Hem Vinvärlden Koll på din sommelier – Björnstierne Antonson

Koll på din sommelier – Björnstierne Antonson

av Livets Goda

Har du slutat att tävla? Det händer väl någon gång då och då att jag tänker på att kanske ge det en chans till, men nu med familj och allt har jag inte längre samma tid att lägga ner. Dessutom tar utvecklingen av champagneklubben mer och mer tid. Är det inte tråkigt att bara jobba med champagne? Nej, faktiskt inte, men däremot förlorar man ju närkontakten med många andra viner som man inte hinner hålla sig uppdatera på. Berätta om champagneklubben. Det är en växande klubb med medlemmar i 43 länder, och såklart är alla älskare av champagne. Genom klubben får de tillgång till massor av noteringar om alla champagner som Richard provar, och jag skriver också nyhetsbrev till dem. Vi har också arrangerat en del rsor till Champagne, och så har vi ju champagnebaren. Hur många sorters champagne har ni? Vi har omkring 70 sorter plus 25-30 sorter som vi säljer på glas. Tanken är att vi ska ha ett djup och en bredd i vår lista så att det alltid ska finnas exempel på den stil som varje gäst kan tänkas tycka om. En stor fördel är ju att man kan prova så många olika sorter på glas, alla som köper champagne för att lagra, vill ju inte öppna sina egna flaskor för att stämma av vad de smakar just nu. Vad ser du för trender just nu? Den största trenden är roséchampagne, det har varit hett i ett par år nu. Till och med hus som tidigare inte har gjort rosétappningar har nu börjat lansera sådana. En annan kategori som är inne är de ultratorra tappningarna, extra brut och non dosage. Även här finns det ju såklart både bra och mindre bra märken, men det vi har noterat är att den lägsta kvaliteten i Champagne har höjts markant på senare tid. Även det större husen gör allt bättre champagne idag. Vilka är dina gäster, och vad förväntar de sig av er? Självfallet har vi många champagnenördar som läser allt som Richard skriver om champagne, men också andra gäster som älskar champagne. Eftersom de är så medvetna och kunniga är de också nyfikna och intresserade att lära sig mer, och därför tvingas vi hela tiden utveckla vinlistan och hitta nya producenter och nya årgångar. Därför provar vi mängder med champagner, för att möta upp den bredd i vinlistan som de vill ha. Vilka champagner tycker du är hetast just nu? Jag är väldigt imponerad av den stil som firmorna Veuve-Fourney och Larmandier-Bernier gör – massor av terroir, helt biodynamiska, väldigt personliga. Alla gäster kanske inte är lika förtjusta i den här lite speciella stilen. Men man lär sig ju ungefär vilken stil som går hem hos de olika stamgästerna. Har du ett tips på en riktigt bra standardchampagne? Tveklöst Cuvée Special från Bollinger, den är alltid lika bra! (Champagnebaren på The Lobby kräver medlemskap i Richard Juhlin Champagne Club, mer info om den på www.champagneclub.com)

RELATERAD LÄSNING