Södra Rhônedalen är inne i ett sanslöst flow med nu…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet