Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Benjamin Hill

Koll på din sommelier – Benjamin Hill

av Livets Goda

“Benjamin föddes i Birmingham men har växt upp i både England och på spanska Teneriffa. Efter att att ha studerat business & finance på högskolan i Birmingham i två år, började han som bartender på Teneriffa. – Jag arbetade mig igenom flera barer i Spanien men träffade snart en österrikisk tjej och flyttade dit, berättar han och skrattar. Det var då jag började uppskatta vin. Benjamin fortsatte bakom bardisken även i Österrike men fick där chansen att arbeta med en framstående österrikisk sommelier, som fördjupade hans intresse för jästa drycker. Även nästa yrkesmässiga steg i Benjamins liv, styrdes av kärleken vilket medförde att han hamnade i Göteborg. Där tog det inte lång tid innan kocklegenden Leif Mannerström rekryterade honom till Sjömagasinet som cocktailbartender. – Där fanns en oerhört kompetent sommelier som lärde mig jättemycket, berättar han. För att komma vidare och utvecklas läste jag in en sommelierutbildning i Göteborg vilket gjorde att jag sedan fick chansen att kombinera min tjänst i baren med att vara i matsalen med gästerna. Efter bara några år hade den vetgirige engelsmannen visat framfötterna så mycket att Mannerström lät honom ta över hela ansvaret för dryckeslistan. – Då hade vi redan en stjärna i Guide Michelin och två glas i Wine Spectator, plus en vinlista med över tusen referenser, säger han allvarligt och berömmer Mannerström som konsekvent ger sina nyckelmedarbetare fria tyglar. – Min företrädare var inte så förtjust i nya världen och på grund av det var jag fast för Bourgogne, medger han. Dock blev jag så småningom väldigt nyfiken och mer öppen för nya intryck. Jag har rest så mycket jag bara kunnat och tagit till mig kvalitetsviner från hela världen. Det ger givetvis eko i vinlistan, fortsätter han leende. Benjamin har mer och mer utvecklats till en frankofil efter åren på Sjömagasinet och reser så mycket han kan i Frankrikes vinregioner. – Jag söker hela tiden efter de ultimata mat- och vinkombinationerna, säger han. Annars är jag “”old school”” och tycker att det är druvorna och terroiren som ska tala. Ju mindre vinmakaren gör i vineriet desto bättre blir det. Jag älskar unika ursprung och minimalistiska viner. På Sjömagasinet är det mycket representation och företagsevent som fyller platserna men Benjamin vill lyfta den trogna skara av privata gäster som dragits till Sjömagasinets klassiska profil och varit den trogen genom åren. – De älskar verkligen det klassiska köket och vi har de facto varit en institution i Göteborg. Vår personal har alltid haft en briljant kompetens och vi har hela tiden satsat på deras kunskap och självförtroende. Jag utbildar konstant personalen internt och vi finansierar utbildningar för dem som har ett eget, starkt driv. Vinlistan på Sjömagasinet är väldigt klassisk där över hälften av vinerna härstammar från Bourgogne. Benjamin är imponerad av Sydafrika så därifrån finns det även en hel del godbitar tillsammans med toppviner från övriga vinvärlden. – Det viktigaste för mig är att vår vinlista ackompanjerar vår mat men efter det är människorna allt. Utan det starka team som jag jobbar med är vi ingenting. Allt bygger på deras inställning och servicekänsla, tillägger Benjamin med eftertryck. För några veckor sedan fick personalen på Sjömagasinet reda på att Leif Mannerström sålt krogen till Ulf Wagner, Gustav Trägårdh och några finansiärer. I och med detta sades i princip all personal upp. För Benjamin kom beskedet som en chans att utveckla det egna företaget Hill Wines. – Jag har satsat på att utveckla min verksamhet som föreläsare och lärare i vin- och dryckeskunskap, säger han nöjt. Men skulle det dyka upp något riktigt rolig uppdrag kan jag absolut tänka mig att överväga att stanna på krogscenen. Jag älskar att ge allt till gästerna och lever verkligen för dem. Att dela med mig av den kunskap jag har samlat på mig, är fantastiskt givande. Då Benjamin är en Pinot Noir – fantast blir det oftast Bourgone i glaset när han är ledig och själv får njuta av vin. – Om jag är hänvisad till Systembolaget blir det ofta Beaune du Château Premier Cru (nr 5411), men jag älskar även chablisvinerna från William Fevré. Sedan är jag ju engelsman och uppskattar givetvis bra öl. Ett exempel är Oceanbryggeriets Eko Pale Ale (nr 1408). Den har fruktansvärt bra syra och passar min smak perfekt. Vill du anlita Benjamin eller diskutera roliga viner, når du honom på ben@hillwines.se”

RELATERAD LÄSNING