Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Alexander Bäckman

Koll på din sommelier – Alexander Bäckman

av Livets Goda

“Alexander är ursprungligen från Arboga men har bott större delen av sitt liv i Göteborg. Som så många andra duktiga sommelierer så började han sin bana i köket. – Jag gick kockskolan på gymnasiet men tröttnade snart på att stå ensam i ett kök och sökte mig ut i baren. Där växte mitt dryckesintresse vilket gjorde att jag läste min sommelierutbildning på Vinkällan här i Göteborg, berättar han. Så småningom blev de långa nätterna bakom bardisken tunga och Alexander sökte sig mer och mer ut i matsalen. – Jag arbetade på några krogar i Göteborg innan jag kom hit till Kock & Vin, säger han och fortsätter. Det har varit enormt roligt att vara med om den här kvalitetsresan vi har gjort. Vi utvecklas konstant hela tiden och det är det som gjort att jag har stannat kvar så länge. Alexanders vinfilosofi är generös. Han anser att det finns plats för alla viner. Allt handlar om plats, tillfälle och humör, även om han själv oftast väljer hög kvalitet från Europa. – De flesta viner fyller en funktion, utbrister han. Jag har inga problem att ta med mig en bag-in-box från Sydafrika om jag ska ut och campa. Dock är det inget jag dricker när jag umgås med mina vänner hemma. Den egna vinlistan säger han domineras av klassiska viner. Alexander uppskattar att nästan 90 procent av vinerna på Kock & Vin är hämtade från Europa. – Det är helt enkelt för att de vinerna passar bäst till vår mat och vi fokuserar enormt mycket på mat och vin i kombination. Under november månad är det fest på Kock & Vin då restaurangen firar 10-års jubileum. Alexander berättar entusiastiskt att det bland annat kommer att hållas en winemakers dinner varje vecka under jubileumsmånaden och att producenterna kommer att vara på plats. – Allt är inte spikat än men att Paolo Scavino kommer från Piemonte kan jag avslöja, fortsätter han och skrattar. För att hela tiden utvecklas reser Alexander så mycket han hinner och har råd med. Så sent som igår kom han hem från Spanien där han besökt olika vingårdar. När han själv har en sällsynt hemmakväll i soffan blir det rikiga “”comfort wines””: – Valle Reale som finns på Systembolaget är ett strålande bra vin för 89 kr. Sedan är jag barnsligt förtjust i vinerna från Cornas i norra Rhône, nästan allt som kommer därifrån är bra. – Slutligen så älskar jag Grüner Veltliner från Österrike, så får du tag i Pfaffl Grüner Veltliner Goldjoch så köp. Den har ett stort djup och massor av kryddiga peppartoner. För mer information om vad som händer på Kock & Vin se www.kockvin.se. Foto: Jacob Karström”

RELATERAD LÄSNING