Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Anton Fröidstedt

Koll på din sommelier – Anton Fröidstedt

av Livets Goda

Just nu putsar Anton på vinlistor, menyer och koncept för den anrika hamnkrogen Fina Fisken i Trosa som han äger en tredjedel av sedan ett år tillbaka. – Jag hade egentligen ingen naturlig ingång i restaurangvärlden då mina föräldrar är lärare och jag själv gick mediegymnasiet. Men efter att ha sommarjobbat lite på krogen och ha rest jorden runt ett år fick jag jobb på Fina Fisken. De dåvarande krögarna, Henrik Karlsson och Johan Brunnström, som idag är Antons kompanjoner, förstod direkt vilket guldkorn de hittat. Redan efter ett år skickade de honom till Restaurangakademien där han efter nio månader examinerades som sommelierutbildningens kursetta. – Jag blev kär i restaurangyrket från första början, säger han och förklarar att det är tempot, sammanhållningen och den sociala gästkontakten som attraherar honom. – Sedan när jag började läsa dryckeskunskap så kastades jag in i en värld av kunskap och var helt fascinerad av de föreläsare som arbetar på Restaurangakademien. Anton beskriver lyckan i att redan vara dryckesansvarig på en bra restaurang samtidigt som han lärde sig allt mer om öl, vin, sprit och kaffe. – Jag hade ju studieteknik hemifrån men jag vill alltid göra mitt bästa. Sedan var det ju så sjukt kul också, kommenterar han sin topplacering på kursen. Fina Fisken är en säsongskrog i sörmländska skärgårdspärlan Trosa. Restaurangen har serverat havets läckerheter sedan slutet av 70-talet och hit tar du dig med bil eller båt om du önskar. För att allt ska fungera smidigt när trycket är som störst, arbetar Anton extremt mycket med logistik. – Vi jobbar jättemycket med prisvärda viner för att kunna erbjuda goda viner till bra priser. Därför provar jag extremt mycket i det segmentet nu under vintern. Vi gör ju ett helår på tre månader och då måste allting bara fungera. Anton har dock en kundkrets bland stammisarna i Trosa som han är väldigt mån om. – Nu har jag ju lärt mig att de har en utvecklad smak och vet vad de gillar. Därför har vi en tavla med tillfälliga viner som är extra roliga. En spännande druva eller udda distrikt. De kan du alltid få på glas. Sen har vi ju en hel del kul i källaren eftersom restaurangen funnits så pass länge, tilläger han. Antons vinlista består annars av cirka 100 olika viner där de vita dominerar tack vare den maritima inriktningen på krogen. Dock är den likväl dynamisk och Anton arbetar tight med köket för att hela tiden kunna göra perfekta smakmatchningar och rekommendationer. – På tavlan kan vi också experimentera ganska mycket, fortsätter han. Som att erbjuda löjrom med en bra vodka eller liknande. Sina modesta priser både på mat och dryck är något som Anton är stolt över. – Vi ligger långt under Stockholmspriserna på det mesta och arbetar med kronpåslag på vinerna i stället för procent. Däremot tummar vi aldrig på kvalitet någonstans, fortsätter han allvarligt. Om drygt en månad smäller det för den här säsongen. Då ska allting sitta och matsalsteamet vara komplett för sommarsäsongen. – Vi har extrem tur i att personalen gärna kommer tillbaka år efter år, jag är så oerhört glad för det. Annars handplockar vi de kompetenser vi behöver så mycket som möjligt. En av våra anställda läser sin sommelierutbildning nu och de övriga försöker jag lära upp så mycket som möjligt. Anton tillägger också att han själv är på plats precis varje dag under säsongen och mer än gärna hjälper de gäster som vill snacka vin på en högre nivå. Om han måste välja så blir det oftast vitt vin när Anton är ledig och själv får njuta. – Ett komplext, vitt vin är så jäkla häftigt. Dessutom tycker jag personligen att det är lättare att uppleva terroir i dem. Annars är jag väldigt transparent och influeras hela tiden av olika distrikt. Dock återkommer jag alltid till Sancerre. Dem vill jag ha med riktigt uppiskad syra. Ett av Antons stora intressen just nu är öl och han testar att brygga hemma för fullt. – Det är fantastiskt kul när du så småningom förstår hur det fungerar med olika malt- och humlesorter. Det gör ju att jag kan bedöma öl på ett helt annat sätt nu. När Trosas trevligaste sommelier ska välja tre favoriter att rekommendera till Livets Godas läsare, blir det därför en öl till att börja med. – Bedarö Bitter (nr 1410) från Nynäshamns Ångbryggeri är sjukt god. Ganska mild, lagom besk Ale med härlig humlekaraktär. Annars blir det gärna champagne och då speciellt Pierre Peters Blanc de Blancs L&#39Esprit Grand Cru (nr 77204) som är sådär perfekt brödig med fräsch syra och jäkligt god. Jag gillar verkligen Blanc de Blanc’s. – Sedan har jag en speciell favorit. Jag skulle hitta ett perfekt vin till smörstekt torsk med färska räkor, brynt smör och pepparrot. Då blev det Walter Hansel North Slope Chardonnay 2006 från Russian River i Kalifornien. Det blev så väldigt, väldigt bra. – Jag hoppas att alla som älskar Livets Goda tar en avstickare till Trosa i sommar. Jag kan lova att vi har härligare meny än någonsin, avslutar Anton och fortsätter leta kvalitetsviner till Fina Fisken. För mer information om Antons hjärtekrog se www.finafisken.com

RELATERAD LÄSNING